Distributieriem & distributieset Voor Top automodellen
- Distributieriem & distributieset VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Distributieriem & distributieset OPEL ASTRA
- AUDI A4
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- FORD FOCUS
- Distributieriem & distributieset OPEL CORSA
- AUDI A3
- MERCEDES-BENZ C-Klasse
- VOLKSWAGEN PASSAT
- Distributieriem & distributieset FORD FIESTA
- SEAT IBIZA
- BMW 1-serie
- RENAULT CLIO
- Distributieriem & distributieset RENAULT MEGANE
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- PEUGEOT 206
- VOLVO V70

Poly-v riem (multiriem)
(10000 artikelen)
V-snaar
(7877 artikelen)
Spanrol
(10000 artikelen)
Geleiderol
(10000 artikelen)
Riemspanner
(9392 artikelen)
Riemschijf
(222 artikelen)Distributieriem & distributieset defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Voordelig, doch belangrijk: de distributieriem
De distributieriem is een uiterst belangrijk onderdeel in een auto. Hij stemt nokkenas en krukas op elkaar af. Dit is belangrijk voor de klepsturing. Wanneer hij scheurt, is ernstige motorschade meestal niet te vermijden.
Werking en locatie van een distributieriem
e distributieriem is een platte riem met dwars verlopende tanden. Deze tanden passen precies in de groeven die aan de aandrijfwielen van kruk- en nokkenas zitten. De vertanding zorgt ervoor dat de kruk- en nokkenas altijd in een exact gedefinieerde hoek ten opzichte van elkaar staan. Dit is ook dringend noodzakelijk: wanneer een zuiger omhoog komt, moeten de door de nokkenas bewogen kleppen uit de weg zijn. Slaat de zuiger tegen de kleppen, is een dure reparatie het gevolg. De distributieriem zit altijd zijdelings in de lengterichting van de auto. Hij verbindt de beide assen altijd direct met elkaar. Bovendien wordt de distributieriem ook vaak voor de aandrijving van nevenaggregraten gebruikt.
Geboren in Deggendorf om de wereld te veroveren
Wie herinnert zich nog de Duitse autofabrikant genaamd "Glas"? Het bekendste product van deze autobouwer was de dwergauto "Goggomobil". Deze leverde de fabrikant weliswaar grote winst op, maar werd later tot zijn vloek: alhoewel Glas fenomenaal innovatieve auto's gebouwd heeft, raakte hij de reputatie van Goggomobiel-bouwer niet meer kwijt. Troost blijft, dat veel uitvindingen van Glas hun weg in de auto's van vandaag hebben gevonden. Daartoe telt ook de distributieriem. Kleiner, lichter, betrouwbaarder en rustiger draaiend dan de distributieketting moest hij zijn. Ook de koningsassen of tandwielen moest hij vervangen en daarmee een hele nieuwe maatstaf voor constructie zetten. Dat is hem tot op heden goed gelukt: de distributieriem is bij verbrandingsmotoren de nummer 1. Hij werd vanaf het begin als slijtageonderdeel vervaardigd. Niettemin gaan moderne distributieriemen lang mee en doen op dit gebied niet voor distributiekettingen onder.
Defecten van de distributieriem
Een gescheurde distributieriem herkent men meteen: de auto slaat af en start niet meer. De startmotor blokkeert en kan de motor niet aanzwengelen. Zuigers en kleppen lopen in elkaar vast en kunnen slechts door een omslachtige reparatie weer van elkaar worden losgemaakt. Er is slechts één manier om deze kapitale motorschade te verhinderen: zich pijnlijk nauwkeurig aan de vervangingsintervallen houden. Afhankelijk van het autotype wordt zelfs aangeraden de intervallen vóór te zijn. Informeert u zich daarom over ervaringen die met uw automerk werden opgedaan: een Golf 3 kan zonder problemen het vervangingsinterval van 20.000 kilometer overschrijden; bij de Alfa 166 haalt de distributieriem dit aantal vaak niet.
Distributieriem vervangen
Of u de distributieriem zelf kunt vervangen, hangt in hoge mate van de auto en uw eigen ervaring af. Tussen de eerder genoemde voorbeelden liggen werelden met betrekking tot de nodige werkzaamheden voor deze reparatie: bij een Golf 3 is de distributieriem met een beetje oefening en ervaring in ongeveer een uur vervangen. Bij de Alfa 166 moet de hele motor worden gedemonteerd. Om die reden zijn veel van deze prachtige auto's een vroege dood gestorven: de derde eigenaar schuwde eenvoudigweg de kosten van 2000 EUR voor de vervanging. Bij de vervanging van de distributieriem moet grondig en nauwkeurig worden gewerkt. De foute plaatsing van een enkele vertanding laat de motor al niet meer goed draaien. Veiligheidshalve dient na de vervanging de vrijloop van de motor te worden getest. Daarvoor verwijdert u de bougies en draait u de motor met de hand een keer door.
Distributieriem altijd als set vervangen
Een distributieriem vervangt u nooit alleen. Voor elk automodel zijn er complete montagesets. Het minste, dat er tevens ter gelegenheid van de vervanging van de distributieriem vervangen wordt, zijn de waterpompen of de spanrol. Bij veel auto's heeft de waterpomp ook de functie de distributieriem op spanning te houden. Daarom bevatten de meeste riemensets slechts een van deze beide componenten. Een distributieriemset kost vanaf ca. 100 EUR in goede merkkwaliteit.