Distributieketting Voor Top automodellen
- Distributieketting VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Distributieketting OPEL ASTRA
- AUDI A4
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- FORD FOCUS
- Distributieketting OPEL CORSA
- AUDI A3
- MERCEDES-BENZ C-Klasse
- VOLKSWAGEN PASSAT
- Distributieketting FORD FIESTA
- SEAT IBIZA
- BMW 1-serie
- RENAULT CLIO
- Distributieketting RENAULT MEGANE
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- PEUGEOT 206
- VOLVO V70

Motorolie
(5560 artikelen)
Olie aftapplug
(3094 artikelen)
Waterpomp + distributieriem set
(9019 artikelen)
Kleppendeksel pakking
(10000 artikelen)
Pakking
(10000 artikelen)
Motorsteun & versnellingsbaksteun
(10000 artikelen)Distributieketting defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Betrouwbaar kleppenspel met de distributieketting
De distributieketting is een bijzonder duurzame en betrouwbare constructie voor het motormanagement. Hij houdt het doorgaans aanzienlijk langer uit dan de wijd verspreide distributieriem. Distributiekettingen zijn vooral in premiumwagens ingebouwd. Toch kan het bij een hogere kilometerstand ervan komen dat de vervanging van de distributieketting noodzakelijk is. Dit is veel werk maar met een beetje oefening ook door getalenteerde doe-het-zelvers uit te voeren.
Nauwkeurige kleppenbediening
Om een motor überhaupt te kunnen laten functioneren, moet de op-en-neerbeweging van de zuiger absoluut nauwkeurig op het openen en sluiten van de kleppen zijn afgesteld. Natuurlijk moeten ook het injectiemoment van brandstof en het ontstekingsmoment van de bougie voor de motorwerking precies passen. In het geval van de kleppenwerking is de exacte afstemming vooral uit constructief oogpunt belangrijk: zuigerslag en kleppenweg kruisen bij de meeste wagens in de verbrandingsruimte. Wanneer de zuiger voor het comprimeren of voor de uitstoot van uitlaatgassen omhoog komt, mag er zich geen klep meer in zijn weg bevinden. Wanneer de zuiger op de klep – doorgaans de uitlaatklep – slaat, is meestal zowel de zuiger als ook de klep vernield. De reparatie van deze schade is omslachtig en duur en bij de meeste wagens een economische total-loss.
Functie en positie van de distributieketting
De ketting van de kleppenregeling verbindt de krukas met de nokkenas. De krukas beweegt de zuigers op en neer, de nokkenas opent en sluit de kleppen. De distributieketting synchroniseert deze bewegingen zodanig dat de motor optimaal loopt en er geen schade kan optreden. De distributieketting moet onder spanning worden gehouden. Dit wordt door een kettingspanner gegarandeerd. Doorgaans is dit een schuifgeleider die door een schroefdraadverstelling tegen de ketting wordt gedrukt. De kettingspanner kan, vooral door slechte smering, mettertijd slijten.
Defect aan de distributieketting
Het falen van een distributieketting kan drie oorzaken hebben: slijtage, uitrekken of scheuring. Het meest komt het uitrekken van de ketting voor. Dit treedt op wanneer de kettingspanner te strak werd aangelegd. Vanaf een bepaalde kilometerstand, bij de meeste wagens vanaf ca. 150.000 km, kan de ketting echter ook vanzelf het einde van zijn levensduur hebben bereikt. Moderne wagens hebben voor slijtage van de distributieketting een zelfdiagnose. Deze toont via een waarschuwingslampje of een foutmelding aan dat de distributieketting aan vervanging toe is. Andere symptomen zijn een slechte koude start, een ongebruikelijk rinkelend en ratelend motorgeluid en een onrustig draaien van de motor. Vaak wordt het vreemde geluid verkeerd als schade aan de versnellingsbak ingeschat. Het verschil is heel eenvoudig: treedt het geluid op alhoewel de auto staat en de versnelling ontkoppeld is, kan het niet door de overbrenging komen. Treedt het alleen tijdens het rijden op, is de diagnose "versnellingsschade" eerder waarschijnlijk. Het onderhoudsboekje schrijft de vervanging van een distributieketting ook voor. De ervaring toont echter aan, dat vooral bij nieuwere wagens de vervanging van de distributieketting veel vroeger wordt aangegeven. Bijzonder negatief zijn hier veel wagens uit de Mercedes CLS-bouwreeks opgevallen. Soms waren bij deze auto's de distributiekettingen al na 60.000 km versleten.
Vervanging van de distributieketting
De vervanging van een distributieketting duurt in een vakgarage ca. 6 uur. Dit geeft aan hoe omslachtig dit karwei is. Als gemotiveerde en getalenteerde doe-het-zelver kunt u voor dit werk een heel weekend inplannen. Voor de vervanging van de klepbediening moet de gehele kettingaandrijving vrijgelegd worden. Vervolgens worden de kruk- en nokkenas met speciaal gereedschap vastgelegd. Het daarvoor noodzakelijke gereedschap kost ca. 80 – 120 euro. Daarna kunnen de loopwielen en de ketting worden gedemonteerd. De kettingspanner wordt in principe dan ook vervangen. Dat geldt ook voor alle andere schuifgeleiders. Distributiekettingen worden doorgaans als complete set inclusief alle pakkingen verkocht. Bevat de set ook de loopwielen, wordt dringend aangeraden, ook deze te vervangen. Omwille van de vele bewegende delen is bij een klepbediening door een ketting bijzonder belangrijk, altijd de juiste olie te gebruiken.
Kwaliteitskettingen van de merkproducent
Een complete reparatieset voor een klepbediening met een ketting kost bij de merkproducent FEBI BILSTEIN ca. 120 – 180 euro. Omwille van het belang van dit onderdeel en de serieuze gevolgen bij schade moet altijd op de merkkwaliteit worden gelet.