Lukihäiriö

Link: http://faculty.washington.edu/chudler/dyslexia.html

Mikä on Lukihäiriö?

Lukihäiriö on sairaus, joka on ominaista vaikeus käsittely sanoja. Lukemisen ongelmat ovat yksi oireita lukihäiriö. “Dys” tarkoittaa huonoa tai vaikeaa ja “lexia” tarkoittaa sana. Ongelmana oli ensimmäinen kuvattu vuonna 1896 Dr. W. Pringle Morgan Englannissa. Hän kirjoitti “kirkas ja älykäs poika nopea pelejä, ja ei mitenkään huonompi muita ikänsä. Hänen suuri vaikeus on ollut – ja on nyt – hänen kyvyttömyys oppia lukemaan.”

Lukihäiriö voi esiintyä useita perheenjäseniä. Tämä viittaa siihen, että siellä on geneettinen komponentti häiriö. Lukihäiriö myös vaihtelee vaikeusasteen, mikä vaikuttaa joitakin ihmisiä paljon enemmän kuin toiset.

Turhauttavaa Äänteitä

Se on nyt tiedetään, että aivot dyslexics ovat “kiinteä” eri tavalla kuin normaali aivot, ja siten prosessi, kieli vähemmän tehokkaasti. Erityisesti dyslexics on ongelmia yksiköt kieli nimeltä äänteitä. Äänteitä on määritelty pienintä yksikköä ääntä käyttää kieltä. Esimerkiksi sana “kissa” koostuu kolmesta äänteitä: kys, aah, tuh. On olemassa 44 äänteet englanti kielellä. Useimmat ihmiset, prosessi murtaa sanoja äänteitä tapahtuu automaattisesti, ilman tietoista ajattelua. Aivan kuten me murtaa äänteitä ilman ajatellut sitä, olemme myös yhdistää ne meidän puheen automaattisesti: “kissa” on yksi tavu, mutta teki jopa kolme erillistä ääniä. Ikävälillä 4 ja 6, useimmat lapset ovat tietoisia siitä, että äänteet muodostavat sanan.

Ongelmia Äänteiden

Koska dyslexics voi purkaa sanoja, heillä on vaikeuksia käyttää tietoja, jotka on tallennettu, jotka liittyvät kyseisen sanan. He sekoittavat usein kuin kuulostavia sanoja, kuten “volcano” ja “tornado.” Kun esitetään kuvan tulivuori, esimerkiksi lukihäiriö saattaa kutsua sitä “tornado”, mutta kun pyydettiin määrittelemään, mitä se tekee on oikein vastata, että se voi puhjeta ja syöksee kuumaa laavaa. Toisin sanoen, lukihäiriö tietää, mitä kohde on, vaan hän voi käyttää oikea sana.

“Korvaa” Dyslexics

Siellä on termi dyslexics, jotka löytää tapoja voittamaan oppimisvaikeuksia: kompensoitu dyslexics. Henkilö, jolla on lukihäiriö voi olla erittäin onnistunut; lukihäiriö ei vaikuta kenenkään älykkyyttä. Dyslexics usein taitavia ongelmanratkaisu, kriittinen ajattelu ja sanasto. He ovat yleensä taitavia ahne “iso kuva” käsite. Dyslexics usein excel arkkitehtuuri, suunnittelu, tiede, taide ja musiikki.

Lukihäiriöisen Aivot “Näyttää” Erilainen

Dr. Sally Shaywitz, tutkija Yalen Yliopiston Lääketieteen osoitti vuonna 1998, että alueet takaisin aivoissa, jotka ovat yleensä aktivoituu, kun lukijat kuulosti ulos sanoja ovat huomattavasti vähemmän käytössä dyslexics aivot. Lisäksi tiloissa edessä aivot näkyviin enemmän toiminnan dyslexics aivot kuin aivot normaali lukijoita. Viime aikoina tutkijat University of Washington on osoittanut, että dyslexics’ aivot toimivat jopa viisi kertaa kovemmin kuin ei-lukihäiriöisen aivot. Girard Sagmiller, hänen verkkosivuilla nimeltä Mikä on Lukihäiriö?, kuvailee lukihäiriö “, kuten käynnissä 100 metrin juoksussa. Kaistalla on esteitä, mutta kukaan muu ei. Sinusta tuntuu, että se on epäreilua, mutta voit kokeilla käynnissä kuin muut kilpailijat joka tapauksessa.”

