Neuvoja Adarbad Mahraspandan

Link: http://www.avesta.org/mp/adarbad1.htm

Adarbad Mahraspandan oli kuuluisa pyhimys, ylipappi, ja pääministeri Shapur II (309-379 A. C.)

Käännös R. C. Zaehner, Opetuksia Magi, Lontoo, 1956, s. 101 ff. Kommentit [] JHP. Oikeinkirjoitus on ollut normalisoitu mukautua muiden tekstien kanssa tässä sarjassa. Olen myös käyttää ‘yazads’ tilalle Zaehner on “jumalat”, joka on mielestäni erittäin harhaanjohtava. -JHP.

Sillä puola käännös, ks. http://www.pkwteile.de/wissen/rad-adarbad-mahraspandan.

Sillä Ukrainan käännös, ks. http://eustudiesweb.com/counsels-of-adarbad-mahraspandan/.


NEUVOJA ADHURBADH, POIKA MAHRASPAND

([Lähde teksti:] Pahlavi Tekstit [ed. J. D. Jamasp-Asana, Bombay, 1897], s. 58-71)

(1) Se on sukua, että Adhurbadh ei ollut lapsi hänen elin ja että hän sen jälkeen laittaa hänen luottamuksensa yazads. Ja se ei ollut kauan ennen kuin poika oli (s) Adhurbadh, ja koska Zartosht, poika Spitam, oli pystyssä luonnetta, hän kutsui häntä Zartosht (Zarathustra), ja sanoi, “Nouse, poikani, että en voi opettaa sinulle, sivistynyt käytös (frahang).

(2) poikani, ajatella, kun hyve ja älä käännä ajatuksiasi syntiä, sillä ihminen ei elä ikuisesti ja hengen asiat ovat enemmän huomattavasti toivomisen varaa.

(3) Laita pois mieltäsi, mitä on ohi ja ei tuskailla ja huolehtia siitä, mitä ei ole vielä tapahtunut.

(4) Laita ei teidän uskoa ja luottamusta kuninkaat ja ruhtinaat.

(5) Älä tee toisille mitä ei olisi hyvä itsellesi.

(6) On yhden ajattelevien keskuudessa hallitsijat ja ystäviä.

(7) Älä anna itsesi orjaksi tahansa mies.

(8) Pysy kaukana tahansa mies, joka lähestyy sinua vihaa tai vihamielisyyttä.

(9) Toivottavasti aina ja kaikkialla yazads ja ystävystyä kuten miesten tulee voitto sinulle.

(10) Pyrkiä asiat yazads ja Amahraspands ja vahvistaa oman elämän heille (jos tarvetta on).

(11) Kerro mikään salaisuus, että nainen.

(12) Kuuntele kaikki, että kuulet ja älä toista sitä satunnaisesti.

(13) Älä anna vaimosi ja lapset (silmistäsi) lukuun ottamatta syitä, hyvien tapojen (frahang) ettei hoito-ja grievous häiritsevyyttä tulee teihin, ja te rue.

(14) Älä anna (almuja) ulos kausi.

(15) Antaa nopeasti (? si’ pas ‘ut pêsh) vastaus (vain) jos se on sopusoinnussa maltillisesti.

(16) Ei ole pilkata ketään.

(17) Älä jaa salaisuuksia, jossa on jääräpäinen mies. (18) Älä tee kiivas [huono karkaistu] mies, teidän matkakumppani. (19) Älä ota kevytmielistä mies, teidän neuvonantaja. (20) Älä tee rikas mies kumppani oman pöydän. (21) Älä tee juoppo boon-kumppani. (22) Älä lainaa mieheltä, jolla on huono luonne tai pohja linjaa tai lainata hänelle, sinun tulee maksaa paljon kiinnostusta, ja hän tulee olemaan ikuisesti kotiovellesi tai aina lähettää sanansaattajat oman talon, ja suuri menetys tekee sinusta kärsiä näin. (23) Älä kutsu on ynseä ihminen auttamaan sinua. (24) eivät näytä oman omaisuuden kateellinen mies. (25) Ei ole voimassa(?) väärä tuomio läsnäolo hallitsijoita. (26) Älä kuuntele sanoja calumniators ja valehtelijoita. (27) Älä ole yli-innokas rankaisee muut. (28) Ei ole haastaa riitaa juhlissa. (29) Älä lyö muita. (30) ei tavoitella asemaa.

