0

0.00

#
22-0334

Remmen-vervangingsonderdelen voor uw auto

Voertuig selecteren

Op Kenteken

Remmen van premiumkwaliteit

Top Remmen auto-onderdelen van de beste fabrikanten

  • ATE Rem
  • BOSCH Rem
  • BREMBO Rem
  • A.B.S. Rem
  • TRW Rem

Remmen - Tips over controle, meest voorkomende defecten en vervanging

De reminstallatie is een van de belangrijkste componenten om een auto beheersbaar en veilig te maken. De rem vertraagt de auto dusdanig dat hij niet gaat slippen en bij een gevaarlijke situatie meteen de snelheid vermindert.

Eenvoudige werking, complexe techniek

Een reminstallatie inclusief de moderne bestanddelen zoals ESP en ABS is een complexe techniek met mechanische, hydraulische en elektronische onderdelen. De eigenlijke remwerking vindt aan de remschijven (en soms ook nog remtrommels) plaats. Deze zitten direct aan de wielen. Sommige typen zoals bijvoorbeeld oudere Jaguar-limousines hebben de remschijven aan de aandrijfas. Bij de roterende remschijven worden remvoeringen door hydraulische druk op elkaar gedrukt. Dit gebeurt tevens in de remtrommels, waar de remschoenen de eigenlijke bewegende elementen zijn. De hydraulische druk wordt via leidingen toegevoerd, die vanuit een hoofdremcilinder van remvloeistof worden voorzien. Vloeistof wordt toegepast om een zo snel mogelijke remwerking te bereiken. In tegenstelling tot lucht laat vloeistof zich niet samendrukken. De druk wordt direct van de hoofdremcilinder aan de remvoeringen en –schoenen verder geleid. De hoofdremcilinder zit op zijn beurt weer aan de rembekrachtiging, waarmee het rempedaal is verbonden.

Wat gaat er aan een rem kapot?

De reminstallatie is een sterk belast onderdeel waarbij vroeger of later een of ander component versleten kan zijn. Niettemin zijn het vooral de remvoeringen en de remschijven die met enige regelmaat moeten worden vervangen. Dit is over het algemeen erg eenvoudig, maar moet hoe dan ook exact volgens de aanwijzingen van de producent worden uitgevoerd. Een versleten rem laat zich opmerken door een langere remweg of op den duur door een luid slepend geluid bij het remmen. Bij veel auto’s is tegenwoordig een waarschuwingssysteem ingebouwd, dat versleten remvoeringen registreert. Worden de remvoeringen vervangen, moeten ook altijd de remschijven nauwkeurig worden geïnspecteerd. Zijn er sleuven, groeven of vervormingen te zien, is ook hun vervanging raadzaam. Echter ook wanneer ze er nog goed uitzien, moet de dikte worden gecontroleerd. De minimum breedte van een remschijf kan in de productinformatie van de auto worden nageslagen. Als vuistregel geldt dat na elke twee vervangingen van de remvoering ook de remschijf moet worden vervangen. Dit geldt ook voor trommelremmen. Bij vervanging van de remmen moet ook de remleiding en de remvloeistof worden gewisseld. Remleidingen hebben een neiging tot roesten. Is roest slechts oppervlakkig vast te stellen, moet deze direct afgeschuurd en afgelakt worden. Is er sprake van diepe roestsporen of lekt remvloestof, moet de leiding onmiddellijk worden vervangen. Verder rijden met de auto is in dit geval levensgevaarlijk. Remvloeistof verslijt ook. Remvloeistof is een speciale olie, die in ideale toestand een heel goede en gelijkmatige werking bij verschillende temperaturen heeft. Remvloeistof is echter zeer hygroscopisch, d.w.z. het trekt water aan. Dit is aan een groenachtige verkleuring vast te stellen. Om op zeker te spelen, moet bij elke remvervanging het watergehalte van de remvloeistof worden getest. Dit gebeurt met een hygrometer, die in elke garage te leen of tegen een gering bedrag te koop is. Is het watergehalte in de remvloeistof te hoog, kan de rem bij hoge belasting (bijvoorbeeld bij een lange rit bergaf of een noodstop) ineens uitvallen. Dit gebeurt omdat het water in de remvloeistof kan beginnen te koken, hetgeen gasbellen in de leiding veroorzaakt. Dan heeft men in plaats van een niet samendrukbare vloeistof een samendrukbaar gas in het remsysteem waardoor de remdruk het abrupt laat afweten. Ook de hoofdremcilinder kan verslijten. Dat stelt men vast door een plotselinge verlenging van de pedaalbeweging of een pompeffect bij het remmen. De hoofdremcilinder kan eenvoudig worden vervangen, maar het remsysteem moet daarna worden ontlucht.

Is de reparatie van een rem duur?

Remschijven en remvoeringen zijn naast de banden de meest belaste onderdelen van de auto. De bij Auto-onderdelenexpert.nl verkochte vervangingsonderdelen garanderen de volledige, geteste kwaliteit. Technisch zijn deze componenten zeer eenvoudig, en worden ze door tal van producenten vervaardigd. Een versleten rem is daarom snel en voordelig te repareren. Omdat remmen extreem belangrijke componenten zijn, kan men ze in veel garages gratis laten testen. Een moderme proefstand geeft exacte informatie over de toestand van de reminstallatie.

Top bestsellers uit de categorie: