Stofhoes schokdemper & aanslagrubber voor uw voertuig

Stofhoes schokdemper & aanslagrubber Voor Top automodellen
- Stofhoes schokdemper & aanslagrubber VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Stofhoes schokdemper & aanslagrubber OPEL ASTRA
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- AUDI A4
- FORD FOCUS
- Stofhoes schokdemper & aanslagrubber MERCEDES-BENZ C-Klasse
- OPEL CORSA
- AUDI A3
- FORD FIESTA
- Stofhoes schokdemper & aanslagrubber BMW 1-serie
- VOLKSWAGEN PASSAT
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- RENAULT CLIO
- Stofhoes schokdemper & aanslagrubber SEAT IBIZA
- SEAT LEON
- RENAULT MEGANE
- VOLVO V70
Stofhoes schokdemper & aanslagrubber defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Beschermt de veerpoot: stofhoes & stoprubber
De vering van een auto is een complex mechanisme dat aan hoge belastingen onderhevig is. Niettemin moet het altijd perfect functioneren en zijn werking wordt ondersteund door permanente smering. Om deze zo effectief mogelijk tegen schade te beschermen wordt gebruik gemaakt van de stofhoes en stoprubber.
De aandrijfas aan de versnellingskant beschermen
De stofhoes omhult de zuigerstang van de cilinder van de schokdemper en vermijdt binnendringen van vuil van de weg in het binnenste van de schokdemper via zijn afdichtring. De stofhoes is APK-relevant en mag geen schade vertonen.
Laatste hulp in geval van mankerende demping: het stoprubber
Het stoprubber zit in de spiraalveer van de veerpoot. Het is het laatste dempingselement voor het geval dat de wagen zo diep doorveert dat het effect van de schokdemper en de vering totaal zijn opgebruikt. Dit gebeurt in de volgende situaties:
- uitval van de schokdemper
- gebroken veer
- te snel rijden op een ongelijk terrein
- te snel rijden over hoge obstakels.
Het stoprubber beschermt slechts tegen al te hevige schade. Wanneer de auto hoorbaar aanstoot bij het inveren, moeten de schokdemper en vering bij de eerstvolgende gelegenheid worden gecontroleerd. Ondanks het stoprubber heeft de veerpoot naar alle waarschijnlijkheid schade opgelopen.
Defecten van de stofhoes en stoprubber
De stofhoes is een slijtageonderdeel met een beperkte levensduur. Mettertijd veroudert het rubber, wordt het broos en gaat barsten vertonen. De stofhoes is dan aan vervanging toe. Reparatie is niet mogelijk. Ter vervanging van de stofhoes moet de veerpoot compleet worden gedemonteerd. Aan de achteras is dit niet zo moeilijk. De auto wordt opgekrikt en de complete veerpoot gewoon verwijderd. Hij wordt aan de centrale bout geopend en uit elkaar gehaald in:
- spiraalveer
- hoes
- stoprubber
- schokveer.
Aan de voorste as is dit een tamelijk gecompliceerde reparatie omdat een aantal onderdelen rondom het wiel, rem en stuurstangen ook verwijderd moeten worden. Na installatie van de stofhoes en de montage van alle onderdelen moet de sporing opnieuw worden ingesteld. Wanneer alles is gedemonteerd, kunnen stofhoes en stoprubber heel makkelijk van de spiraalveer worden verwijderd en door nieuwe onderdelen vervangen. De stuurstangen zijn aan hoge belasting onderhevig en daarom moeten alle componenten grondig worden gecheckt bij gelegenheid van vervanging van de stofhoes. Dit geldt met name voor:
- de draagarm
- de stuurkogel en spoorstang
- de ashoes bij het wiel
- het remsysteem.
U bespaart uzelf een hoop werk wanneer u bij vervanging van de stofhoes alle andere onderdelen vervangt die hun slijtagelimiet naderen. Natuurlijk moet de schokdemper worden nagekeken voordat hij teruggeplaatst wordt. Wanneer hij een klokkend geluid maakt bij het samendrukken of wanneer hij olie lekt, is hij niet langer geschikt voor gebruik en moet worden vervangen.
Veiligheid gaat vóór!
Bij de verwijdering van de schokdemper aan de vooras moet de spiraalveer worden samengedrukt. Hiervoor kan uitsluitend een professionele veerspanner worden gebruikt. Het is een alombekend feit dat de meeste dodelijke ongevallen van doe-het-zelvers zich voordoen als gevolg van amateuristisch samengedrukte spiraalveren. Veerspanners zijn tegenwoordig goedkoop en van goede kwaliteit. Daarom is het onnodig om enig risico te lopen op dit punt. Al even belangrijk is het correct opkrikken van de auto. Wanneer er geen hefplatform ter beschikking staat, zijn assteunen het enige gereedschap dat veilig werken onder de auto mogelijk maakt. Deze onderdelen kosten ca. 25 EUR per paar van goede kwaliteit. In combinatie met een hoogwaardige hydraulische krik kan een doe-het-zelver bevredigende resultaten met werken onder de wagen behalen.
Altijd tegelijkertijd met de schokdemper vervangen!
Omgekeerd spaart u zich een hoop tijd en moeite wanneer deze goedkope onderdelen worden vervangen ter gelegenheid van de schokdempervervanging. Voor deze vervanging moeten stofhoes en stoprubber toch al worden verwijderd. Logischerwijze veroorzaakt de vervanging van deze onderdelen door nieuwe geen extra werk bij plaatsing van de veerpoot.
Kosten voor stoprubber en stofhoes
Deze beide onderdelen worden meestal als set verkocht. Prijzen voor een apart stoprubber beginnen bij 10 EUR. Een stofhoes kost ongeveer 6 EUR. De aanschaf als set valt goedkoper uit. Wanneer ze worden aangeschaft in een reparatiekit voor de veerpoot inclusief schokdemperonderdeel zijn ze nog goedkoper.