Hogedrukpomp voor jouw auto

Hogedrukpomp Voor Top automodellen
- Hogedrukpomp VOLKSWAGEN GOLF
- Hogedrukpomp BMW 3-serie
- Injectiepomp VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Hogedrukpomp OPEL ASTRA
- Hogedrukpomp VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Injectiepomp FORD FOCUS
- AUDI A4
- Hogedrukpomp OPEL CORSA
- Hogedrukpomp MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Injectiepomp AUDI A3
- FORD FIESTA
- Hogedrukpomp BMW 1-serie
- Hogedrukpomp VOLKSWAGEN PASSAT
- Injectiepomp RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Hogedrukpomp SEAT IBIZA
- Hogedrukpomp SEAT LEON
- Injectiepomp TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Hogedrukpomp defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Nauwkeurige verbranding met de hogedrukpomp
De hogedrukpomp is bij moderne wagens het centrale aansturingselement voor de efficiënte motorwerking. Hij heeft de daarvoor in zwang zijnde valstroomcarburateur volledig verdrongen en biedt tegenwoordig maximale prestatie bij minimaal brandstofverbruik. De precieze regelbaarheid van hogedrukpompen is echter vooral voor een efficiënte uitstootreiniging belangrijk. Aan de strenge emissiewetgeving is zonder dit onderdeel niet te voldoen. De meest voorkomende benaming voor de hogedrukpomp is "injectiepomp".
Duur maar duurzaam
De injectiepomp is een zeer hoogwaardig vervangingsonderdeel. Voordat hij bij benzinewagens werd ingevoerd, was deze reeds decennia bij dieselauto's in gebruik. Vroegere injectiepompen zagen er met hun kleppen, cilinders en zuigers bijna als een kleine verbrandingsmotor uit. Hun werkingswijze is ook eender. Vandaag de dag zijn injectiepompen vooral radiaal werkende aanvoerpompen. Deze unit bezit veel minder bewegende delen, hetgeen aan zijn duurzaamheid bijdraagt. De injectiepomp wordt via een distributieriem aangedreven. De vanuit de tank via de brandstofpomp aangevoerde brandstof wordt met lage druk aangezogen en via een injector met hoge druk in de verbrandingsruimte gespoten. De bewegende delen, die bij elke temperatuur betrouwbaar moeten functioneren, maken de injectiepomp tot een zeer duur vervangingsonderdeel. Op een paar uitzonderingen na bedraagt de levensduur van een hogedrukpomp ongeveer 150.000 km of meer.
Defecten aan hogedrukpompen
De zwakke plek aan een hogedrukpomp zijn de lagers en de dichtingen. Bij de dichtingen zijn vooral dieselauto's zeer gevoelig, wanneer zij voortdurend met biobrandstof worden aangedreven. Voordat men daarom zijn auto met biobrandstof wil voltanken, moet men er zich absoluut van vergewissen, of de producent dit wel toelaat. Een ontbrekende diesel- of benzinefilter kan een injectiepomp eveneens voortijdig laten uitvallen. Defecten aan de injectiepomp worden bij moderne wagens meestal door de regeleenheid aangeduid. Andere tekenen zijn een slechte gasaanname, onrustige motorloop, slecht starten, geluidsvorming, lekkages of een hoog brandstofverbruik. Een exacte beschrijving van het mankement levert het lezen van de foutgeheugen in de regeleenheid.
Hogedrukpompen repareren
De reparatie van een hogedrukpomp is een grote uitdaging. Wanneer de regeleenheid een fout heeft aangeduid, is deze reparatie meestal niet zonder speciaal gereedschap mogelijk. Voor de reparatie van injectiepompen biedt de handel afdichtingssets aan. De afdichting van een lekke injectiepomp is voor de ervaren doe-het-zelver weliswaar een echte uitdaging, maar nog te doen. Bij lagers, elektronische componenten of kleppen stuit de doe-het-zelver al snel aan zijn grenzen. Vaak moeten aan defecte injectiepompen de dichtingsvlakken geschuurd en gevlakt worden. Ook het loopvlak van de schoepenradpomp binnen in het onderdeel moet bij de reparatie met speciaal gereedschap worden gevlakschuurd. Deze speciale gereedschappen hebben meestal enkel vakgarages. In de meeste gevallen ontkomt u niet aan een nieuwe injectiepomp.
Tweedehands of vervangingsonderdeel?
Het idee, in plaats van een 1200 euro dure injectiepomp een gebruikte voor 400 euro in te bouwen is natuurlijk heel verleidelijk. Het probleem daarbij is, dat niemand betreffende de nog resterende looptijd van een gebruikte injectiepomp een garantie geven kan. Wie wil, kan proberen, de pomp bij een vakgarage te laten repareren. Dat is even duur maar kan een bepaalde garantie leveren. Het voordeel van een gerepareerde injectiepomp is, dat hij niet nieuw op de voorhanden zijnde regeleenheid moet worden ingesteld. Absolute zekerheid verkrijgt men echter alleen wanneer men voor een nieuwe injectiepomp kiest. De in- en uitbouw is gelukkig relatief eenvoudig. Een begaafde doe-het-zelver vervangt een hogedrukpomp in 2 – 3 uur. De nieuwe injectiepomp moet dan nog wel in de regeleenheid ingeprogrammeerd worden.
Kwaliteit is onmisbaar
Wie goedkoop aanschaft, koopt twee keer. Er zijn dan wel veel delen in de auto waarbij u voor leveranciers van de tweede rang kunt kiezen; in het geval van de injectiepomp is echter alleen topkwaliteit toegelaten. Gelukkig zijn er niet al te veel producenten van dit zeer specifieke onderdeel. Er is geen alternatief voor trouw aan een merk bij de vervanging van een hogedrukpomp. Ondanks de hoge prijzen voor dit vervangingsonderdeel kunnen betrouwbare leveranciers bijzonder interessante aanbiedingen leveren.