Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging voor jouw auto

Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging Voor Top automodellen
- Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging VOLKSWAGEN GOLF
- Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging BMW 3-serie
- Stuurkolom VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging OPEL ASTRA
- Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Stuurkolom FORD FOCUS
- AUDI A4
- Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging OPEL CORSA
- Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Stuurkolom AUDI A3
- FORD FIESTA
- Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging BMW 1-serie
- Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging VOLKSWAGEN PASSAT
- Stuurkolom RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging SEAT IBIZA
- Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging SEAT LEON
- Stuurkolom TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Stuurkolom + elektrische stuurbekrachtiging defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Beheerst door de bocht met de stuuras
De stuuras is onderdeel van de verbinding tussen stuurwiel en het stuurhuis. Hij brengt de draaibewegingen van het stuur over en maakt tijdige en precieze sturing van de voorwielen mogelijk. Autobesturing begon als starre stuurkolom en is vandaag de dag een onderdeel met veel componenten. Daartoe behoort de stuuras.
Onderdelen van de stuurkolom
Tot in de 1950-er jaren was de stuurkolom een enkelvoudige buis. Deze was aan de ene kant met het stuur en aan de andere kant met een tandwiel verbonden die een tandheugel aan het stuurhuis in beweging zette. De vraag naar meer comfort en vooral naar meer veiligheid zorgden vanaf ca. 1955 ervoor, dat de constructie van de stuurkolom complexer werd. Het is aangetoond dat de starre buis van de stuurkolom zich bij een botsing als een lans gedraagt, die de bestuurder onherroepelijk dodelijk verwondt. Daarom werden de doorlopende buizen door telescopische, in elkaar schuivende constructies vervangen. De ontmanteling van dit gevarenpunt had onmiddellijke uitwerking en het aantal dodelijke ongelukken liep duidelijk terug. Een welkom neveneffect van de telescoopconstructie was, dat de stuurkolom in afstand instelbaar was. Met de toevoeging van een cardangewricht of kruisgewricht werd de sturing ook in de hoogte verstelbaar. Deze functie is tegenwoordig in elke moderne sturing te vinden. Dit kruisgewricht van de stuurkolom wordt "stuuras" genoemd. Met de opkomst van de sturingselektronica werd ook de stuurkolom met veel extra functies uitgerust. Stuurbekrachtiging of stuurhoeksensoren moeten vandaag de dag ook door moderne stuurkolommen kunnen worden bediend.
Positie van de stuuras
Bij de meeste wagens is het kruisgewricht via de voetruimte toegankelijk. Het bevindt zich onder de onderste afdekking van de stuurkolom, vaak in de buurt van de pedalen. De positie maakt een grote buigingshoek voor de hoogteverstelling van het stuur mogelijk.
Defecten aan de stuuras
De stuuras is een onderdeel met veel beweeglijke componenten. Hun coördinatie kan mettertijd verloren gaan. Daarom is het meest voorkomende symptoon voor een defecte sturing de "speling". Wanneer de beweging van het stuur niet meer direct, maar sterk vertraagd op de wielen wordt overgebracht, kan een kapot kruisgewricht de oorzaak zijn. De in elkaar grijpende en draaiend gelagerde verbindingspunten zijn dan uitgerekt en kunnen de draaibewegingen niet langer direct overbrengen. Verdere defecten van het kruisgewricht kunnen zich door knakkende, slepende of krakende geluiden verraden. Reparatie van een cardangewricht is meestal niet mogelijk en wordt ook niet aanbevolen. De vervanging door een nieuw onderdeel is altijd de veiligste weg.
Cardangewrichten tweedehands kopen?
De reparatie van de stuurinrichting kan heel complex zijn. Bij veel auto's moet de stuurkolom compleet worden gedemonteerd voordat de vervanging van het cardangewricht kan plaatsvinden. Alleen al het demonteren van een stuur met airbag is veel werk, waar veel kennis voor nodig is. Bij oudere wagens is de verleiding daarom groot, met het inbouwen van een gebruikte stuuras kosten te besparen. Dit moet echter worden afgeraden. Met het oog op de hoeveelheid werk die de vervanging kan opleveren, moet dit karwei hoogstwaarschijnlijk slechts een enkele maal in een autoleven worden uitgevoerd. Dit is echter alleen met gebruik van nieuwe onderdelen mogelijk. Bij gebruik van merkkwaliteit sluit men bovendien een voortijdige slijtage van dit onderdeel uit. Gelukkig behoort de stuuras tot de meest voordelige onderdelen van de besturing. In de meeste wagens in de mini- of middenklasse is de vervanging van het cardangewricht heel eenvoudig. Het wordt door de verwijdering van de afdekking blootgelegd en aan het verbindingspunt met de motorruimte van de stuurkolom losgemaakt. Daarvoor is meestal het verwijderen van een pen en het losdraaien van een schroef voldoende. Is het cardangewricht van de stuurkolom los, kan de stuurkolom in de voetenruimte worden getrokken. Daar wordt het kruisgewricht eenvoudigweg afgeschroefd en het vervangingsonderdeel gemonteerd. Bij het monteren moet erop worden gelet dat de verbindingsschroef met het juiste draaimoment wordt vastgedraaid. In de meeste gevallen is een stuuras in ca. 30 minuten geplaatst.