Ruitenwissermotor voor uw voertuig

Wissermotor Voor Top automodellen
- Wissermotor VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Wissermotor OPEL ASTRA
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- AUDI A4
- FORD FOCUS
- Wissermotor MERCEDES-BENZ C-Klasse
- OPEL CORSA
- AUDI A3
- FORD FIESTA
- Wissermotor BMW 1-serie
- VOLKSWAGEN PASSAT
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- RENAULT CLIO
- Wissermotor SEAT IBIZA
- SEAT LEON
- RENAULT MEGANE
- VOLVO V70
Ruitenwissermotor defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
De wissermotor is een relatief onopvallend onderdeel dat, zoals de naam al laat vermoeden voor de aandrijving van de ruitenwissers verantwoordelijk is. Zijn belang mag echter niet worden onderschat, omdat bij optredende stortregen het zicht dermate kan verslechteren dat verder rijden zonder ruitenwisser met een hoog ongevalsrisico verbonden zou zijn. Daarom dient u er zich als bestuurder altijd van te vergewissen dat de wissermotor functioneert.
Waar is de wissermotor te vinden?
- Er zijn verschillende variaties voor de opstelling van ruitenwissers en daarom is de plek van zijn installatie niet eenduidig.
- Over het algemeen is de motor aan het uiteinde van de wisserstangen te vinden, in enkele dan wel dubbele uitvoering.
- Wie problemen ervaart, moet onze ruitenwisserhandleiding doorlezen, waarin de verschillende versies nader worden beschreven.
Hoe functioneert hij?
- De wissermotor is een typische electromotor die een as aandrijft, die met de wisserstangen verbonden is. Pas door het specifieke stangenstelsel komt de beweging tot stand.
- Rotatiemotoren draaien slechts in één richting. Zwenkmotoren kunnen hun draairichting veranderen. Ze zijn weliswaar duur, maar hebben geen complexe mechaniek voor de wisserstangen nodig.
Wat gebeurt er bij een defect?
- Compleet uitvallen van de wissermotor gebeurt zelden. Normaal gezien wordt de motor eerst geleidelijk zwakker en de beweging vertraagt. Op den duur is de kracht niet langer voldoende om de wisserbladen aan te drijven.
- Wissermotoren met defecte regensensoren worden niet meer automatisch ingeschakeld. Dan moeten ze handmatig worden bediend.
Mogelijke oorzaken
- Elektromotoren zijn voorzien van sleepcontacten die mettertijd verslijten en een verouderingsproces veroorzaken.
- Grof vuil of sneeuw op de ruit zorgt voor mechanische belasting. De as van de motor kan verbuigen en zelfs breken.
- Een defect van de regensensor veroorzaakt symptomen die een indirecte uitwerking op de wissermotor hebben.
Naar de garage of zelf vervangen?
- Vaak zit de ruitenwissermotor op een lastige plek en is de vervanging moeilijk. Geduld en ervaring zijn tevens vereist om de stangen na de vervanging weer juist in te stellen. Ook de afdichting moet gegarandeerd zijn zodat er geen water in de motor binnendringt.
In en om de auto – de ruitenwisserhandleiding
In de loop der jaren hebben fabrikanten een hele reeks varianten ontwikkeld voor de wijze waarop de wisserstangen en wissermotoren kunnen worden gerangschikt en een verschillend wisbeeld veroorzaken. De meest gangbare zijn:
- 1. Synchrone wissers van links naar rechts en terug. De motoren zitten in het midden en aan één kant. Goed wisbeeld en behoorlijk zicht voor bestuurder en bijrijder.
2. Tegengesteld draaiende wissers van binnen naar buiten en omgekeerd (afrondend aan de bovenkant). De motoren liggen liggen altijd aan één kant in de hoek. Afhankelijk van de opstelling blijft een grote vrije ruimte in het midden van het wisbeeld. Niettemin relatief goed zicht.
3. Eenarmige ruitenwisser met of zonder flatblades. Een enkele motor in het midden is voldoende. Met name op kleine ruiten een goed, schoon wisbeeld. Met flatblades zelfs helemaal tot de rand.
4. Parallelogramwissers en pantograafwissers gaan gepaard met een complexer stangenstelsel. Aantal motoren en hun plaatsing kunnen variëren. Zeer goed wisbeeld, maar zeer gevoelig voor storingen omwille van de mechaniek.
5. Drievoudige ruitenwissers worden bij zeer grote ruiten ingezet. Drie motoren links of rechts geplaatst. Wisbeeld eender als bij synchrone wissers.
Afhankelijk van constructie gebruiken fabrikanten rotatiemotoren of zwenkmotoren. Eerstgenoemde draaien één kant op en daarom zijn voor de heen-en-weerbeweging ruitenwissers met flexibel stangenstelsel nodig. Laatstgenoemde zijn duurder, maar kunnen worden "omgeschakeld" en zijn daarom ook met starre wisserarmen zonder flexibele stangen toepasbaar.
Welke kosten zijn te verwachten
De prijsmarge van ruitenwissermotoren is heel breed en ligt tussen de 50 EUR en boven de 300 EUR. Een wissermotor is geen typisch slijtageonderdeel en kan het een autoleven lang uithouden. Duurdere producten zijn meestal uit steviger materiaal (metaal i.p.v. kunststof) gemaakt om defecten en uitval te vermijden. Op de wisprestatie heeft dit normaal gezien geen invloed. Het is moeilijk te geloven dat een klein onderdeel zo duur is; niettemin is de ruitenwisser onze enige garantie tegen plotselinge regenval. Heeft u een nieuwe nodig? Neem dan eens een kijkje in onze shop waar wij hoogwaardige producten van OEM-kwaliteit aan prijzen aanbieden, die ver onder de aanbevelingen van de fabrikant liggen. Met dagaanbiedingen en kortingsacties kunt u altijd weer behoorlijk besparen.