Kofferbakveer Voor Top automodellen
- Gasveer kofferruimte VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Gasveer kofferruimte OPEL ASTRA
- AUDI A4
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- FORD FOCUS
- Gasveer kofferruimte OPEL CORSA
- AUDI A3
- MERCEDES-BENZ C-Klasse
- VOLKSWAGEN PASSAT
- Gasveer kofferruimte FORD FIESTA
- SEAT IBIZA
- BMW 1-serie
- RENAULT CLIO
- Gasveer kofferruimte RENAULT MEGANE
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- PEUGEOT 206
- VOLVO V70

Buitenspiegel
(10000 artikelen)
Buitenspiegelglas (spiegelglas)
(10000 artikelen)
Deurvergrendeling & сontactslot
(6727 artikelen)
Deurklinken
(7930 artikelen)
Bumper grill
(10000 artikelen)
Brandstofdop (tankdop)
(679 artikelen)Gasveer achterklep defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Zware kleppen stevig onder controle met de gasdrukveer
De gasdrukveer is een klein en onopvallend onderdeel dat pas wordt opgemerkt wanneer het defect is. Hij laat hoogstens van zich horen met het typische sissen bij het openen van de achterklep. Toch is de gasdrukveer een staaltje van technisch vernuft.
Gassen zijn samendrukbaar, vloeistoffen niet
Een achterklepdemper bestaat uit een stalen cilinder waarin een doorlopende zuiger zit. Zuiger en cilinder zijn absoluut luchtdicht tegen elkaar afgedicht. In de holle ruimte bevindt zich gas, dat ook bij uitgetrokken toestand van de zuiger onder hoge druk staat. Wanneer nu de zuiger in de cilinder wordt gedrukt, verdicht het gas nog eens extra. Dit proces wordt als "spannen" aangeduid. Het gas is in de gasdrukveer reeds op spanning en wordt nogmaals onder druk gezet bij het sluiten van de achterklep. Het gas streeft er van nature naar, zich te ontspannen. Daarom kan het de behoorlijk zware achterklep van een auto bijna zelfstandig opheffen. Het gas wordt daarbij gedeeltelijk ontspannen. Bij het wederom sluiten van de achterklep begint de kringloop van voren af aan. Dit is het grote verschil tussen een gasdrukveer en een oliedrukveer. Om met vloeistoffen een eender effect te bereiken, is een tamelijk gecompliceerde interne werking in de cilinder noodzakelijk.
Voordeel van de gasdrukveer
Het grootste voordeel van de gasdrukveer is, dat hij naar behoefte kan worden voorgespannen. Een grotere achterklep heeft daarom niet per se een grotere achterklepdemper nodig. Zelfs de zwaarste kleppen van een auto kunnen zo met een verbazingwekkend dunne en kleine gasdrukveer worden bediend. Door uitgerijpte productieprocessen kunnen deze zeer belastbare onderdelen bijzonder voordelig worden geproduceerd. Ze hebben echter een beperkte levensduur. Wanneer een defecte achterklepdemper moet worden vervangen, is dit met een paar handgrepen gebeurd.
Slijtage van een achterklepdemper
De zwakke plek van een gasdrukveer is zijn pakking. Deze houdt het gecomprimeerde gas in de cilinder en verhindert de ontsnapping ervan. Aangezien de zuiger bij het in- en uitschuiven permanent langs de pakking schuurt, verliest deze vroeg of laat zijn werking. Is de achterklepdemper eenmaal defect, merkt u dit meestal meteen: het openen van de kofferuimte wordt niet alleen behoorlijk zwaar. Ook weigert de klep hardnekkig open te blijven staan zoals het hoort. Dit maakt het in- en uitladen van de kofferruimte heel moeilijk en zelfs gevaarlijk. Een provisorisch gestutte achterklep kan ineens dichtvallen. Een buil op het hoofd is dan meestal het gevolg. De beste wijze is daarom de spanningsloze acherklepdemper meteen te vervangen. Gelukkig is dit zo gebeurd.
Kogelkop en veer, meer is er niet nodig
De achterklepdemper is met een kogelgewricht met de achterklep en de carrosserie verbonden. Deze kogel wordt door een kleine beugel of veer in positie gehouden. De veer kan heel eenvoudig met een schroevendraaier of een spitstang worden verwijderd. De gehele vervanging van de gasdrukveer duurt per kant meestal korter dan twee minuten. Deze reparatie komt echter heel weinig voor. Normaal gezien houden achterklepdempers het aan een auto meestal 10 jaar of langer uit. Dit hangt natuurlijk sterk van de kwaliteit af.
Kwaliteit ook bij goedkope artikelen
Goedkope gasdrukveren vallen al gauw op door hun gebrekkige comfort, slechte prestatie en geringe levensduur. Omdat achterklepdempers ook als merkartikel zelden meer dan 15 euro kosten, lonen experimenten met onbekende goedkope producenten niet. Liever een paar euro meer uitgeven en dan meteen de volgende jaren rust hebben op dit punt, is altijd de verstandigste handelswijze.