Voordemper auto

Voorpijp Voor Top automodellen
- Voordemper VOLKSWAGEN GOLF
- Voordemper BMW 3-serie
- Voorpijp VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Voordemper OPEL ASTRA
- Voordemper VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Voorpijp FORD FOCUS
- AUDI A4
- Voordemper OPEL CORSA
- Voordemper MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Voorpijp AUDI A3
- FORD FIESTA
- Voordemper BMW 1-serie
- Voordemper VOLKSWAGEN PASSAT
- Voorpijp RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Voordemper SEAT IBIZA
- Voordemper SEAT LEON
- Voorpijp TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Voordemper defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Muisstil rijden door de voordemper
De voordemper is een onderdeel van het uitlaatsysteem. Hij wordt ook "middendemper" of "tussendemper" genoemd. Hij zit in het middelste stuk van de uitlaat en verlaagt het motorlawaai. Samen met de einddemper reduceert de voordemper het lawaai van de motor tot op een bijzonder gering niveau. Dat maakt de middendemper bijzonder bij technisch zeer lawaaierige motoren tot voordeel: wagens met een grotere cilinderruimte, hoger vermogen of dieselaandrijving hebben daarom bijzonder vaak een voordemper geïnstalleerd.
Werkwijze van een uitlaatknaldemper
Een knaldemper in een uitlaatsysteem werkt altijd volgens hetzelfde principe, onafhankelijk van zijn inbouwpositie: hij bestaat uit een gesloten doos, waarin een binnenkomende uitlaatpijp steekt. De uitgaande pijp steekt er aan de andere kant, iets naar de zijkant geplaatst uit. De uitlaatgassen zoeken een uitweg langs de luchtstroom. Het geluid breidt zich daarentegen altijd kogelvormig uit. Het lawaai, dat bij de binnenkomende buis wordt uitgezonden, vindt op die wijze slechts in geringe mate de uitgaande buis. De rest van het geluid wordt in schommelingen omgezet, die de knaldemper licht laten trillen.
Dure permanente oplossing versus goedkoop vervangingsonderdeel
Bij uitlaatsystemen moeten controleurs en en constructeurs een beslissing treffen: men kan deze onderdeel doorgaans dusdanig bouwen, dat ze een autoleven lang meegaan. Daarvoor moet echter het gehele systeem uit edelstaal met een wanddikte van minstens 0,5 millimeter zijn vervaardigd. Bij bijzonder hoogwaardige auto's, bijvoorbeeld supersportwagens, wordt deze weg ook vaak gekozen. Voor normale seriewagens zijn uitlaatsystemen uit edelstaal echter veel te duur.
Uitlaatsystemen staan echter aan extreem sterke belastingen bloot: voortdurende heet-koud-cycli, aggressieve gassen, condensvocht en zuurhoudende mengsels uit verbrandingsresidu en vocht tasten de uitlaatpijpen sterk aan. Daarbij komt de uitwendige aantasting door zout water in de winter van de bestrooide wegen. Omwille van de hoge temperaturen zijn verzegelingen en metalen lagen uitgesloten. Een uitlaatsysteem heeft een dunne zinklaag; meer bescherming tegen roest is niet mogelijk. Het doorroesten van het uitlaatsysteem is daarom niet te vermijden. Daarom is het voor veel fabrikanten belangrijk, ze zo goedkoop mogelijk te houden.
Levensduur van een voordemper
De levensduur van een voordemper is precies zo lang als het overige uitlaatsysteem. Behalve het spruitstuk en meestal ook de y-pijp zijn alle knaldempers en buizen van de uitlaat van bepaald dunne wanden voorzien. Afhankelijk van hoeveel strenge winters de auto heeft doorgemaakt, kan de levensduur al na 3 – 5 jaar ten einde zijn. Een defecte voordemper is goed te horen: een steeds luider wordend motorgeluid wijst op een lek in de knaldemper.
Tussendemper repareren?
U kunt natuurlijk proberen, het gat in de tussendemper dicht te lassen. Meestal is dit echter geldverspilling. Een doorgeroeste tussendemper dient te worden vervangen. Omdat alle knaldempers gelijkmatig aan het weer blootgesteld zijn, is meestal ook de einddemper niet in een veel betere toestand. De flexibele pijp is van alle componenten van het uitlaatsysteem het goedkoopste onderdeel en daarom is het de moeite waard, dit bij het onderhoud van het uitlaatsysteem eveneens te vervangen.
Onderdeel van ondergeschikt belang
Wanneer er een groep vervangingsonderdelen is, waarbij compromissen op het gebied van kwaliteit kunnen worden gemaakt, dan betreft het de knaldemper in de uitlaat. Wanneer de auto zich in zijn laatste APK-periode bevindt, heeft het geen zin, een bijzonder hoogwaardige uitlaat in te bouwen. Verschillen tussen budget- en OEM-kwaliteit zijn bij knaldempers niet al te groot. De prijzen variëren vooral afhankelijk van automodel: zo kost een budget-tussendemper voor een Renault Trafic 28 euro. Voor een Mercedes G-klasse komt dit onderdeel in hoogwaardige kwaliteit al op 160 euro.
OEM-kwaliteit zonder compromissen
Wij beschouwen onszelf als leverancier van onderdelen zoals deze in nieuwe auto's zijn te vinden. Met onderdelen van OEM-kwaliteit geven wij u de noodzakelijke werkingsveiligheid die u voor het veilige rijden met uw auto nodig heeft. Geruisloos rijden en een veilig gevoel bij de APK-keuring zijn met de voordempers uit ons assortiment gegarandeerd. Met een intacte uitlaat wordt het rijden aangenaam. Dat doet zich met name bij langere ritten gelden: in plaats van het enerverende gedreun hoort u een aangenaam zoemen, hetgeen de fabrikant voor uw auto had voorzien.