Ruitensproeierpomp voor jouw auto
Ruitensproeier pomp Voor Top automodellen
- Ruitenwisserpomp VOLKSWAGEN GOLF
- Ruitenwisserpomp BMW 3-serie
- Ruitensproeier motor VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Ruitenwisserpomp OPEL ASTRA
- Ruitenwisserpomp VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Ruitensproeier motor FORD FOCUS
- AUDI A4
- Ruitenwisserpomp MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Ruitenwisserpomp OPEL CORSA
- Ruitensproeier motor AUDI A3
- FORD FIESTA
- Ruitenwisserpomp BMW 1-serie
- Ruitenwisserpomp VOLKSWAGEN PASSAT
- Ruitensproeier motor MERCEDES-BENZ E-Klasse
- RENAULT CLIO
- Ruitenwisserpomp SEAT IBIZA
- Ruitenwisserpomp SEAT LEON
- Ruitensproeier motor AUDI A6
- RENAULT MEGANE
Ruitensproeierpomp defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Regen, insecten, roet en opspattend vuil kunnen de autoruit behoorlijk smerig maken. Zelfs zodanig, dat u er na korte tijd niet meer doorheen kunt kijken. Gelukkig is elke auto voorzien van een wisinstallatie, waarmee met behulp van een ruitensproeierpomp een speciale reinigingsvloeistof op de voorruit wordt gespoten die vervolgens door de ruitenwissers wordt verdeeld. Ergerlijk dus, wanneer deze niet functioneert. Dat klinkt in de eerste instantie misschien niet heel urgent, doch kan in een extreem geval ertoe leiden dat de bestuurder de gevaren niet meer goed kan zien. Dan ontstaat een veiligheidsrisico.
Waar vindt u de ruitenwisserpomp?
- Normaal gezien is hij in de motorruimte in de onmiddellijke nabijheid van de ruitensproeiertank te vinden. Hij kan echter enigszins verborgen zitten, bijvoorbeeld onder een kap in het wielhuis of onder de ruitenwisserstangen.
Hoe functioneert hij?
- De pomp heeft een aanzuigstuk, dat in de ruitensproeiertank hangt. Daarmee zuigt hij de vloeistof op en geeft die via een slang aan de sproeiers door, die direct onder de voorruit zitten. Wanneer de auto ook over koplampreiniging beschikt, heeft deze oftewel zijn eigen pomp of de ruitenwisserpomp voorziet ook de koplampen van reinigingsmiddel.
Wat gebeurt bij een defect?
- Eerst gaat het pompen slechter, hetgeen de bestuurder door een kleinere hoeveelheid reinigingsvloeistof per pomphandeling zal opvallen. Later kan het zo erg worden, dat het wiswater de ruit niet meer bereikt. Ruiten wissen is dan niet meer mogelijk.
- Betreft het een elektrisch defect, is onverwacht gedrag van de installatie door lekspanning niet uitgesloten. Dan zich kunnen verschillende symptomen voordoen.
Mogelijke oorzaken
- In veel gevallen tasten ouderdom en materiaalmoeheid de pomp aan. Soms zit er dermate veel vuil in de pomp dat hij verstopt raakt hetgeen zijn werking benadeelt.
- Bij mechanische belasting kunnen ook kabels en slangen scheuren.
- Wanneer de sproeiers verstopt zijn, werkt de pomp daar tegenin, hetgeen tot een hogere belasting leidt en de levensduur vermindert.
Naar de garage of zelf vervangen?
- Naar de garage moet u in ieder geval, wanneer de pomp moeilijk bereikbaar is en u er zonder speciaal gereedschap niet bij kunt. Dit is echter bij slechts enkele auto's het geval. Niettemin kan hij onder afdekkingen of behuizingen verborgen zitten.
- De eigenlijke montage zou zelfs voor leken kinderspel moeten zijn, en daarom kunt u dit onderdeel gerust zelf vervangen.
Tips voor montage:
- 1. Wanneer u moeite heeft met het vinden van de ruitenwisserpomp, dient u de weg vanaf de wassproeiers te bekijken en de slang te volgen. Ergens op dit traject zit de pomp gemonteerd.
2. Vóór de vervanging dient u de wissertank leeg te maken of het eruitlopende wiswater met een schaal op te vangen.
3. Met de nieuwe pomp moet ook de dichting worden vervangen. Bij aanschaf van de pomp zit die er meestal bij, maar kan in veel winkels ook als afzonderlijk onderdeel worden gekocht.
4. Om nieuwe defecten te voorkomen, moeten slangen en kabels zonder knikken worden aangelegd.
De juiste reinigingsvloeistof voor het juiste jaargetijde
Door gebruik van gewoon water met afwasmiddel als wiswater riskeert u niet alleen aantasting van de lak en kunststoffen onderdelen, maar krijgt u ook de ruit niet behoorlijk schoon. Veel beter geschikt zijn de speciale reinigingsmiddelen. Ze zijn als kant-en-klaar mengsel of als concentraat om zelf te mengen verkrijgbaar. Er zijn twee soorten die aan verschillende seizoenen zijn aangepast:
- De zomerreiniger gaat vooral insecten en vervuiling door stof en roet te lijf. Hij heeft hogere temperaturen nodig om zijn volledige werking te ontplooien. Deze temperaturen doen zich met name in de lente en de zomer voor.
- De winterreiniger is een combinatie uit speciaal reinigingsmiddel en antivries, en garandeert ook bij lage temperaturen, dat er niets bevriest. Een gunstig neveneffect: licht bevroren ruiten kunnen zo met het wiswater ijsvrij worden gemaakt.
De beide soorten mogen niet gemengd worden. Wanneer er nog een beetje in de tank zit, is opvullen van het andere middel geen probleem.
Welke kosten zijn te verwachten?
De prijsmarge van ruitenwisserpompen ligt tussen 15 EUR en 50 EUR, waarbij met stijgende kwaliteit vooral meer metaal dan kunststof wordt gebruikt, hetgeen de levensduur verlengt. Die ligt ergens tussen de twee en tien jaar. Hoe lang de pomp het daadwerkelijk uithoudt, ligt vooral aan de fabrikanten die met productieprocessen en materiaalgebruik de levensduur aanzienlijk beïnvloeden. Wie dus niet voortdurend de ruitenwisserpomp wil vervangen, moet bij de hoogwaardige producten kijken. Om niet al te diep in de portemonnee te hoeven grijpen, neemt u eens een kijkje in onze shop. U zult vaststellen dat wij u premium producten dankzij bestaande bodemprijzen en dagaanbiedingen normaal gezien zeer gunstig aanbieden.