Radiateur (motorkoeling) Voor Top automodellen
- Radiateur VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Radiateur OPEL ASTRA
- AUDI A4
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- FORD FOCUS
- Radiateur OPEL CORSA
- AUDI A3
- MERCEDES-BENZ C-Klasse
- VOLKSWAGEN PASSAT
- Radiateur FORD FIESTA
- SEAT IBIZA
- BMW 1-serie
- RENAULT CLIO
- Radiateur RENAULT MEGANE
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- PEUGEOT 206
- VOLVO V70

Thermostaat
(10000 artikelen)
Waterpomp
(10000 artikelen)
Koelvloeistof expansievat
(5632 artikelen)
Kachelweerstand
(4409 artikelen)
Expansievat dop
(1704 artikelen)
Flens koelvloeistof
(4790 artikelen)Radiateur (motorkoeling) defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
De radiateur – niet te verwarren met de radiator, waarbij het om een verwarmingselement gaat – is een kritisch onderdeel van de koelingskringloop die ervoor verantwoordelijk is, de motortemperatuur stabiel te houden en schade door hitte te vermijden. Met een kapotte radiateur rijden betekent ernstige schade aan de motor riskeren. Daarom dient dit vervangingsonderdeel zo snel mogelijk te worden vervangen.
De radiateur in een overzicht:
Waar vindt u het onderdeel?
- Helemaal voorin in de motorruimte direct achter de ventilator en de radiateurgrille.
Hoe functioneert hij?
- Aan de inlaat wordt de door de motor verhitte koelvloeistof ingepompt.
- Deze stroomt door de kronkelende buisleidingen doorheen een net van koelribben.
- Afhankelijk van type wordt een dwarsstroom of valstroom koude lucht over de koelribben geblazen.
- Aan de uitlaatkant verlaat het afgekoelde koelmiddel de radiateur en stroomt in het volgende onderdeel van de koelingskringloop.
Wat gebeurt er bij een defect?
- Is de radiateur lek, verliest hij koelvloeistof. Ook andere factoren kunnen zijn werking benadelen. Het resultaat is een tamelijk snelle oververhitting van de motor die in extreme gevallen tot totale schade kan leiden.
Mogelijke oorzaken
- Oorzaken voor defecten kunnen van mechanische of chemische aard zijn.
- Het geleidelijke oplossen van voegverbindingen leidt tot lekken.
- Mechanische belasting leidt tot gaten in koelribben en buisleidingen.
- Chemische afzettingen (verkalking) leiden tot vermindering van de koelprestatie.
- Roest kan het oppervlak vernielen en gaten veroorzaken.
Naar de garage of zelf vervangen?
- In de meeste gevallen kan de radiateur ook door een leek zonder problemen worden vervangen. Slechts een paar handgrepen, een steeksleutel voor de buizen en een schroevendraaier zijn voor deze reparatie nodig.
Tips voor radiateurvervanging:
- 1. Eerst trekt u de stekkers van de ventilatoren eruit.
2. Vervolgens maakt u de waterslangen (buizen) los. Met een opvangbekken vangt u het eruitlopende koelmiddel op.
3. De schroeven van de rijwindgeleiders losdraaien, de bovenste houder eruitwippen en de radiateur voorzichtig eruitnemen. Bij de installatie van het vervangingsonderdeel in omgekeerde volgorde handelen.
4. Na installatie van een nieuwe radiateur moet het systeem worden ontlucht. Daarvoor schroeft u het expansiereservoir open en start de motor. Verwarming en ventilatie volledig opendraaien en wachten tot de grote koelingskringloop zich opent. Ondertussen checkt u de verbindingen of ze goed afgedicht zijn.
Verschillen tussen vervangingsonderdelen
Drie verschillende radiateurs zijn tegenwoordig vaak of minder vaak van toepassing. De meest goedkope en meest gebruikte is de gelaste radiateur. Hierbij worden loodgesoldeerde platte buizen en gebogen lammellen samengelast. Het mogelijke aantal platte buizen wordt door de hoogte van het onderdeel bepaald. Dergelijke radiateurs zijn tamelijk zwaar en groot en hebben hoogstens een acceptabele koelprestatie. Bij samengestelde radiateurs zijn de buizen ovaal en de ribben worden er slechts opgezet of gestanst. De verbindingen ontstaan door uitbreiding en toevoeging. Deze radiateur is meer werk, doch draagt minder materiaal, waardoor gewicht bespaard wordt. De koelprestatie is een fractie beter dan de gelaste variant. Bij duurdere wagens kiest de producent meestal voor de aluminium radateur. Deze kan als vervangingsonderdeel ook voor oudere auto's worden aangeschaft en brengt enkele voordelen met zich mee: vooral het geringe gewicht, dat ongeveer 15% lager ligt, maar ook de hoge temperatuurbestendigheid tot 650ᵒC alsmede een natuurlijke bescherming tegen roest en chemische aftakeling. Het enige nadeel is de relatief hoge prijs.
Schade vermijden: het juiste koel- en antivriesmiddel
Gebruik van het juiste koel- en antivriesmiddel is belangrijk omdat alleen zo afdoende bescherming tegen roest en verkalking kan worden gegarandeerd. De juiste variant voor uw radiateur herkent u oftewel aan de kleur van het koelmiddel of de gegevens in het autoboekje. Blauwe en groene middelen bevatten silicaten, roodkleurige zijn silicaatvrij en worden met name voor aluminium radiateurs gebruikt. Het blauwe middel kan in noodgevallen het groene middel vervangen. Rood en blauw of rood en groen mogen echter nooit worden gemengd.
Welke kosten zijn te verwachten?
Omdat vooral roest en verkalking de radiateur de das om kunnen doen, zorgt een hoge chemische weerstand voor een lange levensduur. Deze kan bij aluminium radiateurs ettelijke decennia bedragen, terwijl goedkope stalen radiateurs al na enkele jaren neiging tot roesten vertonen. Deze verkrijgt u weliswaar soms al voor minder dan 100 EUR; de levensduur is dan ook overeenkomstig kort. Hoogwaardige producten kunnen tot op wel 300 EUR komen. Vooral wie veel en regelmatig op snelwegen rijdt, mag bij de radiateur niet te zuinig zijn en liever waarde aan kwaliteit hechten. Bij ons in de shop verkrijgt u vervangingsonderdelen van OEM-kwaliteit meestal tegen duidelijk lagere prijzen en wie gebruik maakt van de dagaanbiedingen en kortingen, kan heel veel geld besparen.