Wielbouten voor jouw auto

Anti diefstal wielbouten Voor Top automodellen
- Wielbouten VOLKSWAGEN GOLF
- Wielbouten BMW 3-serie
- Wielschroef VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Wielbouten OPEL ASTRA
- Wielbouten VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Wielschroef FORD FOCUS
- AUDI A4
- Wielbouten OPEL CORSA
- Wielbouten MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Wielschroef AUDI A3
- FORD FIESTA
- Wielbouten BMW 1-serie
- Wielbouten VOLKSWAGEN PASSAT
- Wielschroef RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Wielbouten SEAT IBIZA
- Wielbouten SEAT LEON
- Wielschroef TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Wielbouten defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Veilig rijden met stevig gemonteerde wielen
Wielbouten & wielmoeren zijn de eerste verbindingen tussen het wiel en de auto. Op hen rust een belangrijke taak omdat ze nooit mogen breken, afscheuren of losdraaien. Ze horen tot de meest belaste onderdelen aan een auto en staan geen kwaliteitscompromissen toe.
Belasting van de wielbouten & wielmoeren
In parkeerstand ondergaan wielbouten en wielmoeren vooral trekbelasting. De wielen van een auto worden met een draaimoment tussen 90 en 180 newtonmeter vastgedraaid. De exacte waarde wordt door de autoproducent aangegeven. In principe geldt, dat hoe zwaarder de wagen is, des te hoger is het voorgeschreven draaimoment. Een bijkomende factor is het aantal wielbouten en wielmoeren per wiel. Tijdens het rijden werken radiale krachten en zwaartekrachten op de wielbouten en wielmoeren in. De stelschroeven worden bij de rotatie permanent doorgedraaid, zodat het realiseren van een duurzame bevestiging een grote uitdaging voor de gebruikte materialen vormt. Aan het wiel treden grote temperatuurverschillen op. Kou en vocht van buitenaf treffen in het wiel op grote hitte door de uitstraling van de remmen. Ook dit krijgen wielbouten en wielmoeren te verduren. Tenslotte hebben vocht, gruis en strooizout een permanente roestuitwerking op wielbouten en wielmoeren. Een roestvrije vervaardiging is daarom voor deze bevestigingsonderdelen verplicht. Belangrijk is, dat de schroefdraden van wielbouten en wielmoeren enkel met de door de producent voorgeschreven smeerstoffen mogen worden ingevet.
Wielbouten of wielmoeren?
Het verschil tussen wielbouten en wielmoeren is heel eenvoudig: een wielbout is een complete schroef, die in de schroefdraad aan de wielophanging is ingeschroefd. Deze schroefdraden kunnen zich ook aan het asgewricht, remschijf of aan een andere plek van de wielophanging bevinden. Bij wielmoeren is aan de wielophanging een overeenkomstig aantal tapeinden voorgemonteerd. Voor de bevestiging van het wiel moeten de wielmoeren erop geschroefd worden.
Soorten wielmoeren
Autoproducenten staan meestal de montage van verschillende velgen aan de auto toe. Standaard zijn auto's meestal van stalen velgen voorzien. Zeer populair zijn echter vooral alumium velgen. Het kan zijn dat hiervoor andere wielbouten en wielmoeren nodig zijn. Belangrijk hierbij is, dat er verschillen in het draaimoment kunnen optreden, afhankelijk van het soort velg. In elk geval wordt aangeraden, het draaimoment bij velgen uit aluminium na 50 km nogmaals aan te draaien. Reden daarvoor is, dat aluminium niet de elasticiteit van staal bezit. Staal veert, wanneer het aangedraaid wordt, nog enigszins na. Daardoor genereert het een permantente tegenkracht op de schroefdraad, hetgeen de stevigheid en de betrouwbaarheid ten goede komt. Aluminium veert aanzienlijk minder na en heeft daarentegen zelfs meegevende eigenschappen. De wielmoer kan daarom mettertijd van het wiel loskomen, hetgeen rampzalige gevolgen kan hebben. Bijzonder populair zijn sinds einige jaren de zogenaamde velgsloten. Deze wielmoeren laten zich alleen met een speciale sleutel losdraaien. De diefstal van hoogwaardige velgen wordt hiermee effectief bestreden.
Defecten aan wielmoeren
Het komt zelden voor, dat een wielmoer breekt. Komt dit toch voor, gebeurt dit meestal reeds bij de montage. Bij het afbreken van een wielbout was hij oftewel van tevoren al beschadigd, of er werd een veel te hoog draaimoment gekozen. In beide gevallen moet de gehele eenheid, dus ook het opnamepunt van de wielbouten en de wielmoeren worden vervangen. Op deze plek een schroefdraad bijvijlen is niet toegelaten. Een afgebroken wielbout heeft een overbelasting van de schroefdraad van het opnamegat veroorzaakt waardoor deze niet meer veilig is. Hier mogen geen experimenten worden uitgevoerd of compromissen worden aangegaan. Aanbevolen wordt, elke keer bij het instappen een blik op de wielen te werpen. Ontbreekt een wielbout of een wielmoer, dient u onmiddellijk in te grijpen! Behalve het aanbrengen van een nieuwe wielmoer/wielbout, moet meteen het draaimoment van alle schroefbevestigingen worden nagegaan!
Prijzen van wielbouten & wielmoeren
Bij wielmoeren & wielbouten wordt de aanschaf van originele vervangingsonderdelen dringend aanbevolen. Voor deze onderdelen mogen geen compromissen worden gesloten. Een wielbout in kwaliteit van originele productie kost nooit minder dan 7 euro. Bij te voordelige aanbiedingen moet u bijzonder opletten. Op OE-kwaliteit letten kan hier levens redden.