(31) Kuulla miehiä, jotka ovat lempeä varastossa, kokenut asioihin, fiksu ja hyvä luonne; tehdä näitä ystävillesi. (32) huolta, että ei ole raskas taakka on kirjattu sinua taistelussa.1 (33) Pitää poissa kostonhimoinen miesten valta-asemaan.

(34) Ei ole ristiriidassa sen kanssa, kirjuri. (35) Älä kerro salaisuuksia tuloksekkaasti.

(36) hakijalla on viisas mies, jonka asema on ylistetty suuresti, kysy hänen mielestään, ja kuunnella sitä.

(37) ei valehdella kenellekään. (38) eivät hyväksy tavaroita tahansa mies, joka on vailla häpeää. (39) ei tietoisesti panostaa yhtään mitään. (40) Älä ota valan joko mikä on totta ja mikä on väärä.

(41) Kun olet aikeissa perustaa talon, ensin kartoittaa kustannuksella. (42) Woo nainen, joka on olla vaimosi itse. (43) Jos sinulla on (jo) ovat omaisuutta, aloittaa ostamalla enemmän kastellut maatalousmaan, vaikka se ei tuotto korko, pääoma pysyy.

(44) Niin pitkälle kuin voit, älä kantoi lähimmäisiään. (45) eivät pyri kostaa muille, ja älä yritä aiheuttaa heille tappio. (46) Olla niin antelias omaisuutta kuin voit. (47) ei pettää ketään, ettei tule suru, näin. (48) Pidä esimiesten suuressa arvossa, tehdä paljon niitä, ja kuunnella, mitä he sanovat. (49) Lainata vain suhteet ja ystävät. (50) Vaalia nainen, joka on vaatimaton ja antaa hänelle avioliitossa fiksu ja asiantunteva ihminen; fiksu ja asiantunteva miehet ovat kuin hyvä maa, joka tuottaa kaikenlaisia tuotteita, kun kerran siemen on istutettu.

(51) On tavallinen puhe. (52) ei Koskaan puhua ilman pohdintaa. (53) Lainata rahaa vain alle sovittuja ehtoja (pat adhvên). (54) Vaalia viisas ja vaatimaton nainen ja pyytää häntä avioliitossa. (55) Valita poika-in-law, joka on hyväluontoinen, rehellinen, ja kokenut, vaikka hän on köyhä, hän on (varmasti) saada rikkauksia yazads. (56) Älä pilkata vanhimmat, sovelletaan niitä. (57) Älä lähetä ylpeä ja säälimätön mies vankilaan, mutta valita vankilan vartijoiden joukosta miehiä, ja (set) älykäs mies (päälle).

(58) Jos sinulla on poika, lähettää hänet kielioppi-koulu, kun hän on vielä poika, taiteen lukeminen ja kirjoittaminen on erittäin hyvin nähtävissä. (59) Puhuvat jyrkästi vasta sen jälkeen paljon pohdintaa, sillä on aikoja, jolloin on parempi puhua ja kertaa, kun se on parempi pitää rauhaa; (koko) pitää yksi on rauha on parempi kuin puhua. (60) Valita mies, joka kertoo totuuden kuin messenger. (61) Älä nimittää osti2 orja edellä luotettavia ja uskollisia palvelijoita. Käyttää mukaan teidän tarkoittaa. (62) Olla kohtelias puheessanne. (63) Pitää keskustella kohtelias. (64) Pitää ajatukset vanhurskas. (65) Älä kehu itseäsi, vain niin voit tehdä vanhurskaita tekoja. (66) Kun läsnä kuninkaat ja ruhtinaat eivät näytä olevan ilman armoa. (67) Kysyä neuvoa hyvä miehet kypsä ikä. (68) Hyväksyä mitään varas, eikä anna hänelle mitään: ajaa hänet mieluummin pois. (69) Kuten pelko Helvettiin, rangaista toiset vain jälkeen johtuu heijastus. (70) Älä laita luottamus tai luottamuksen ketään tai mitään.

