Oliedruksensor auto

Oliedruksensor Voor Top automodellen
- Oliedruksensor VOLKSWAGEN GOLF
- Oliedruksensor BMW 3-serie
- Oliedrukschakelaar VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Oliedruksensor OPEL ASTRA
- Oliedruksensor VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Oliedrukschakelaar FORD FOCUS
- AUDI A4
- Oliedruksensor OPEL CORSA
- Oliedruksensor MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Oliedrukschakelaar AUDI A3
- FORD FIESTA
- Oliedruksensor BMW 1-serie
- Oliedruksensor VOLKSWAGEN PASSAT
- Oliedrukschakelaar RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Oliedruksensor SEAT IBIZA
- Oliedruksensor SEAT LEON
- Oliedrukschakelaar TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Oliedruksensor defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
De oliedruk altijd in het vizier met de oliedruksensor
Oliedruksensoren zijn voor het motormanagement zeer belangrijke onderdelen. Zij informeren de bestuurder en de regeleenheid permanent over de actuele druk in het smeringssysteem. Hiermee kan vooral zware gevolgschade worden vermeden voor het geval dat de smering in de verbrandingsmotor zou uitvallen.
Bouw van de oliedruksensor
De oliedruksensor bestaat uit een stabiele behuizing, in twee kamers onderverdeeld, die door een flexibel of flexibel gelagerd membraan van elkaar zijn gescheiden. De ene kamer is op de oliekringloop van de motor aangesloten. Er stroomt door een holle schroef voortdurend olie in. Het membraan is op een kleine potentiometer aangesloten. Hoe hoger de druk stijgt, hoe verder het membraan de sonde van de potentiometer indrukt. Hierdoor verandert de spanning. Deze verandering van de elektrische spanning wordt in de waarde van de oliedruk omgerekend aan aan de meteraanduiding in het dashboard en de regeleenheid doorgegeven.
Functie van de oliedruksensor
De oliekringloop in de motor wordt normaal gezien door een oliedrukpomp veroorzaakt, die in verhouding tot het toerental van de motor olie rondpompt. Hoe hoger de motor draait, des te hoger stijgt ook de oliedruk om de talrijke bewegende onderdelen permanent en voldoende te smeren. De regeling van de oliedruk is bij een mechanische oliepomp slechts beperkt mogelijk en bij een normale belasting van de motor echter ook niet nodig. Motoren met hoog vermogen hebben echter een nauwkeurigere aansturing van de oliedruk nodig. Deze wordt via drukkleppen of elektrisch aangedreven oliepompen bereikt. Bij normale auto's is het echter altijd belangrijk om te weten of de oliedruk voor de smering van de motor nog voldoende is.
Redenen voor een onderbroken smeerlaag
Alle bewegende delen in een motor moeten permanent worden gesmeerd. Omwille van de hoge temperaturen en draaisnelheden in een motor dreigen alle lagers, assen, zuigers en kleppen snel te beschadigen wanneer deze smering wordt onderbroken. Vier oorzaken leiden tot onderbreking van de smeerlaag:
- lekkage
- verstopping
- oververhitting
- defecten aan het circulatiesysteem
Bij een lekkage loopt er zo lang olie uit totdat het volume voor de instandhouding van de oliedruk niet meer voldoende is. De lekkages kunnen buiten of binnen in de motor optreden. Uit de motor lekkende olie kan snel worden vaststeld omdat het op de grond drupt. Een lek in de motor, bijvoorbeeld aan de pakkingen van de kleppen of de zuigerveren veroorzaakt verbranding van de olie. Dit verraadt zich door een sterk blauwachtige roetvorming in de uitstoot. Zijn de leidingen in de motor verstopt, wordt de oliestroming meteen onderbroeken. De oliedruk valt dan heel snel weg. Wordt de motor te heet, kan de motorolie te dun worden. De olie is dan ook te dun voor de dichtingen die hem eigenlijk binnen de smeerkringloop moeten houden en de oliedruk neemt af. Wanneer de oliepomp klemt of helemaal uitvalt, kan er eveneens geen oliedruk meer worden opgebouwd. Deze verschillende oorzaken maken een permanente controle van de oliedruksensor noodzakelijk.
Defecten van de oliedruksensor
Een oliedruksensor kan op drie manieren beschadigd zijn:
- mechanisch, intern defect
- falende dichting
- elektronisch defect
Wanneer het membraan in het binnenste van de oliedruksensor, bijvoorbeeld door een oververhitting gaat lekken, vloeit olie naar de andere kant van de potentiometer. Dat kan zijn functie benadelen of totaal laten uitvallen. De potentiometer zelf kan door binnendringend vocht gaan roesten.
Reparatie van de oliedruksensor
Een oliedruksensor is als onderdeel heel moeilijk te repareren. Behalve het reinigen van de steekcontacten of vervanging van de dichtingen is een reparatie aan dit onderdeel gewoon niet zinvol. Daarom worden defecte oliedruksensoren meestal eenvoudigweg vervangen. Een vastgelegde interval voor de vervanging van een oliedruksensor is bij de meeste auto's niet voorzien. Een vervanging om de 150.000 km is niettemin aanbevolen.
Kwaliteit behoedt voor schade
De oliedruksensor is een belangrijk onderdeel, dat in geval van uitvallen indirect tot zeer grote motorschade kan voeren. Daarom moet bij de vervanging van dit onderdeel altijd op een hoge merkkwaliteit worden gelet.