Turbodruk, sensor auto

Luchtdruksensor Voor Top automodellen
- Turbodruk, sensor VOLKSWAGEN GOLF
- Turbodruk, sensor BMW 3-serie
- MAP sensor VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Turbodruk, sensor OPEL ASTRA
- Turbodruk, sensor VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- MAP sensor FORD FOCUS
- AUDI A4
- Turbodruk, sensor OPEL CORSA
- Turbodruk, sensor MERCEDES-BENZ C-Klasse
- MAP sensor AUDI A3
- FORD FIESTA
- Turbodruk, sensor BMW 1-serie
- Turbodruk, sensor VOLKSWAGEN PASSAT
- MAP sensor RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Turbodruk, sensor SEAT IBIZA
- Turbodruk, sensor SEAT LEON
- MAP sensor TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Turbodruk, sensor defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Perfecte motorregeling met de MAP-sensor
De MAP-sensor is een belangrijk onderdeel voor de regeling van de hoeveelheid benzine die in de verbrandingsruimte wordt geïnjecteerd. Hij meet de druk in het aanzuigkanaal en geeft de waarden aan de regeleenheid verder. De regeleenheid berekent aan de hand van de druk de hoeveelheid van de aangezogen lucht en meet de benodigde hoeveelheid brandstof af. Daarmee worden bijzonder lage verbruikswaarden en schone uitlaatgassen bereikt. De MAP-sensor is een alternatief voor de luchtmassameter.
Taak van de MAP-sensor
De MAP-sensor dient ter vaststelling van de binnenstromende luchthoeveelheid in de verbrandingsruimten van de wagen. De luchthoeveelheid kan alleen actief door de smoorklep worden aangestuurd. Deze is voor moderne wagens echter te onnauwkeurig, met name voor wat betreft de uitstootreiniging. Luchthoeveelheid en brandstof moeten altijd in een nauwkeurig afgestemde verhouding staan. Wanneer teveel brandstof wordt geïnjecteerd, wordt de verbranding te "vet". Als resultaat vormt zich teveel roet die zich in de katalysator afzet. Bovendien kan onverbrande brandstof tevens in de katalysator blijven hangen en zijn verbranding de opgedampte platinalaag beschadigen. Wordt te weinig branstof geïnjecteerd, wordt de verbranding te "mager". Dan daalt de motorprestatie, terwijl de motor daarbij sterk opwarmt. Om de motor altijd met de ideale verhouding uit lucht en brandstof te laten draaien, is de MAP-sensor noodzakelijk.
Verschil tussen de luchtmassameter en druksensor
Beide sensortypes hebben dezelfde taak: het meten van de binnenstromende oftewel aangezogen lucht en het permanent doorgeven van de resultaten aan de regeleenheid. Bij een luchtmassameter wordt de luchtstroom langs een verhitte draad van platina geleid. De sensor meet nu de mate waarin deze draad door de luchtmassa wordt afgekoeld. Uit vergelijking van de referentiewaarde met de actuele waarde berekent de regeleenheid de hoeveelheid binnengestroomde lucht. Bij een druksensor wordt de interne druk in het aanzuigspruitstuk via membranen gemeten.
Positie van de druksensor
De druksensor wordt zijdelings in het aanzuigspruitstuk aangebracht. Bij kleine ruimtes zoals het aanzuigkanaal kan ervan worden uitgegaan dat de pneumatische druk over het algemeen gelijk wordt verdeeld. Hij is meestal met een stekker- of eenvoudige schroefverbinding met het spruitstuk verbonden. De kabelverbinding met de regeleenheid wordt door een eenvoudige multistekker gegarandeerd. De vervanging is dan ook simpel.
Defecten aan de MAP-sensor
In het kader van de voortdurend strengere wetgeving op het gebied van uitstoot werd veel in de techniek van de uitstootreiniging geïnvesteerd. De fabrikanten zoeken permanent naar mogelijkheden, de uitstoot van schadelijke stoffen te doen dalen en aan de strenge regels te voldoen. Een van de maatregelen om de uitstoot schoner te maken, was de introductie van de EGR-klep. Deze klep voor uitlaatgasrecirculatie leidt een deel van de uitlaatgassen via het aanzuigspruitstuk weer terug naar de verbrandingsruimte. De eerder gevormde roetdeeltjes worden nogmaals verbrand en voor de omgeving onschadelijk gemaakt. Dit functioneert in de praktijk tamelijk goed, doch heeft een onaangenaam neveneffect: door de terugvoering zet zich roet in het gehele aanzuigspruitstuk af. Hierdoor zijn alle bijbehorende componenten getroffen: aanzuigbrug, aanzuigkanaal, smoorklep en ook de MAP-sensor. Bij moderne wagens, vooral met dieselaandrijving, is een regelmatige grondige reiniging van het aanzuigspruitstuk onvermijdelijk.
Bij technisch ongecompliceerde onderdelen zoals aanzuigbrug of smoorklep zij de reinigingsmaatregelen ook in de regel eenvoudig en altijd weer uitvoerbaar. Een gevoelig component zoals de met membranen uitgeruste MAP-sensor is daarentegen moeilijk te reinigen. Daarom biedt de industrie deze onderdelen inmiddels heel voordelig ter vervanging aan.
EGR-klep blokkeren?
Er zijn autobestuurders, die de EGR-klep blokkeren om de herhaaldelijke vervuiling van het aanzuigspruitstuk te omzeilen. Daarover kan slechts worden gezegd, dat dit een ingreep in het motormanagement en de schadelijke uitstoot van de wagen betreft. Bovendien kan door deze maatregel op de middellange termijn de katalysator beschadigd raken. Zijn vervanging is aanzienlijk duurder dan de reiniging en vervanging van de componenten van het aanzuigkanaal. Bovendien heeft deze maatregel invloed op de rijbevoegdheid van de wagen. Vaststelling door de politie van een afgeknelde EGR-klep kan een boete opleveren.
MAP-sensor nieuw aanschaffen
De reiniging van het aanzuigspruitstuk is lastig en vies, maar niettemin relatief makkelijk uitvoerbaar. De vervanging van de MAP-sensor is eveneens tamelijk eenvoudig. Wanneer hij zich niet meer laat schoonmaken, kan hij vanaf ca. 20 euro nieuw worden aangeschaft. Daarvoor zijn riskante pogingen zoals het afklemmen van de EGR-klep de moeite eigenlijk niet waard.