(71) hyvä käyttää viranomainen niin, että voit saada hyvä asema (siten). (72) Olla ilman syntiä, niin et voi olla ilman pelkoa. (73) Olla kiitollinen siitä, niin että voitte olla kelvollisia saamaan hyviä asioita. (74) single-minded niin, että et voi olla uskollinen. (75) Puhu totuutta, niin et voi luottaa. (76) Olla nöyriä, niin että sinulla voi olla paljon ystäviä. (77) On paljon ystäviä, niin, että voit nauttia hyvä maine. (78) sillä On hyvä maine niin, että et voi elää kotonaan. (79) Valitse parempi osa ja rakkauden Uskonto niin, että voit pelastua (ahrov). (80) Mielestäni valtion sielusi niin, että et voi mennä Taivaaseen. (81) Olla antelias, niin voit mennä Paratiisiin (garothman).

(82) ei vietellä toisten miesten vaimoja, että on vakava synti, sillä sinun sielusi. (83) eivät yllä keskiarvo ja kiittämätön miehiä, sillä he ei kiitos. (84) ei tuhota oman sielusi tähden viha tai kosto. (85) Kun tuntuu, kiireellinen halu tehdä tai sanoa (jotain), <pyydä> kohteliaasti ja sanoa rukouksen, sillä kukaan ei koskaan mursi hänen takaisin sanomalla, että hänen rukouksensa tai on foul hengenvetoon kysymällä kohteliaasti. (86) ei käsitellä matala-syntynyt henkilö ensimmäinen. (87) Kun olet läsnä kerääminen, älä istu vieressä jääräpäinen mies, joten, että et voi itse näyttää väärin. (88) Missä voit istua tällä juhla, älä istu korkein istuin ettet voi siirtää siitä pois ja teki istua pienempi istuin. (89) eivät ole riippuvaisia omaisuuden ja tavaroiden tästä maailmasta, omaisuuden ja tavaroiden tämä maailma on kuin lintu, joka lentää yhdestä puusta toiseen, ja pysyy päällä, ei mitään. (90) kunnioita isääsi ja äitiäsi, kuunnella heitä ja tottele heitä, niin kauan kuin mies on isä ja äiti elää, hän on kuin leijona viidakossa, joka ei pelkää ketään; mutta hän, joka ei ole isä eikä äiti on kuin leskeksi jäänyt nainen, joka on armoilla miesten ja voi tehdä asialle mitään ja jolle kaikki ihmiset halveksivat. (91) Anna tyttäresi on taitava ja asiantunteva mies, fiksu ja asiantunteva ihminen on kuin hyvä maa, joka tuottaa nopeasti paljon viljaa, kun siemen on kylvetty.

(92) Jos sinulla ei olisi väärin muita, ei pahoinpidellä ketään. (93) Älä ole väkivaltainen tai harkitsematon puheenvuorossanne, sillä mies, joka on väkivaltainen tai harkitsemattomia hänen puheensa on kuin tuli, joka laskeutuu metsään ja polttaa kaiken linnut ja kalat ja matelijat. (94) eivät Tee yhteistyötä miehen kanssa, joka kaltoin kohtelee hänen isänsä ja äitinsä ja kenen kanssa he ovat tyytymättömiä, ettei teidän oikeus olla kääntyi vääryys(?) ja voit olla vailla ystäviä, ja ei ole mitään miellyttävä yhdynnässä kenenkään kanssa. (95) Eivät ole pois vääriä vaatimattomuus tai häpeä viedä sielun Helvettiin. (96) Älä sano mitään, että on kaksinkertainen merkitys. (97) Kun istut kokouksessa, älä istu viereen valehtelija, jottei itse tulisi kärsimään näin. (98) Ottaa asiat rauhallisesti (kirj. ‘olla helppoa-jalkainen’) niin, että voit olla tervetullut vieras. (99) Nousu ennen aamunkoittoa niin, että työ voi menestyä. (100) Älä tee uusi ystävä, vanha vihollinen, sillä vanha vihollinen on kuin musta käärme, joka ei unohda vanhoja vammoja sata vuotta. (101) Uudistaa ystävyys vanhoja ystäviä, vanha ystävä on kuin vanha viini, joka tulee paremmin ja enemmän sovi kulutus ruhtinaat vanhempi se on. (102) Kehua yazads ja iloinen sydän, se on yazads, jotka voit saada lisätä hyviä asioita (tämän maailman). (103) Älä kirous mies ruhtinaallinen listalla, sillä siellä ovat turvallisuus upseerit (kaikki) valtakunta, jotka asetuksella, mikä on hyvää (kuninkaan) aiheista.

