Uitlaatsierstuk voor jouw auto

Stopstuk Voor Top automodellen
- Uitlaatsierstuk VOLKSWAGEN GOLF
- Uitlaatsierstuk BMW 3-serie
- Uitlaat eindstuk VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Uitlaatsierstuk OPEL ASTRA
- Uitlaatsierstuk VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Uitlaat eindstuk FORD FOCUS
- AUDI A4
- Uitlaatsierstuk OPEL CORSA
- Uitlaatsierstuk MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Uitlaat eindstuk AUDI A3
- FORD FIESTA
- Uitlaatsierstuk BMW 1-serie
- Uitlaatsierstuk VOLKSWAGEN PASSAT
- Uitlaat eindstuk RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Uitlaatsierstuk SEAT IBIZA
- Uitlaatsierstuk SEAT LEON
- Uitlaat eindstuk TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Uitlaatsierstuk defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Chique en praktisch: het uitlaatmondstuk
Het mondstuk vormt het uiteinde van de uitlaat. Het is het enige onderdeel van de uitlaatinstallatie, dat van buiten zichtbaar is. Daardoor doet zich hier de mogelijkheid voor, optische accenten te leggen.
Technische functie van het uitlaatmondstuk
Het mondstuk van de uitlaat dient in technische zin hoofdzakelijk tot afvoer van de nog warme uitlaatgassen weg van de passagierscabine. Daarom zijn de mondstukken ook meestal in de richting van de straat gekromd. Vaak is het mondstuk aan de einddemper vastgelast. De tuning-scene heeft dit onderdeel allang als sierelement ontdekt.
Uiterlijke functie aan de uitlaat
De uitlaat mag dan wel praktisch zijn en kan door zijn constructie en eventuele aangebrachte veranderingen het motorgeluid beïnvloeden. Eén ding is hij echter niet – mooi. Dat hoeft hij ook niet te zijn, want hij loopt grotendeels langs de onderkant van de wagen. Daarom is hij van buiten niet zichtbaar. Uitzondering daarop vormen de zogenaamde "sidepipes" of highpipes". Beide uitlaattypen waren in de 1970-er jaren bij Amerikaanse wagens als accessoires zeer populair. "Sidepipes" werden bij sportcoupés aangebouwd en liepen langs de gehele zijkant. "Highpipes" deden het vooral goed bij pick-ups en vrachtwagens. Zij liepen verticaal achter de bestuurderscabine naar boven. Rijkelijk van chroom voorzien waren ze een opvallen designkenmerk in de tuning-scene. Deze onderdelen zijn ook vandaag de dag nog verkrijgbaar, maar in Europa echter nauwelijks te zien. Het uitlaatmondstuk op zich is echter als voorheen een geliefd element voor tuners en knutselaars. Technisch is het heel eenvoudig: hij wordt op het uiteinde van de uitlaat geplaatst en met schroeven bevestigd. Een blinkend en glanzend uitlaatmondstuk ziet er heel anders uit dan een enigszins verroeste uitlaat.
Varianten van het uitlaatmondstuk
Omdat het uitlaatmondstuk technisch gezien nauwelijks van betekenis is, zijn er variaties mogelijk. De eenvoudigste manier van "modding" op deze plaats is het gebruik van een verchroomd onderdeel. Bij heel laag gebouwde wagens met veel kunststoffen bekleding aan de achterkant kan het uitlaatmondstuk voor brandveiligheid zorgen. Daarvoor zijn speciaal afgeschermde mondstukken beschikbaar, die een sterke verwarming aan de buitenkant voorkomen. Dit wordt mogelijk door een meerlagige opbouw. De eigenlijke binnenbuis wordt bij deze mondstukken door een vuurvaste laag uit geperste mineraalvezel omgeven en uiteindelijk van een mantel uit verchroomd staal voorzien. Als alternatief voor de inmiddels decennialang gebruikelijke chroomlaag heeft sinds 20 jaar ook de koolstoftextuur als uiterlijk designkenmerk voor uitlaatmondstukken zich doorgezet. Vaak worden uitlaatmondstukken ook in gespleten vorm vervaardigd. Daarbij wordt de uitlaat aan het uiteinde in twee uitgangen opgedeeld. Dit kan, vooral wanneer deze aan beide kanten symmetrisch aangebracht zijn, een sterk optisch effect bewerkstelligen.
Trends bij uitlaatmondstukken
De dominante vorm van uitlaatmondstukken is rond. Inmiddels zijn talrijke andere varianten in design verkrijgbaar: hoekige dubbeluitlaten, ovale vormen, individuele meerkantige vormen en veel meer. Nog altijd niet toegelaten zijn echter technische veranderingen zoals fluitsignalen, vlammenwerpers of toeters, die door het uitlaatmondstuk worden bediend.
Vervanging van uitlaatmondstukken
Een defect aan het uitlaatmondstuk is snel opgemerkt. Oftewel valt het tijdens de rit af of het veroudert optisch gezien zo sterk, dat het moet worden vervangen. De hoge temperaturen aan de uitlaat bespoedigen het verkleuren en roesten van de chroomlaag. Uitlaatmondstukken zijn de makkelijkst te vervangen onderdelen aan de auto. Meestal zijn ze met twee bouten bevestigd. Zodra deze losgedraaid zijn, laat het mondstuk zich eenvoudig verwijderen. Afhankelijk van de grootte van het mondstuk moeten extra of verstevigde bevestigingspunten aan de einddemper worden aangebracht. De uitlaatmondstukken zelf hebben op zich geen extra bevestigingspunten omdat deze de optische werking zouden beïnvloeden. Bij sommige wagens moet voor speciale uitlaatmondstukken mogelijkerwijs de achterskirt worden aangepast. Hier is het belangrijk, met behulp van passend gereedschap uiterst professioneel en zorgvuldig te werk te gaan. Anders wordt het optische effect van het uitlaatmondstuk door slordige boorgaten teniet gedaan.
Kosten voor uitlaatmondstukken
De prjizen voor uitlaatmondstukken lopen sterk uiteen. Eenvoudige verchroomde delen, die op de uitlaat worden geplaatst, biedt de accessoire- en onderdelenhandel reeds voor 15 euro aan. Voor echte tuningstukken die speciaal op een bepaalde wagen zijn toegesneden, moet soms tot enkele honderden euro worden neergeteld.