Remkrachtregelaar Voor Top automodellen
- Remkrachtregelaar VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Remkrachtregelaar OPEL ASTRA
- AUDI A4
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- FORD FOCUS
- Remkrachtregelaar OPEL CORSA
- AUDI A3
- MERCEDES-BENZ C-Klasse
- VOLKSWAGEN PASSAT
- Remkrachtregelaar FORD FIESTA
- SEAT IBIZA
- BMW 1-serie
- RENAULT CLIO
- Remkrachtregelaar RENAULT MEGANE
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- PEUGEOT 206
- VOLVO V70

Remblokken
(10000 artikelen)
Remschijven
(10000 artikelen)
Remklauw reparatieset
(10000 artikelen)
Remvloeistof
(379 artikelen)
Remklauw
(10000 artikelen)
Remslang
(10000 artikelen)Remkrachtregelaar (remkrachtverdeler) defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Afremmen zonder slingeren: de remkrachtregelaar
De remkrachtregelaar is een klein doch belangrijk onderdeel dat vooral in vrachtwagens en oudere auto’s te vinden is. Het regelt het remproces en de verdeling van de hydraulische remdruk op de voor- en achteras. Moderne auto’s hebben dit onderdeel niet meer omdat de remdruk hier elektronisch geregeld wordt. Een andere naam voor de remkrachtregelaar is de remkrachtverdeler.
Hard remmen betekent gevaar
De achterwielen zijn belangrijk om de auto in zijn spoor te houden. Ze hebben deze sporingsmogelijkheid alleen wanneer ze draaien. Worden ze geblokkeerd, kan de auto beginnen slingeren. Tijdens het rijden bestaat geen gevaar voor blokkerende achterwielen. In geval van een remmanoeuvre zou dit onherroepelijk gebeuren wanneer alle wielen in dezelfde mate afgeremd zouden worden. Om een auto in zijn spoor te houden tijdens hard remmen moet de remdruk verdeeld worden: 80% van de remdruk gaat naar de vooras en slechts 20% blijft voor de achteras over. Dit vertraagt de achterkant van de auto op de juiste wijze waardoor deze de auto niet duwt. Als gevolg hiervan blijft de wagen bestuurbaar.
Defecten van de remkrachtregelaar
Het vaststellen van een kapotte remkrachtverdeler is niet eenvoudig. Plassen remvloeistof onder de auto zijn altijd verdacht. De oorzaak hiervan moet altijd grondig worden gecheckt. De positie van een remkrachtregelaar varieert afhankelijk van autotype. Over het algemeen zit hij in de buurt van de achteras. Een loze slag van het pedaal kan ook een defect van dit onderdeel betekenen. In principe moet bij verandering van de remprestatie altijd een garage worden geraadpleegd. Een complete remdiagnose kost hoogstens 50 EUR. Wanneer u deze volgt, weet u precies wat er mis is met uw auto.
Reparatie van de remkrachtverdeler
De remkrachtregelaar is een tamelijk moeilijk te demonteren onderdeel, afhankelijk van auto. Veel eigenaren van een Volkswagen Vento of Golf 3 rapporteren de enige mogelijkheid tot verwijdering van dit component met het nodige geweld. Dit is geen ramp: de installatie van een nieuw onderdeel is wel zo makkelijk. Voor vervanging van een remkrachtregelaar moet het hydraulische systeem van de rem worden geopend. Dit maakt ontluchting van de rem noodzakelijk. Het is een uitstekende gelegenheid voor het checken van de remvloeistof en indien nodig zijn verversing. Wij zien er vanaf, de verversing van de remvloeistof expliciet aan te bevelen omdat deze reparatie niet geheel zonder risico is: in oude auto’s kan het gebeuren dat de hoofdremcilinder het laat afweten na een verversing van de remvloeistof en deze dan gerepareerd of vervangen moet worden. Daarom: een elektronische weerstandsmeter waarmee de kwaliteit van de remvloeistof kan worden gecheckt, kost ca. 7 EUR. Dit goedkope, maar praktische gereedschap mag in geen enkele gereedschapskist ontbreken. Wanneer de hoofdremcilinder daadwerkelijk kapotgaat na een remvloeistofverversing, is dit vervelend, maar kan verholpen worden. Het onderdeel is makkelijk te vervangen. Prijzen voor een nieuwe hoofdremcilinder hangen sterk van het automodel af. In goedkopere compactwagens kost het vervangingsonderdeel ongeveer 50 EUR. Voor hoogprestatie- en zwaardere auto’s kan hij meer dan 200 EUR kosten. Dit mag de doe-het-zelver niet afschrikken. Voor de hoofdremcilinder, vooral voor de hoogwaardige, duurdere versies zijn reparatiesets vaak verkrijgbaar voor 50 EUR.
Hygiëne is verplicht!
Het eerste gebod voor alle werkzaamheden i.v.m. de hydraulica van het remsysteem is hygiëne. Het binnendringen van vuil in de leidingen moet absoluut worden vermeden. Een bus remmenreiniger komt daarom bij elke reparatie van pas. Voordat een remleiding wordt geopend, moet de plek grondig gereinigd worden. Een oude tandenborstel kan hier goede diensten verrichten. Met name bij oudere auto’s is het aanbevolen, de remleidingen grondig te inspecteren. In de eerder genoemde Volkwagen-modellen roesten de remleidingen vaak. Een inspectie maakt de volgende “bom” onder de auto onschadelijk en u kunt veilig van een intact remsysteem genieten.
Kosten voor een nieuwe remkrachtregelaar
Een nieuwe remkrachtregelaar kost tussen de 80 en 200 EUR, afhankelijk van automodel waarvoor hij wordt gebruikt. Daar het een veiligheidsrelevant onderdeel betreft, moet altijd voor merkkwaliteit worden gekozen.