(104) minä sanon teille, poikani, että3 asioihin miesten suurin(?) auttaja ja paras on viisautta, jos yksi rikkaus on hajallaan ja menettäneet tai jos yksi on karja kuolee, viisaus pysyy. (105) Pyrkiä olemaan lujasti ankkuroitu oman Uskonnon, tyytyväisyys on korkein viisaus (dânâkîh) ja suurin hengellinen toivoa. (106) Pitää sielusi koskaan mielessä. (107) Älä hylkää sinun velvollisuus säilyttää hyvä nimi. (108) Pidä kädet varastaa, jalat polkeminen polku undutifulness, ja mielesi laiton toiveet (varan), joka käytännöt hyve saa palkkansa, ja jokainen, joka tekee syntiä, saa rangaistuksen. (109) Joka toiselle kuoppaa kaivaa, hänen vihollisia putoaa sitä itse.

(110) hyvä ihminen asuu kotonaan, mutta huono mies, kärsii, kärsimystä ja tuskallinen suru. (111) Naimisiin nuori vaimo. (112) Juoda viiniä kohtuullisesti, sillä jokainen, joka juo viiniä immoderately putoaa monta syntiä. (113) Koska tiedät hyvin, että käärme on monia juonia, älä ole liian hätäinen koskettaa yksi ettei se pure sinua, ja sinä heti kuolla. (114) vaikka tiedät hyvin vesistöä paljon suosimissa uimareita, älä ole liian hätäinen menossa osaksi karkea vettä, jottei vesi kuljettaa sinut pois ja olet hetkessä kuolee. (115) eivät ole missään nimessä väärä sopimus, ettei olla tilivelvollisia(??) sitä varten. (116) eivät ryöstää toisten omaisuutta eikä pidä (mikä on ryöstetty), eikä lisätä sen omia, (sitten) oman (omaisuus) tuhoutuu ja häviää, kun kannat pois omaisuutta, joka ei ole oma ja pitää se ja <lisää> sen oman … (gap teksti)…

(117) … älä iloitse, sillä miehet ovat kuin vesi-iho täynnä ilmaa. Kun se on tyhjentynyt, ei mitään jää. Miehet ovat kuin imeväiset babes, tapojensa orjia, jotka takertuvat heidän tapojaan.

[Toiminnan kunkin kuukauden päivä]

(Tehtäviä voidaan suorittaa eri päivinä kuukaudessa)

(119) päivänä Ohrmazd juoda viiniä ja tehdä hyvää.

(120) päivän Vohuman laittaa uusia vaatteita.

(121) päivänä Ardwahisht mennä Tulen Temppeli.

(122) päivänä Shahrewar iloita.

(123) päivänä Spandarmad kunnes teidän maa.

(124) päivänä Hordad kaivaa kastelukanavia.

(125) päivänä Amurdad istuttaa pensaita ja puita.

(126) päivä Päivä-pa-Adar pese pään ja leikata hiukset ja kynnet.

(127) päivänä Adar (Tulipalo) mennä kävelylle ja ei paista leipää se on grevious synti.

(128) päivänä Aban (Vedet) pidättäytyä vettä ja älä vex vesillä.

(129) päivänä Khwarshed (Aurinko) ottaa lapsesi kielioppi-koulu, niin että he voivat tulla lukutaito ja viisas.

(130) päivänä Mah (Kuu) juoda viiniä ja pitää keskustella ystäviesi kanssa ja pyytää siunaus Kuningas Kuu.

(131) sinä päivänä, jona Tir – (Sirius) lähettää lapsesi oppia jousiammunta ja turnajaiset ja ratsastustaidot.

(132) päivänä Hitsi (Sonni) ks talli ja kouluttaa härkiä kyntää.

