Brandstofpomp Voor Top automodellen
- Brandstoftoevoereenheid VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Brandstoftoevoereenheid OPEL ASTRA
- AUDI A4
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- FORD FOCUS
- Brandstoftoevoereenheid OPEL CORSA
- AUDI A3
- MERCEDES-BENZ C-Klasse
- VOLKSWAGEN PASSAT
- Brandstoftoevoereenheid FORD FIESTA
- SEAT IBIZA
- BMW 1-serie
- RENAULT CLIO
- Brandstoftoevoereenheid RENAULT MEGANE
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- PEUGEOT 206
- VOLVO V70
Brandstofpomp defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
De motor onder druk gevoed: de brandstofpomp
Om de brandstof van de tank naar de motor te laten stromen, verricht de brandstofpomp zijn diensten. Deze past de hoeveelheid brandstof of diesel nauwkeurig aan de behoefte van de motor aan.
Uitsluitend elektrisch
Vroeger werd de brandstof door het creëren van een vacuüm uit de tank gezogen. De pomp zat naast de motor en werd mechanisch door tandwielen of een riem aangedreven. Mechanische voedingpompen zijn te zwak en niet nauwkeurig genoeg voor moderne motoren. Vandaag de dag worden brandstofpompen zowel voor diesel als benzine elektrisch aangedreven.
Soorten brandstofpomp
De technische layout van de brandstofpomp hangt eerst en vooral van de soort brandstof af. Diesel en benzine zijn heel verschillend van samenstelling. De wat stroperige, olie-achtige diesel heeft een verdringerpomp nodig die meestal in de tank zit. Deze locatie bemoeilijkt de vervanging alhoewel hij daar permanent en optimaal gesmeerd en gekoeld wordt. Daarom geniet dit type pomp een lange levensduur. In benzinewagens is de zogenaamde stromingspomp gebruikelijk. Het gaat meestal om schoepenpompen, schroefpompen of een eendere eenvoudige constructie. De benzinepomp kan zich ook in de tank bevinden, doch zit meestal elders.
Levensduur van een brandstofpomp
Een brandstofpomp is erop gebouwd om 10.000 bedrijfsuren mee te gaan. Omgerekend in kilometers komt dit overeen met ongeveer 150.000 km, praktisch gezien een heel autoleven. In nieuwe wagens met minder dan 100.000 km op de teller is een defect van de brandstofpomp dan ook tamelijk onwaarschijnlijk, maar mocht het zich dan toch voordoen, kondigt het zich meestal op tijd aan.
Defect van de brandstofpomp
De brandstofpomp is een module die bestaat uit een elektrische motor, behuizing en een pompeenheid. Zoals in alle elektromotoren zijn de koolstofborstels aan slijtage onderhevig. Verder kunnen de lagers zich vastvreten of de rotor en stator doorbranden. Het pompelement is hoofdzakelijk uit plastic gemaakt. Delen kunnen afbreken en de pomp blokkeren. Een brandstofpomp wordt daarom meestal niet gerepareerd maar vervangen. Defecten aan de brandstofpomp kondigen zich als volgt aan:
- startproblemen
- verhoogd brandstofverbruik
- ontstekingsuitval tijdens het rijden
- de auto doet het plotseling helemaal niet meer.
Let op: startproblemen en verhoogd brandstofverbruik kunnen het resultaat van een verouderde luchtfilter zijn. De ontstekingsuitval kan veroorzaakt zijn door een kapotte bougiekabel. De auto die het plotseling laat afweten kan liggen aan een verroeste massakabel. Daarom is het belangrijk de voor de hand liggende oorzaken eerst uit te sluiten. Alleen wanneer er nog altijd geen verbetering optreedt na vervanging van de luchtfilter, ontsteking en massakabel, is een diepgaander onderzoek nodig. Eén symptoom is onmiskenbaar. Normaal gezien zoemt de brandstofpomp zachtjes wanneer de contactsleutel wordt omgedraaid. Wanneer dit zoemen niet te horen is en de auto start niet, is de schuldige gevonden.
Kosten voor een brandstofpomp
De prijs van een nieuwe brandstofpomp hangt sterk van het automodel af, waarin hij wordt gebruikt. In principe zijn pompen specifiek aan het merk en model gebonden en daarom moeilijk vervangbaar door een tweedehandsonderdeel. Prijzen beginnen bij 40 EUR. Dit geldt voor oudere auto's zoals bijvoorbeeld een Golf 3. In moderne auto's met hoger motorvermogen kan de prijs voor een nieuwe brandstofpomp al gauw meer dan 1.000 EUR bedragen. Vervangingskosten komen daar nog eens bovenop. Het hangt sterk van het type auto en de vaardigheid van de monteur af hoe snel een kapotte brandstofpomp kan worden vervangen. In veel modellen betekent het hoogstens 2 uur werk. Bij sommige wagens moet de hele brandstoftank worden vervangen, hetgeen gelijk demontage van de achteras betekent. Al met al is de vervanging van de brandstofpomp een van de wat moeilijkere reparatiewerkzaamheden, die een ervaren doe-het-zelver echter wel aankan.