0

0.00

#
26-1461

Koppeling-vervangingsonderdelen voor uw auto

Voertuig selecteren

Op Kenteken

Koppeling van premiumkwaliteit

Top Koppeling auto-onderdelen van de beste fabrikanten

  • LuK Koppeling
  • VALEO Koppeling
  • SACHS Koppeling
  • A.B.S. Koppeling
  • MECARM Koppeling

Koppeling - Tips over controle, meest voorkomende defecten en vervanging

De koppeling is een belangrijk onderdeel, dat ertoe dient, de door de motor gegenereerde kracht in de versnellingsbak over te brengen. Een koppeling moet in gespannen toestand een vaste overbrenging garanderen en in ontspannen (ontkoppelde) toestand het draaimoment volledig aan de motor overlaten. Tussen deze beide toestanden moet de koppelingseenheid een zachte en goed doseerbare overgang kunnen maken.

De opbouw van een koppeing

De koppelingseenheid bestaat wezenlijk uit een vliegwiel en een koppelingsplaat, die vrij op een drukplaat ligt. De kracht wordt door het roterende vliegwiel op de koppelingsplaat overgebracht, die het draaimoment aan de versnelling doorgeeft. Tot de koppeling horen ook de koppelingskabel en een omvormer, die met het koppelingspedaal is verbonden.

Defecten aan de koppelingseenheid

Een mankement aan de koppelingseenheid is te merken aan de slechte ontkoppeling en verbinding van motor en versnelling. Jankt de motor bij onbelast koppelingspedaal luid, terwijl de auto zich slepend voortbeweegt, is een defect aan de koppeling waarschijnlijk. De drukplaat is een slijtageonderdeel, dat uit een centrale plaat en en een voering aan beide zijden bestaat. Deze voering lijkt heel erg op de remvoering van schijfremmen en slijt na verloop van tijd af. Een ander slijtageonderdeel is de koppelingsdruklager. Deze zorgt ervoor dat de drukvingers de koppelingsplaat vrij te laten draaien. Is deze defect, hoort u klapper- of jankgeluiden. Tenslotte kunnen ook de koppelingskabels scheuren of de omvormer kan het laten afweten. Het meest voorkomende defect is echter een versleten koppelingsdrukplaat. Deze wordt in de regel tegelijkertijd met de koppelingsdruklager vervangen. Een versleten koppelingsdrukplaat komt vanaf 120.000 km op de kilometerteller voor. Daarbij komt het ook op de rijstijl aan, hoe snel een koppelingsdrukplaat verslijt.

Reparatie van een koppelingseenheid

De reparatie van een koppeling is niet moeilijk, maar wel veel werk. Het is aan te bevelen, zich deze klus te laten tonen voordat men zelf een poging waagt. In principe moet bij een vervanging van de koppelingseenheid de versnelling van de motor worden gescheiden. Al naargelang automodel kan daarvoor de demontage van de motor nodig zijn. In dit geval is het raadzaam, alle andere vervangingscomponenten, waarvoor een demontage van de motor vereist is, meteen te vervangen (bijv. de distributieriem). Bij de demontage van de motor en de versnellingsbak moet bij beide aggregaten de olie worden afgelaten. Dit is de gelegenheid voor een vervanging, wat in het geval van de versnellingsbak niet echt goedkoop is. Kan de versnellingsbak zonder demontage van de motor worden verwijderd, moet in de regel het voorwiel, de aandrijfas en het kogelgewricht gescheiden en losgemaakt worden. Daarbij kan men de spoorstangkoppen en de asmanchetten meteen op hun dichtheid en functioneren controleren en desnoods meteen ook vervangen. Voor de vervanging van de koppelingsdrukplaat is een speciaal gereedschap nodig, dat men echter eventueel ook zelf kan vervaardigen: een centreerpen richt de koppelingsdrukplaat exact in het midden. Dat is belangrijk omdat anders de drukvinger niet in de nieuwe koppeling past. Een centreerpen kan men met behulp van een buis of een houten stok, die de doorsnee van de binnenste vertanding van de koppelingsdrukplaat heeft, en kleefband zelf maken: om de buis wordt gewoonweg zoveel kleefband gewikkeld tot de doorsnee overeenkomt met de drukplaat. Nu kan de koppelingsdrukplaat precies centraal worden geplaatst. De montage duurt bij een geoefende monteur 2-3 uur. Ongeoefende knutselaars dienen voor de reparatie van een koppelingseenheid een hele dag in te plannen.

Alle onderdelen voor de koppeling bij Auto-onderdelenexpert.nl

Bij ons vindt u alle vervangings- en reparatieonderdelen, die u voor de vervanging van de koppeling nodig heeft. Ook een grote keuze aan hoogwaardige olie voor de versnellingsbak is op onze pagina's in de catalogus te vinden. Bij ons vindt u tevens professioneel centreergereedschap, dat het werken aan de koppeling aanzienlijk vergemakkelijkt.

Top bestsellers uit de categorie:

Andere onderdelen voor uw auto