Krukassensor auto

Krukas-sensor Voor Top automodellen
- Krukassensor VOLKSWAGEN GOLF
- Krukassensor BMW 3-serie
- BDP-sensor VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Krukassensor OPEL ASTRA
- Krukassensor VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- BDP-sensor FORD FOCUS
- AUDI A4
- Krukassensor OPEL CORSA
- Krukassensor MERCEDES-BENZ C-Klasse
- BDP-sensor AUDI A3
- FORD FIESTA
- Krukassensor BMW 1-serie
- Krukassensor VOLKSWAGEN PASSAT
- BDP-sensor RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Krukassensor SEAT IBIZA
- Krukassensor SEAT LEON
- BDP-sensor TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Krukassensor defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Alles onder controle met de sensors
De regeleenheid heeft gegevens nodig voor een effectief bedrijf van de auto. De belangrijkste gegevens worden geleverd door de sensors. Met informatie over de exacte rotatiehoek van de assen kan de regeleenheid het moment van ontsteking en brandstofinjectie bepalen. De sensors staan ook bekend als positiesensors aangezien zij informatie verschaffen over de rotatiehoek van de assen.
Onmisbaar voor moderne motoren
Tot begin negentiger jaren waren motoren relatief eenvoudige constructies. De neerwaarts bewegende zuiger zoog lucht door de luchtfilter, waardoor een vacuüm ontstond dat het lucht/brandstofmengsel in de mechanisch werkende valstroomcarburateur genereerde. De bougie werd in werking gezet via een mechanisch werkende contactonderbreker – en dat was het. De gehele interactie van het systeem was puur mechanisch. Centrale aansturing was niet nodig. Hoe eenvoudig ook, deze technologie was allesbehalve efficiënt. Zelfs kleinere wagens zoals bijvoorbeeld de Volkwagen 1303 "Kever" leverde slechts 34 PK met verbruik van 10 – 12 liter brandstof per 100 km. Tegenwoordig kan men zich deze waarden niet meer voorstellen. Het stijgende vermogen van kleinere motoren vereiste tal veranderingen op het gebied van techniek en constructie, zoals centrale motoraansturing. Dit functioneert met de regeleenheid, die afhangt van gegevens van een aantal sensors, zoals de nokkenas- en de krukassensor.
Constructie en positie van de nokkenassensor en krukassensor
Beide zijn zogenaamde nabijheidssensors, die de nabijheid van een magnetisch veld registreren. Zij zijn voorzien van een kleine elektrische spoel die een zwak magnetisch veld genereert. Een naderend magnetisch veld reageert met het ontstane veld. Dit veroorzaakt op zijn beurt een verandering in de weerstand van de sensor met een meetwaarde als resultaat. De naderende magnetische velden worden opgewekt door pennen op de kruk- of nokkenas. Afzonderlijke magneten zijn niet nodig. Deze oplossing zou het risico van losrakende magneten met zich meebrengen, die schade aan de motor veroorzaken. Een tandwielkrans of een pen is voldoende voor adequate registratie van meetwaarden. De nokkenassensor zit bovenin de motor. Het is een cilindrisch component met een kabelverbinding naar de regeleenheid. De krukassensor zit onderin de motor. Hij is niet zo toegankelijk, alhoewel van eendere constructie. De krukassensor wordt ook wel BDP-sensor genoemd. BDP staat voor Bovenste Dode Punt, verwijzend naar de positie van de zuiger in de cilinder wanneer hij zich aan het bovenste punt van zijn op-en-neerbeweging bevindt.
Defecten van de nokkenassensor / BDP-sensor
Wanneer sensors het laten afweten, weet de regeleenheid niet meer wanneer hij de ontsteking en injectie moet activeren. Voor dit geval is een auto voorzien van een noodprogramma, waarmee hij langzaam aan maximaal 80 km/u kan verderrijden. De waarschuwingslampjes branden. Het defect kan enkel eenduidig worden vastgesteld door het uitlezen van het foutgeheugen. Voordat u de sensors gaat vervangen, moeten kabels en verbindingen eerst worden gecheckt. Een versleten of doorgebeten kabel veroorzaakt een eender effect en daarom kan een grondige preventieve check een hoop werk en kosten besparen.
Reparatie van positiesensors
De nokkenassensor is de eenvoudigere sensor om te vervangen. Toegang tot de sensor krijgt u door het openen van de motorkap. De sensor zit met twee bouten aan de motor bevestigd en met de auto-elektronica verbonden via een stekker. Bouten worden losgeschroefd, de stekker eruitgetrokken en nu kan de cilindervormige nokkenassensor eruit worden gehaald. Na installatie van een nieuwe sensor moet hij in de regeleenheid worden geprogrammeerd. Vervanging van de krukassensor verloopt eender alhoewel daarvoor onder de auto moet worden gewerkt. Afhankelijk van positie kan de verwijdering van uitlaat en andere onderdelen nodig zijn. Voor alle reparaties onder de wagen geldt: wanneer geen reparatiekuil of hefplatform ter beschikking staat, heeft veiligheid de hoogste prioriteit. Voor deze reparatie zijn oprijplaten het meest geschikt. Zij bieden voldoende ruimte en laten de auto veilig vast staan. Idealiter is de auto extra gezekerd tegen wegrollen met keggen.
Aanschaf van nokkenas/krukassensor
Met 12 – 20 EUR zijn deze sensors verbazingwekkend goedkoop. Vervanging is niet erg gecompliceerd. Na vervanging moet het foutgeheugen worden gewist. Een moderne garage knapt dit op voor een paar euro.