Uitlaat middendemper voor jouw auto

Uitlaat middendemper Voor Top automodellen
- Uitlaat middendemper VOLKSWAGEN GOLF
- Uitlaat middendemper BMW 3-serie
- Middendemper VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Uitlaat middendemper OPEL ASTRA
- Uitlaat middendemper VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Middendemper FORD FOCUS
- AUDI A4
- Uitlaat middendemper OPEL CORSA
- Uitlaat middendemper MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Middendemper AUDI A3
- FORD FIESTA
- Uitlaat middendemper BMW 1-serie
- Uitlaat middendemper VOLKSWAGEN PASSAT
- Middendemper RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Uitlaat middendemper SEAT IBIZA
- Uitlaat middendemper SEAT LEON
- Middendemper TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Uitlaat middendemper defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Meer vermogen met minder lawaai dankzij de middendemper
Een middendemper is onderdeel van de uitlaat. Hij wordt vóór de einddemper centraal in het buizensysteem van de uitlaat aangebracht. Het gebruik van een middendemper maakt de auto aanzienlijk stiller.
De weg van het geluid
Hoe luidruchtig een motor is, merkt u pas wanneer de flexibele uitlaatpijp beschadigd is. De herrie die normale verbranding ook in kleine motoren doet ontstaan, is hels. Om te voorkomen dat autorijden een oorverdovende aangelegenheid wordt, komt bij het terugdringen van het geluid veel ontwikkeling om de hoek kijken. De knaldemper is een goedkoop en in technisch opzicht zeer eenvoudige module om dit doel te bereiken. Het geluid ontstaat bij de ontploffing van het brandstof-luchtmengsel in de verbrandingsruimte. De explosie drukt de zuiger van de motor in de cilinder naar beneden en veroorzaakt de voortbeweging van de auto. Het verbrande gas wordt vervolgens via de uitlaatklep in de uitlaatinstallatie geperst. Wanneer de uitlaat uit één enkele doorlopende buis zou bestaan, zou het geluid van explosie aan het einde van de uitlaat een knal teweegbrengen. De knal bestaat in fysisch opzicht uit gecomprimeerde lucht. Het doel van de knaldemper in het uitlaatsysteem is de verstrooiing en reductie van dit lawaai.
Constructie van een knaldemper in het uitlaatsysteem
In technisch opzicht is de knaldemper een zeer eenvoudige module: hij bestaat uit twee buizen en een gesloten pot. De buizen zitten schuin tegenover elkaar. Eén buis loopt de pot in; de andere loopt eruit. In de pot overlappen ze elkaar gedeeltelijk. De uitstoot van de motor kan probleemloos van de ene buis in de andere stromen. Geluid kan zich echter enkel voorwaarts bewegen. Het komt in de knalpot aan via de binnenkomende buis en laat hem enigszins vibreren. Slechts een klein gedeelte van het lawaai bereikt de uitgaande buis. Hoe meer knaldempers in een uitlaatinstallatie achter elkaar worden geplaatst, hoe geruislozer de motor wordt.
Middendemper als slijtageonderdeel
Een uitlaatsysteem staat aan hoge belastingen bloot. Om te beginnen wordt hij sterk dooreen geschud. Hij is weliswaar door het flexstuk van de vibraties van de motor ontkoppeld. Niettemin schudden en schommelen de geluidsemissies en bewegingen van de auto de uitlaat voortdurend heen en weer. Ook wordt de buis zeer warm. Tot 60% van de energie van een motor gaat via de warmte van de uitstoot in het milieu verloren. Technisch kan dit niet anders. Wanneer de auto wordt geparkeerd, gebeurt nog iets anders dat heel belastend is: door het afkoelen zuigt de uitlaat het vocht uit de omgevingslucht aan en laat dit aan de binnenwanden condenseren. Zo wordt de uitlaat permanent van twee kanten door roest getroffen: van binnen zowel als van buiten. Dit leidt ertoe dat een uitlaat vroeg of laat doorroest. De knaldempers met hun dunne wanden zijn daardoor eerder getroffen dan het verhoudingsgewijs dikwandige middenstuk. Autofabrikanten hebben bij de constructie van de uitlaatsystemen eenvoudigweg geen keuze: zouden zij de uitlaat zeer stevig en roestvrij bouwen, kwam daarvoor alleen edelstaal in aanmerking. Dit metaal is dan wel sterk en duurzaam, doch zou de auto minstens 1000 euro duurder maken. Om die reden zijn uitlaatsystemen principieel als slijtageonderdelen gebouwd.
Levensduur van een middendemper
De levensduur van een middendemper hangt in hoge mate van het rijgedrag af. Bij een auto waarmee in de winter wordt gereden, verroest de uitlaat aanzienlijk sneller dan bij een puur zomervoertuig. Ook het vaak rijden van korte afstanden met een voortdurende wisseling van warmte en koude laat de roest sneller toeslaan. Gemiddeld kan voor de knaldemper van een uitlaat van een levensduur van ca. 4 – 5 jaar worden uitgegaan. Het defect van een midden- of einddemper merkt u heel snel: de auto wordt geleidelijk aan steeds luider. Wij bevelen onmiddellijke vervanging van de getroffen onderdelen aan. Het lassen van knaldempers loont over het algemeen niet. Daarvoor is het metaal te dun. Dit geldt met name wanneer hij al door roest is aangetast. Een nieuwe middendemper heeft u al vanaf 30 euro, en ook daarom is het lassen economisch nauwelijks de moeite waard.