(133) päivä Päivä-pa-Mihr pese pään ja leikata hiukset ja kynnet, ja (valitse) viinirypäleitä viiniköynnöksen ja heittää ne viini-näppäintä niin, että he voivat tulla hyvä.

(134) päivänä Mihr, jos sinulla on ollut vääryyttä kenellekään, seistä ennen Mihr (Mithra) ja oikeus pyytää häntä ja itkeä ääneen (hänelle).

(135) päivänä Srosh pyytää siunaus siunattu Srosh pelastuksen sielusi.

(136) päivänä Rashnu elämä on homo: tehdä, pyhyydessä, mitä sinulla on.

(137) päivänä Frawardin ottaa valan, ja joka päivä uhraamaan Farohars (lähti henget) siunattu niin, että he voivat olla parempi tyytyväinen.

(138) päivänä Warharan perustan oman talon niin, että se voi olla nopeasti valmis, ja mennä ulos kaksi taistelu ja sodankäynti niin, että voit palauttaa victor.

(139) päivänä Ram kutsua vaimonsa ja tehdä (sen kanssa), mitä on tehnyt ja nauttia itse ottaa minkä tahansa puku (voi olla), ennen kuin tuomarit niin, että et voi palata voittajana tai syyttömäksi.

(140) päivänä Wad (Tuuli) rajoittaa itse kaksi sanaa(?) ja ei tehdä mitään uutta.

(141) päivä Päivä-pa-Den tehdä mitä haluat, tuoda vaimosi omaan neljäsosaa, leikata hiukset ja kynnet ja vaatettaa itsesi.

(142) päivän Den (Uskonto) tappaa haitallisia petoja ja matelijoita.

(143) päivänä Ard ostaa jokin uusi asia (tarvitset) ja tuoda sen kotiin.

(144) päivänä Ashtad toimittaa yli tammat, lehmiä, ja pack-eläimiä niiden miehiä niin, että he voivat palata terveenä.

(145) päivänä Asman (Taivas) esitetään pitkän matkaa niin, että et voi palata turvallisesti.

(146) päivänä Zam (Maa) älä ota lääkettä.

(147) päivänä Mahraspand korjata vaatteita, ommel niitä, ja laittaa ne, ja ota vaimosi ja kaksi sängyssä, niin että terävä-älyinen ja hyvistä lapsi voi olla syntynyt (sinulle).

(148) päivänä Anagran (Loputon Valo) leikata hiukset ja kynnet ja ota vaimosi kahden sängyn niin, että poikkeuksellinen lapsi voi olla syntynyt (sinulle).

(149) eivät ikionnellinen4 hyviä aikoja eikä yli-ahdistunut huonoina aikoina, sillä onni Aika kääntää <kaksi> vastoinkäymisiä ja epäonnea Aika muuttuu kahden onni, ja ei ole “ylös”, jota ei ole edeltänyt “alas” ja “alas”, että ei ole seuraa”,”(150) Älä ahmattimainen (varanîk) syö ruokaa, (151) ja eivät syö kaikki elintarvikkeet. Älä ole liian hätäinen kahden osallistua juhliin ja juhlia hyvä lukea palaat ne hämillään. (152) on neljä asiaa jotka ovat eniten haitallisia kehon (kuolevainen) miesten ja tehdä niistä on vääriä ajatuksia niiden elin. Yksi on kunniaa yksi vahvuus. Yksi on ylellisyyttä ylpeys, joka (johtaa) haastaa riitaa “, jossa vakiintunut (hangat). Yksi on (jos) vanhusten mies lapsellinen hahmo, joka weds on teini-ikäinen tyttö, ja yksi on (jos) nuori mies, joka nai vanha nainen. (153) Sen pitäisi olla tiedossa, että rakkaus yksi kaveri miehet (tulot) tasapainoinen mieli (bavandak-mênishnîh), ja hyvä hahmo on hienosti puhuttu. (154) Ja minä sanon teille, poikani, että5 kaikki asioita, jotka antavat apua ihmisen viisaus on paras”.

TOTEAA

1. Käännös epävarmaa.

2. Reading ‘khrîtak</> <>zatak.

3. Reading ku ‘kê.

4. Reading ‘kadh ‘chê.

5. Reading ku ‘kê.

Leave a Reply