Transmissie olie auto

Differentieel olie Voor Top automodellen
- Transmissie olie VOLKSWAGEN GOLF
- Transmissie olie BMW 3-serie
- Versnellingsbakolie VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Transmissie olie OPEL ASTRA
- Transmissie olie VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Versnellingsbakolie FORD FOCUS
- AUDI A4
- Transmissie olie OPEL CORSA
- Transmissie olie MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Versnellingsbakolie AUDI A3
- FORD FIESTA
- Transmissie olie BMW 1-serie
- Transmissie olie VOLKSWAGEN PASSAT
- Versnellingsbakolie RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Transmissie olie SEAT IBIZA
- Transmissie olie SEAT LEON
- Versnellingsbakolie TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Transmissie olie defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Soepele werking, weinig slijtage, veilig rijden
De olieverversing is voor veel autobestuurders een vertrouwd begrip. Hiermee wordt meestal het verversen van de motorolie bedoeld. Het is een lastig werkje, maar moet toch regelmatig worden uitgevoerd. Wat echter vaak wordt vergeten: overal waar tandwielen op elkaar inwerken, moet afdoende worden gesmeerd. Daar horen ook de versnellingsbak en de eindaandrijving bij.
Versnellingsbakolie & achterbrugolie regelmatig verversen
De olie voor de versnellingsbak hoeft bij lange na niet zo vaak te worden ververst als motorolie. De reden daarvoor zijn de lagere werkingstemperaturen en de lagere belastingen in een versnellingsbak of de asaandrijving (differentieel). Bovendien zijn beide bouwgroepen gesloten systemen. Anders dan bij de motor, waarin voortdurend een uitwisseling van lucht en brandstof plaatsvindt, is een aandrijving of versnelling een gesloten systeem, waarin normaal gezien geen vreemde stoffen binnendringen. De slijtage vindt vooral door intern loslaten van slijtagedeeltjes plaats, die in de olie terechtkomen. Dit verraadt zich door steeds slechtere smeringseigenschappen. Omdat bij de vervanging van de koppeling de olie sowieso moet worden afgetapt, kan deze bij deze reparatiehandeling meteen worden ververst.
Wat zijn eigenlijk versnellingbak en eindaandrijving?
De versnellingsbak is de normale met de versnellingspook bediende transmissie. Deze brengt het toerental van de motor op de wielen over. Afhankelijk van welke versnelling werd ingeschakeld, verandert deze in het bij de wielen aankomende draaimoment. Het technische verschil tussen de eindaandrijving en de versnellingsbak is dat de eindaandrijving een vaste transmissie heeft. De meest bekende eindaandrijving is de differentieel. Deze is te vinden aan de achteras van auto's met achterwiel- of vierwielaandrijving. Hij brengt de kracht van de motor van voren over op de achterwielen. Hierbij wordt behalve de verhoging van het draaimoment vooral de krachtrichting veranderd. Het van de motor komende draaimoment wordt door middel van kegeltandwielen onder een hoek van 90° naar de aangedreven wielen geleid.
Wanneer moet de olie voor de versnellingsbak & eindaandrijving worden ververst?
De olieverversing voor de versnellingsbak wordt om de ca. 80.000 – 100.000 km aanbevolen. Verouderde olie verraadt zich door een typisch fluitgeluid in de versnellingsbak. Bovendien gaat het schakelen moeilijker. Gedeeltelijk kan de schakeling ook volledig uitvallen. Bij moderne auto's kan een niet meer schakelbare versnellingsbak een noodprogramma in werking zetten. Dan is een bezoek aan de garage onontkoombaar. Ook bij de differentieel kan de noodzaak voor olieverversing zich door een geluid aankondigen. Omdat dit geluid slechts sluipend en langzaam optreedt, kan dit lang onopgemerkt blijven. Een asaandrijving is dan wel technisch eenvoudig, maar meestal wel erg duur. Daarom dient u de voorgeschreven intervallen absoluut aan te houden. Het is bij de olieverversingsintervallen belangrijk, de hoogte van de kilometerstand van de wagen te controleren. Voor versnellingsbakken geldt over het algemeen, dat de verversingsintervallen van de olie zich steeds verder van elkaar verwijderen, totdat ze bij ca. 80.000 – 100.000 km zijn aangekomen. De versnellingsbak moet aanvankelijk echter "inlopen". Daarom is het meestal waarschijnlijk dat de eerste voorgeschreven verversingsintervallen reeds bij 15.000 en 40.000 km liggen.
Oppassen bij longlife!
De premium-producenten BMW en MERCEDES-BENZ hebben in het midden van de 90-er jaren geen onderhoudsintervallen voor olie voor de versnellingsbak en de differentieel bekendgemaakt. De reden daarvoor was het blijkbaar grenzeloze vertrouwen in de nieuw ontwikkelde longlife-olie. In de praktijk ligt het echter voor de hand, dat elke olie veroudert. Daarom raden wij aan, ook in geval van niet-voorgeschreven verversingsintervallen van olie voor versnellingsbak en asaandrijving een verversing uiterlijk na 80.000 km. Kapitale schade aan de versnellingsbak of differentieel staat een geen verhouding tot de kosten voor een olieverversing.
Geen compromissen aangaan
Voor de versnellingsbak en zijn smering worden allerlei wondermiddelen aangeprezen. Eén daarvan is de zogenaamde "olieverliesstop". Het gebruik hiervan wordt hier niet aanbevolen. Wanneer afsluitringen of behuizingsdichtingen aan een versnellingsbak het laten afweten, moet men deze steeds behoorlijk repareren. Additieven, die niet door de producent zijn voorgeschreven, veroorzaken in het ergste geval meer schade dan nut.
Wat kosten versnellingsbakolie en achterbrugolie?
Velen schuwen de vervanging van versnellingsbakolie omdat het beduidend duurder is dan normale motorolie. Toch wordt sterk aangeraden, uitsluitend de door de autoproducent toegelaten olie te gebruiken. Een lieter versnellingsbakolie kost ca. 10 – 15 euro. Ook hier verdient merkkwaliteit (Castrol, Liqui Moly) de voorkeur. Een speciale olie voor de differentieel is er niet echt. Toch zijn in de onderhoudsgegevens van de producent ook voor de differentieel precies die oliesoorten voorgeschreven.