Koppelstang (stabilisatorstang) Voor Top automodellen
- Koppelstang VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- OPEL ASTRA
- Koppelstang OPEL CORSA
- FORD FOCUS
- RENAULT CLIO
- PEUGEOT 206
- Koppelstang FORD FIESTA
- AUDI A4
- BMW 5-serie
- RENAULT MEGANE
- Koppelstang MERCEDES-BENZ C-Klasse
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- SEAT IBIZA
- AUDI A3
- Koppelstang VOLKSWAGEN PASSAT
- VOLVO V70
- TOYOTA YARIS
- RENAULT TWINGO

Wielnaaf
(Array artikelen)
Wiellager & wiellagerset
(Array artikelen)
Draagarm
(Array artikelen)
Versnellingsbakolie
(Array artikelen)
Fuseekogel
(Array artikelen)
Draagarmrubbers
(Array artikelen)Koppelstang (stabilisatorstang) defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
De koppelstang is een relatief onopvallend onderdeel dat niettemin een belangrijke functie heeft. Het moet namelijk de krachten die aan de carrosserie optreden, aan de stabilisator overbrengen. Het doel is echter niet, deze te compenseren, (dat is de taak van de vering) maar via de draagarmen de bewegingen van de carrosserie aan het onderstel te koppelen. Met een defecte koppelstang verliest u een groot deel van het rijcomfort en de auto "zwemt". Wie dit negeert, riskeert zware ongelukken, omdat uitwijken in een gevaarlijke situatie dan nauwelijks nog mogelijk is.
Waar is de koppelstang te vinden?
- Bij volledig gedraaide wielen is de koppelstang verticaal gericht ten opzichte van de weg direct achter het wiel te vinden. Afhankelijk van fabrikant vindt u ze enkel aan de vooras dan wel aan beide assen, doch nooit alleen aan de achteras. Hier is hij ook lastiger bereikbaar omdat dit wiel niet gestuurd kan worden hetgeen ook de montage bemoeilijkt.
Hoe functioneert de koppelstang?
- Het belangrijkst aan de koppelstang zijn de verbindingen. Als schroefverbindingen, vorkverbindingen of ook indirect door middel van rubberen lagers of kogelscharnier bepalen zij in hoge mate de aard van de krachtoverbrenging.
- Hij is aan de ene kant met het chassis (carrosserie) en aan de andere kant met de stabilisator verbonden. Beweegt zich het deel van het chassis naar omhoog of omlaag, worden de beweging en de optredende krachten daaraan doorgegeven.
Wat gebeurt bij een defect?
- Een typisch teken van een defect van de koppelstang is een klopgeluid in de voetenruimte direct boven de wielen.
- Geleidelijk verslechtert de rijkwaliteit. Aanvankelijk slechts minimaal; op den duur zal de wagen steeds intensiever de neiging tot schommelen vertonen, hetgeen vooral in de bochten voelbaar is en bijsturing van de auto noodzakelijk maakt.
- Wanneer de koppelstang gebroken is, daalt de rijveiligheid en in gevaarlijke situaties wordt omwille van de slechtere rijkwaliteit uitwijken veel moeilijker.
Mogelijke oorzaken:
- De koppelstang neemt hoge trek- en drukkrachten op en staat tijdens de rit onder voortdurende druk. Materiaalmoeheid vanwege de belasting is zijn grootste vijand en de meest voorkomende oorzaak voor een defect.
- Bovendien kunnen ook de verbindingen als gevolg van de belastingen en veroudering hun functie verliezen. Schroefdraden kunnen kapotgaan, rubberen lagers worden poreus en kogelgewrichten beginnen te schuren.
Naar de garage of zelf vervangen?
- Bij veel auto's kunt u de koppelstang zonder problemen zelf vervangen. Speciaal gereedschap is niet nodig en omdat hij maar in één richting kan worden gemonteerd, kunt u niet veel verkeerd doen. Afhankelijk van fabrikant zijn er echter bepaalde draaimomenten voorgeschreven waarover u zich dient te informeren.
Tips voor vervanging:
- Aan de voorkant zijn de koppelstangen alleen bij gedraaide wielen relatief goed toegankelijk. Voor de achteras moet de wagen opgekrikt en de wielen verwijderd worden.
- De grootste moeilijkheid ligt in het elimineren van de last. Hiervoor moet de draagarm met een hefboom worden gestut. Pas daarna is het mogelijk, beide schroefverbindingen van de aansluitingen los te draaien of met een koevoet eraf te lichten.
- Ter vereenvoudiging van de montage kunnen rubberen lagers en bus van de stabilisator met glijmiddel, melkvet of vaseline worden bestreken.
Wat te doen bij kapotte rubberen lagers
Niet zelden komt het voor dat bij de koppelstang de rubberen lagers, die als een soort demper fungeren, poreus worden, barsten en hun functie niet langer kunnen vervullen. Deze als apart onderdeel vervangen is echter niet eenvoudig en in de meeste gevallen ook niet per se raadzaam omdat kleine scheuren in deze belangrijke onderdelen zelfs voor vaklui vaak niet zichtbaar zijn. Bij de meeste fabrikanten zijn bij aanschaf van de koppelstangen de rubberen lagers of andere verbindingsstukken bij de levering inbegrepen. Bovendien moet altijd de volledige as worden vervangen, zodat er geen eenzijdige slijtage ontstaat.
Welke kosten te verwachten zijn
Wie niet constant de marges van zijn rijgedrag opzoekt, hoeft zich om de belasting van de koppelstangen geen zorgen te maken. Eerder is het dan de ouderdom, die deze onderdelen de das omdoet. Na ongeveer 200.000 gereden kilometers zou een regelmatige zichtcontrole moeten worden doorgevoerd. Uiteindelijk bij 300.000 kilometer is het in de meeste gevallen afgelopen. Tussen de 15 EUR en 50 EUR mag voor en set koppelstangen worden berekend, waarbij de duurdere producten vooral meer rijcomfort gedurende de gehele levensduur beloven. Ook blijkbaar goedkope vervangingsonderdelen zoals koppelstangen bieden nog een mogelijkheid tot besparing. Wanneer u namelijk onze shop bezoekt, waar wij u niet alleen dagkortingen maar ook steeds weer bijzondere acties op onze toch al bescheiden prijzen aanbieden, kunt u zich een flinke som besparen.