Mitä Voimme Tehdä

Mukaan Dr. Shaywitz, useimmat lapset eivät ole diagnosoitu lukihäiriö, kunnes kolmannella luokalla. Jos diagnoosi olisi tehty aiemmin, opiskelijoille voitaisiin antaa ylimääräistä apua, ennen kuin ne alkaa olla vaikeuksia koulutyössä. Tämä voi tarkoittaa, että vanhempien täytyy työskennellä koulun varmista, että heidän lapsi saa apua tarvitaan. Liittovaltion lainsäädäntöä vuodesta 1975 edellyttää, että erityistä rahoitusta on saatavilla tarjota oppimisen vammaisten lasten yhtäläiset mahdollisuudet koulutusjärjestelmässä.

Tutkimus osoittaa, että varhainen koulutus foneemi-tietoisuus auttaa dyslexics lukea paremmin. Tämä erityinen tyyppi, kieli koulutus keskittyy ääni rakenne sanoja, ei pelkästään yleistä lukutaitoa. Nyt on olemassa ohjelmia saatavilla, jotka hidastavat tai venytellä, ääniä ja sanoja, jotka auttavat lapsia harjoitella rikkomatta sanoja äänteitä.

Dyslexics voi myös olla vaikeuksia pitkä tai uusia sanoja. Se on vaikeaa dyslexics hallita ulkoa muistamista, koska ne tarvitsevat asiayhteyteen vihjeitä auttaa heitä saamaan sanojen merkityksen. Siksi, monivalintakysymyksiä tentit ovat haastavia for dyslexics, ja monet koulut tarjoavat muita testi formaatteja dyslexics, ne, jotka melko testata tietoa samalla yhteydessä kysymyksiä ja vastauksia, kuten esseitä tai suulliset tentit.

Dyslexics usein sanovat, että he tuntevat väsynyt, koska lukeminen kestää kauemmin kuin ei-dyslexics. Monet koulut tarjoavat laajennettu testi kertaa dyslexics, jotta oikeudenmukainen arviointi, mitä on opittu.

Nopea Tosiasiat

 • Lukihäiriö on yleinen lukemisen häiriö, joka vaikuttaa lähes 5-20% koulu-ikäiset lapset.
 • YHDYSVALTAIN Department of Health and Human Services arvioi, että yli 2 miljardia dollaria käytetään vuosittain opiskelijoille, jotka toistaa luokan, koska lukemisen ongelmia.
 • Lukihäiriö on elinikäinen sairaus, joka voidaan hoitaa mutta ei parantaa.
 • Lukihäiriö ei ole aiheuttanut aivovaurioita, ja dyslexics voi oppia kompensoimaan heikkouksiaan kielen.
 • Viisikymmentä prosenttia aikuisista yhdysvalloissa eivät pysty lukemaan klo 8. vuosiluokka (Lukutaidottomia-Amerikassa Jonathan Kozol).
 • Dyslexics voi olla valtava lahjakkuus ja voi olla onnistunut ihmiset: tutkijat Albert Einstein ja Thomas Edison ja humoristi Erma Bombeck oli lukihäiriö; urheilijat Greg Louganis ja Bruce Jenner, viihdyttäjiä, Tom Cruise ja Cher on lukihäiriö.

Viitteet:

 1. “Lukihäiriö ja Uutta Tiedettä Käsittelyssä,” Barbara Kantrowitz ja Anne Underwood, Newsweek, marraskuu 22, 1999, s. 72-78.
 2. määritelmät lukihäiriö, ks. “Mikä on Lukihäiriö?”
 3. “Vihje Lukihäiriö Todettiin,” Curt Suplee, Washington Post, Maaliskuuta 3, 1998.
 4. “Tutkimus Toteaa Erottuva Aivojen Kuvioita Ihmisiä, joilla on Lukihäiriö,” Kathleen Kennedy Manzo, Koulutus Viikolla, 11. Maaliskuuta 1998.
 5. “Lukihäiriö,” Scientific American – , marraskuu 1996.

Organisaatiot/Tuki Ryhmät:

 1. International Lukihäiriö Association

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *