Auto abs ring

Abs sensorring Voor Top automodellen
- ABS ring VOLKSWAGEN GOLF
- ABS ring BMW 3-serie
- Abs sensorring VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- ABS ring OPEL ASTRA
- ABS ring VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Abs sensorring FORD FOCUS
- AUDI A4
- ABS ring OPEL CORSA
- ABS ring MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Abs sensorring AUDI A3
- FORD FIESTA
- ABS ring BMW 1-serie
- ABS ring VOLKSWAGEN PASSAT
- Abs sensorring RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- ABS ring SEAT IBIZA
- ABS ring SEAT LEON
- Abs sensorring TOYOTA YARIS
- AUDI A6
ABS ring defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Zender voor de remassistent: de ABS-ring
De ABS-ring is een in technisch opzicht nauwelijks belast onderdeel dat in de voorwielen van een wagen met schijfremmen is ingebouwd. Hij levert belangrijke gegevens voor de regeleenheid, hetgeen met name voor het in gang zetten van het ABS-proces belangrijk is.
Normaal gezien is alles in orde
Bij een normale rit met de auto werken alle optredende krachten zoals de ingenieurs dat hebben gepland. Als autobestuurder merkt u meestal niet, hoe groot de krachten zijn die op de auto inwerken. Zodra de controle over de wagen verloren gaat, of wanneer hij slipt, stelt u al snel vast, in wat voor een enorm krachtsysteem u zich in werkelijkheid bevindt. Verlies van controle over het stuur eindigt daarom vaak in een ongeluk.
Altijd volledige controle bij het remmen
Het is daarom ongelooflijk belangrijk dat in zo mogelijk elke rijsituatie de controle over de bewegingen van een auto niet verloren gaat. Een kritisch moment is bijvoorbeeld de noodstop. Daarbij blokkeren de voorwielen. Het wegvallen van de draaiing van de wielen heeft onherroepelijk verlies van controle over het stuur tot gevolg. Wanneer de wielen tijdens het remmen blokkeren, rijdt de wagen koppig rechtdoor, waarheen de bestuurder ook probeert te sturen. In de 1970er jaren werd daarom voor het remmen op loof, ijs of een regennatte weg het "cadansremmen" aanbevolen. De bestuurder moest zelf tijdens het remmen de voet van het pedaal nemen om een rudimentair stuurvermogen te handhaven. In de praktijk bleek deze wijze van remmen zonder intensieve training nauwelijks uitvoerbaar. Daarom werd ABS uitgevonden.
Antiblokkeersysteem – moderne levensredder
Het antiblokkeersysteem, kortweg ABS, verhindert dat de voorwielen bij een noodstop blokkeren. De remmen worden met korte impulsen losgelaten. De stuurbaarheid van de wagen wordt hierdoor in alle gevallen gegarandeerd. Behalve het handhaven van de stuurbaarheid verhindert het ABS ook de gevreesde wigvorming van loof of sneeuw. Het voorwiel stuwt niet langer een massa los materiaal op. Dat draagt tot stuurbaarheid en de verkorting van de remweg bij.
Constructie van een antiblokkeersysteem
Het antiblokkeersysteem bestaat uit een impulsgever, sensor en regeleenheid. De regeleenheid is op zijn beurt met de hydraulische rem verbonden. De impulsgever, dit is de ABS-ring, meldt permanent aan de sensor of en hoe snel het wiel draait. Wanneer de regeleenheid vaststelt dat de voorwielen stilstaan terwijl de achterwielen nog draaien, gaat hij van een blokkade van de vooras uit. Dan geeft het systeem voor een kort moment de hydraulische rem vrij, totdat het wiel zich een graad heeft gedraaid. Dan blokkeert hij wederom en controleert of alle vier wielen tot stilstand zijn gekomen. Is dit niet het geval, herhaalt dit proces zich net zolang tot de remhandeling beëindigd of de auto tot stilstand gekomen is.
Constructie van een ABS-ring
De ABS-ring is een technisch zeer eenvoudig onderdeel dat bovendien niet wordt belast. Hij bestaat uit een ring, waarvan de buitenste rand een vertanding vertoont. De meest eenvoudige ABS-ringen zien er als tandwielen uit. Gebruikelijk zijn ook geperforeerde schijven of ringen en andere designs. Zij bestaan in principe uit verzinkt ijzer. ABS-ringen uit kunststof, aluminium of edelstaal zijn er niet, omdat deze geen magnetische krachten kunnen ontwikkelen. De taak van de ABS-ring is echter altijd dezelfde: De bijbehorende sensor meet het magnetisch veld dat de voorbij draaiende metalen elementen (de vertanding) veroorzaken. Daar waar ijzer is, wordt een magneetimpuls afgegeven, en daar waar een opening of gat zit, blijft de impuls uit. De wisseling van de magneetimpulsen is het signaal aan de regeleenheid of en hoe snel het wiel draait.
Defecten aan de ABS-sensorring
Een ABS-sensorring is mechanisch niet belast. Om redenen van gewicht wordt hij niettemin zo licht en smal mogelijk gebouwd. Omdat hij direct aan de wegcondities en het weer is blootgesteld, kan hij in de loop der tijd roesten, verkleven en afbreken. In dit geval meldt de ABS-regeleenheid onmiddellijk een storing die zich echter snel weer laat verhelpen. De ring zelf is heel goedkoop. Niettemin kan het, afhankelijk van auto, bepaald moeilijk zijn, om hem te bereiken. Valt een 5 – 15 euro dure ABS-ring uit, is het zinvol, ze gelijk allebei te vervangen. Zo heeft u met één reparatie gelijk een volledig nieuwe uitgangspositie. Ook hier raden wij aan, altijd op merkkwaliteit te letten.