Stroomverdeler rotor voor uw voertuig

Stroomverdeler rotor Voor Top automodellen
- Distributeur rotor VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Distributeur rotor OPEL ASTRA
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- AUDI A4
- FORD FOCUS
- Distributeur rotor MERCEDES-BENZ C-Klasse
- OPEL CORSA
- AUDI A3
- FORD FIESTA
- Distributeur rotor BMW 1-serie
- VOLKSWAGEN PASSAT
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- RENAULT CLIO
- Distributeur rotor SEAT IBIZA
- SEAT LEON
- RENAULT MEGANE
- VOLVO V70
Stroomverdeler rotor defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Even eenvoudig als belangrijk voor de ontsteking: de rotor
De stroomverdelerrotor is een klein doch zeer belangrijk onderdeel in oudere benzinemotoren. Het verwijderen van dit kleine en zeer eenvoudig te demonteren onderdeel legt de motor compleet lam. Voor modernere motoren is de rotor voor de ontstekingsverdeler niet langer van enig belang.
Positie en functie van de verdelerrotor
De rotor zit onder de verdelerkap met twee klemmen of bouten bevestigd. Wanneer deze worden verwijderd, kan de rotor erafgehaald worden. De verdelerrotor zit oftewel direct of via een tussentandwielkast op de nokkenas. Zijn taak is het overbrengen van de ontstekingsspanning van de bobine naar de juiste bougie op precies het juiste moment.
Defecten van de verdelerrotor
Van alle onderdelen in de traditionele ontsteking heeft de rotor de langste levensduur. Zijn constructie is eenvoudig: uit duroplast en geleidend materiaal gemaakt, meestal metaal of messing. Niettemin kan hij het door veroudering laten afweten. Een kritisch punt is het contactpunt met de verdelerkap. Elke ontsteking veroorzaakt een vlamboog met enige materiaaloverdracht die het contact gaandeweg verweert en doet krimpen. De slijtage op de tegenoverliggende contacten van de verdelerkap is veel groter. De correcte reparatie is vervanging van zowel kap als rotor. De verdelerrotor kan ook door veroudering afbreken of doorbranden als gevolg van een ernstig mankement van de bobine. Deze defecten treden echter uiterst zelden op. Een beschadigde verdelerkap kan voor problemen zorgen. Het binnendringen van vocht kan kortsluiting in de kap veroorzaken, die de rotor kan beschadigen.
Reparatie van de rotor
Een verdelerrotor gaat zelden als afzonderlijk onderdeel kapot. Alle componenten van deze unit zijn heel goedkoop en daarom dienen ze alle in geval van enig defect te worden vervangen. Dit garandeert een totale vernieuwde conditie van de gehele ontsteking. De reparatie van een enkele rotor is heel eenvoudig: trek hem eraf en vervang hem door een nieuw onderdeel – klaar. De vervanging van een verdelerkap is net zo makkelijk: de bougiekabels worden verwijderd en in dezelfde volgorde op de nieuwe kap gestoken. Vervolgens wordt hij op zijn plaats bevestigd met de aanwezige klemmen of bouten en de reparatie van deze unit is ook gebeurd. Idealiter worden de bougiekabels één voor één vervangen om verwisseling te vermijden, hetgeen de ontstekingsvolgorde zou ontregelen. Vervolgens kunnen de bougies één voor één vervangen worden. Het is belangrijk dat elk onderdeel van het ontstekingssysteem bij de motor hoort. Dit geldt met name voor de bougies. Wanneer lengte en hittewaarde van de onderdelen niet overeenstemmen, kan ernstige motorschade het gevolg zijn.
Ontstekinguitval herkennen
Een hoop werk wordt bespaard door grondig onderzoek van de ontstekingsuitval of een afslaande motor voordat u met de vervanging van onderdelen begint. Wanneer de motor tijdens het rijden afslaat betekent dit niet automatisch dat de schade ernstig is. De meest voor de hand liggende oorzaak is dat de bougiekabels tussen bobine en verdeler losgeraakt zijn. Dit is snel opgespoord en in een handomdraai verholpen door het steken van de bougiekabel op de juiste plaats. Ook kan de massakabel van de batterij of carrosserie losgeraakt zijn. In dat geval valt de auto ook uit aangezien het stroomcircuit van de ontsteking onderbroken is. De massakabel kan ook de oorzaak ervan zijn dat de auto moeilijk start. In dit geval zou verwijdering van de kabel en grondige reiniging van alle contactpunten de oplossing moeten bieden. Met toevoeging van een beetje poolvet tijdens montage vermijdt u roest van de contactpunten. Met deze kleine maatregelen ontziet u de ontsteking: foutstroom, hoge weerstand en slechte isolatie kunnen de gevoelige componenten rondom de verdelerrotor en onderbrekercontact beschadigen. Door het altijd schoonhouden van de ontsteking, verlengt u ook de levensduur van alle verbonden onderdelen.
De aanschaf van een verdelerrotor
Een rotor is verkrijgbaar voor 2 EUR. Prijzen voor hoogwaardige onderdelen liggen altijd onder de 15 EUR.