Interieurfilter auto

Koolstoffilter Voor Top automodellen
- Interieurfilter VOLKSWAGEN GOLF
- Interieurfilter BMW 3-serie
- Pollenfilter VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Interieurfilter OPEL ASTRA
- Interieurfilter VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Pollenfilter FORD FOCUS
- AUDI A4
- Interieurfilter OPEL CORSA
- Interieurfilter MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Pollenfilter AUDI A3
- FORD FIESTA
- Interieurfilter BMW 1-serie
- Interieurfilter VOLKSWAGEN PASSAT
- Pollenfilter RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Interieurfilter SEAT IBIZA
- Interieurfilter SEAT LEON
- Pollenfilter TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Interieurfilter defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Altijd frisse lucht met de interieurfilter
Begin van de 1990er jaren werd de interieurfilter voor auto's standaard. Met dit goedkope en eenvoudige onderdeel reageerde de auto-industrie op het groeiende aantal mensen met een allergie. Vooral pollen van grassen en bomen bezorgen veel mensen in het voorjaar problemen. Om het rijden aangenamer en veiliger te maken, beschikken auto's sinds ongeveer 30 jaar over systemen die deze allergenen tegenhouden.
Constructie van de interieurfilter
De interieurfilter zit in een behuizing waar binnendringende buitenlucht doorheen stroomt. Een interieurfilter bestaat uit een geperst en geribd membraan van papier en is extra met een ringvormig rubber uitgerust. Dit rubber dicht de interieurfilter in de behuizing af. Binnendringende lucht kan zo niet om de filter heen in het interieur geraken. Omdat hij oorspronkelijk voor het filteren van pollen uit de buitenlucht was bedoeld, is de naam pollenfilter voor dit onderdeel ook heel gebruikelijk.
Eigenschappen van een pollenfilter
De pollenfilter is een slijtageonderdeel en wordt in het kader van de keuring standaard vervangen. Wordt dit verzuimd, kan de pollenfilter een omgekeerde werking gaan vertonen : op den duur verzamelt zich steeds meer biomassa in de filter. Omdat de lucht ook nog eens vochtig is, slaat permanent vocht in de pollenfilter neer. Biomassa en vocht op een papiermembraan vormen een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Wanneer de interieurfilter hierdoor wordt aangetast, dringen grote hoeveelheden schimmelsporen het interieur binnen. Zo verandert de pollenfilter van een filtersyseem in een verspreider van allergenen. Schimmelsporen ruiken niet alleen heel onaangenaam en verrot. Zij zijn ook de meest aggressieve veroorzakers van allergie en ziekten in de natuur. Het vervangen van de pollenfilter mag daarom niet worden veronachtzaamd. Wanneer het begint te ruiken, is het al te laat.
Vervangen van een pollenfilter
De vervanging van een interieurfilter is zo makkelijk als het maar kan. De filterkast is vanuit de motorruimte meestal goed toegankelijk. In sommige gevallen is hij stevig dichtgeschroefd. Meestal is hij met een eenvoudig clipsysteem gesloten. De filterkast wordt geopend, gereinigd en de interieurfilter wordt vervangen. Daarbij is het aanbevelenswaard, de filter nauwkeurig te inspecteren. Wanneer er schimmelvlekken op de filter zitten of deze verdacht ruikt, moet het gehele luchtkanalensysteem worden gedesinfecteerd.
Het ventilatiesysteem desinfecteren
Om een verluchtingssysteem te desinfecteren gebruikt u de daarvoor beschikbare schuimpreparaten. De uitvoering is heel eenvoudig: het systeem wordt vol met schuim gespoten. Vervolgens wacht u tot het schuim neergeslagen is. Tenslotte laat u de ventilatie op de hoogste stand en met de verwarming aan draaien totdat het ventilatiesysteem volledig gedroogd is. Met dit proces verwijdert u veel geuren in de auto. Wanneer deze maatregel samen met het vervangen van de interieurfilter en een grondige reiniging van het interieur niet voldoende blijken, zijn er nog andere methoden. De behandeling van het interieur met ozon is heel effectief en helemaal niet zo duur.
Op kwaliteit letten
Met het oog op de bijzonder lage prijzen die zelfs voor hoogwaardige merkartikelen worden berekend, is een verwaarlozing van deze onderhoudsstap des te verwonderlijker. Een interieurfilter van Bosch, bijvoorbeeld, begint qua prijs bij 8 euro. Een goedkoper en eenvoudiger te vervangen slijtageonderdeel is in een auto niet te vinden. Het ideale tijdstip voor vervanging van de interieurfilter is het voorjaar. Zo heeft u tijdig voor het nieuwe stuifmeelseizoen een verse en betrouwbare filter in de auto. Het is echter de moeite waard, op aanbiedingen te letten. Vaak zijn interieurfilters buiten dit seizoen aanzienlijk voordeliger verkrijgbaar. Dat maakt de vervanging van de interieurfilter met een beetje handigheid nog eens goedkoper.