Stroomverdeler Voor Top automodellen
- Stroomverdeler VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Stroomverdeler OPEL ASTRA
- AUDI A4
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- FORD FOCUS
- Stroomverdeler OPEL CORSA
- AUDI A3
- MERCEDES-BENZ C-Klasse
- VOLKSWAGEN PASSAT
- Stroomverdeler FORD FIESTA
- SEAT IBIZA
- BMW 1-serie
- RENAULT CLIO
- Stroomverdeler RENAULT MEGANE
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- PEUGEOT 206
- VOLVO V70

Bougies
(6380 artikelen)
Bobine
(10000 artikelen)
Bobine kabel & bougiekabelset
(10000 artikelen)
Gloeibougies
(9088 artikelen)
Verdelerkap
(2660 artikelen)
Stroomverdeler rotor
(1770 artikelen)Stroomverdeler defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Ontsteking op het juiste moment met de ontstekingsverdeler
De ontstekingsverdeler is een elektromechanisch onderdeel dat de ontstekingsspanning van de bobine naar de overeenkomstige bougie overbrengt. Dit onderdeel hoort er al bij sinds het begin van motoren met meer cilinders in de autobouw. Aanvankelijk betrof het een mechanisch onderdeel. Vandaag de dag nemen elektronische regelsystemen zijn plaats in.
Constructie en positie van de ontstekingsverdeler
Tot halfweg de 90er jaren was de ontstekingsverdeler een standaardonderdeel in de autobouw. Met de opkomst van de centrale motorsturing verloor hij een aantal van zijn functies en is hij nu nog slechts in rudimentaire vorm in de motor aanwezig. De traditionele ontstekingsverdeler bestaat uit de volgende onderdelen:
- bougiekabel
- verdelerkap
- rotor
- onderbrekercontacten
- behuizing.
De bougiekabels zijn in een vaste volgorde met de verdelerkap verbonden. Het aantal bougiekabels is altijd gelijk aan het aantal cilinders in de motor. Daarom zijn verdelerkappen met 3, 4, 5, 6, 8 of 12 bougiekabels verbonden. Een extra kabel loopt van de bobine naar de verdelerkap. Deze kabel zit doorgaans in het midden tussen de andere ontstekingskabels, die in een cirkel eromheen gearrangeerd zijn. De verdelerkap is voorzien van koperen of messing contacten aan de binnenkant. Zij nemen de ontstekingsstroom op en brengen deze over naar de bougies. De ontstekingsspanning wordt kringsgewijs door de rotor overgebracht. Tussen de rotor en het contact op de kap bestaat een kleine afstand. Dit genereert een vlamboog die de ontsteking stimuleert. Het onderbrekercontact dat onder de rotor geplaatst zit, heeft een eendere functie met een korte onderbreking van het ontstekingscircuit en het terugleiden ervan naar de bobine. Hiermee genereert hij de juiste spanningspiek die voor de ontsteking vereist is. De rotor zit op een tussentandwielkast aangedreven door de nokkenas of krukas.
Defecten van de ontstekingsverdeler
De traditionele ontstekingsverdeler had drie zwakke punten die een regelmatige vervanging nodig maakten. Dit waren:
- de contactpunten in de verdelerkap
- de onderbrekercontacten
- mechanische schade zoals barsten.
Beide contactpunten hebben hun eigen functie: de vlamboog veroorzaakt tevens overdracht van materiaal. Dit materiaal oxideert op zijn weg van een contactpunt naar het andere en bouwt beetje bij beetje een isolerende laag op. Wanneer deze laag te dik wordt, is de ontsteking niet langer gegarandeerd. Met een kleine schroevendraaier kan de roestlaag van de contactpunten van de verdelerkap worden geschraapt. Voor de onderbrekercontacten is vervanging de enige optie. Verroeste contacten in de verdelerkap worden opgemerkt door moeilijk starten. Een kapotte onderbreker laat de motor bijna onmiddellijk afslaan. Barsten in de verdelerkap laten vocht door. In dat geval start de wagen niet langer of verloopt de ontsteking problematisch. TIP: wanneer de motor tijdens het rijden afslaat ondanks voldoende brandstof in de tank, is de ontsteking bijna altijd de oorzaak. Dit betekent echter niet automatisch dat het onderbrekercontact doorgebrand is. Stuur de verderrollende auto in dit geval op de pechstrook en schakel de knipperlichten aan. Check de motor. Er zijn twee fouten die praktisch hetzelfde effect veroorzaken:
- de stekker van de bobine is losgeraakt.
- de massakabel is gebroken of losgeraakt.
Wanneer de ontstekingskabel van de bobine niet langer in de verdeler gestoken zit en los aan de zijkant hangt, steek hem weer terug op zijn plaats. Nu kan gewoon worden verder gereden. De tweede optie is de gebroken massakabel. Dit is de dikke zwarte kabel die batterij en carrosserie verbindt. Wanneer er een zichtbare breuk is, kan deze improvisorisch worden overbrugd door een dikke bout. Hij moet echter zo snel mogelijk vervangen worden.
Reparatie van de ontstekingsverdeler
De reparatie van de ontsteking in een oudere wagen behoort tot de makkelijkere oefeningen. Het is altijd beter om alle ontstekingsonderdelen compleet te vervangen. Dit creëert een betrouwbare nieuwe conditie voor de gehele unit. Deze bestaat uit:
- bougiekabels
- bougies
- verdelerkap
- rotor.
Let bij de vervanging van deze onderdelen op het insteken van de bougiekabels in exact dezelfde volgorde als voorheen. Een nieuwe onderbreker is goedkoop en eenvoudig te installeren. Niettemin moet hij nauwkeurig worden afgesteld na installatie. Hiervoor heeft u als speciaal gereedschap een stroboscooplamp nodig.
Aanschaf van een nieuwe ontstekingsverdeler
Een complete kit voor de reparatie van een ontsteking kost ca. 50 EUR.