0

0.00

#
65-4215

Vering-vervangingsonderdelen voor uw auto

Voertuig selecteren

Op Kenteken

Autovering van premiumkwaliteit

Top Autovering auto-onderdelen van de beste fabrikanten

  • BILSTEIN Vering
  • SACHS Vering
  • MONROE Vering
  • KYB Vering

Vering - Tips over controle, meest voorkomende defecten en vervanging

De vering dient er toe, een auto bij elke ondergrond beheersbaar en comfortabel in het gewenste spoor te houden. De vering regelt de op- en-neerbeweging van de wielen. Daarvoor zijn verschillende systemen in de auto actief.

De verschillende soorten vering

De vering bestaat bij de meeste auto’s uit een combinatie van een grote schoefveer en een schokdemper. De schokdemper is oftewel in de schroefveer oftewel ernaast aangebracht. Als veerpoot vormen veer en schokdemper een afzonderlijk onderdeel dat uit elkaar gehaald en ook weer in elkaar kan worden gezet. Daarbij wordt de schokdemper meestal door de de schroefveer geleid. Een McPhearson-veerpoot bestaat tevens uit een eenheid van schokdemper en veer. Hierbij staan de veer en de schokdemper naast elkaar. De veringsdruk werkt op een aparte schijf, die aan de veerpoot is gelast. McPhearson-veerpoten worden met name bij achterassen gebruikt, zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk en makkelijk te vervangen. Vaak zijn de schokdempers aan de vooras als veerpoot en aan de achteras apart van de veer aangebracht. Soms vindt men, bijvoorbeeld bij bestelwagens aan de achteras van de auto nog bladveren. Deze bestaan uit een pakket dunne gelaagde blikken platen. Schokdempers worden oftewel met gas, olie of een combinatie van beide gevuld. Bij gasdruk-schokdempers drukt de verende zuiger van de schokdemper gas samen, dat bij stijgende druk een steeds grotere weerstand opbouwt. Het doorslaan van het wiel door zijn mechanische grenzen heen wordt hierdoor verhinderd. Bij oliedruk-schokdempers wordt een dunne olie door nauwe leidingen gedrukt, waardoor de dempingswerking wordt bereikt. Alternatief voor het gebruik van schokdempers zijn bij hoogwaardige wagens tevens hydropneumatisch werkende systemen in gebruik. Deze zijn vast aan het voertuig gebouwd. Door het beduidend grotere volume aan compressielucht en olie is de veringswerking van een hydropneumatische vering aanzienlijk groter dan bij het gebruik van schokdempers. Dat heeft een zachte en glijdende rijwijze tot gevolg.

Schade herkennen en verhelpen

Een beschadigde vering verraadt zich door een aanzienlijke verslechtering van de rijkwaliteit. De banden piepen al bij gewoon rijden, de auto schommelt onaangenaam na en de grip op de weg is duidelijk minder. Ook een slechte sporing kan op een defecte vering wijzen. Men controleert een defecte vering door een staand voertuig krachtig naar beneden te drukken. Veert het voertuig 2-3 maal sterk na, is de schokdemper defect. Oliedruk-schokdempers kunnen bovendien een verraderlijk klokkend geluid afgeven. Een beginnend defect herkent men daaraan, wanneer men de schokdemper bij een staande of opgekrikte wagen nauwkeurig bekijkt. Loopt er olie langs, zijn de dichtingen defect. Schokdempers kunnen in de regel niet gerepareerd en alleen maar vervangen worden. De veren van een auto gaan meestal lang mee. Bij een vervanging van de schokdemper moeten ze toch op z’n minst worden gecontroleerd. Is er sprake van sterke roest of is er een scheur zichtbaar, moeten ook deze worden vervangen. Een brekende veer tijdens het rijden heeft in de meeste gevallen een ongeluk tot gevolg. Voor de vervanging van een schokdemper is een speciaal gereedschap, de veerspanner, nodig. Dit gereedschap is zeer voordelig verkrijgbaar en garandeert een veilige werking van de vering. Men kan beter geen pogingen ondernemen met een spangordel of ander ongeschikt gereedschap. Een veer die zich onverwacht ontspant, vormt een groot letselgevaar. Veerpoten vervangt men altijd per as, en idealiter aan de hele auto. Veerpoten en schokdempers zijn via Auto-onderdelenexpert.nl zeer voordelig verkrijgbaar. Onze online shop heeft ook altijd zeer interessante speciale aanbiedingen.

Beste kwaliteit voor reparatie en tuning

Alle veringscomponenten van de online catalogus zijn toegelaten en voldoen aan de strengste kwaliteitseisen. De veringen zijn ook voor ombouw toegelaten, waarmee een auto voor sportiever gebruik geschikt kan worden gemaakt. Met veringen van onze online shop heeft u voordelige en hoogwaardige vervangingsonderdelen beschikbaar, die de wegdeugdelijkheid van oudere wagens garanderen en die optische en technische opwaardering mogelijk maken. Dit maakt Auto-onderdelenexpert.nl tot een van de meest populaire verkopers voor hobbyisten, vakgarages, auto-pimpers en voor de racesport.

Top bestsellers uit de categorie:

Andere onderdelen voor uw auto