Ontstekingsmodule auto

Ontstekingsmodule Voor Top automodellen
- Ontstekingsmodule VOLKSWAGEN GOLF
- Ontstekingsmodule BMW 3-serie
- Ontstekingsmodule VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Ontstekingsmodule OPEL ASTRA
- Ontstekingsmodule VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Ontstekingsmodule FORD FOCUS
- AUDI A4
- Ontstekingsmodule OPEL CORSA
- Ontstekingsmodule MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Ontstekingsmodule AUDI A3
- FORD FIESTA
- Ontstekingsmodule BMW 1-serie
- Ontstekingsmodule VOLKSWAGEN PASSAT
- Ontstekingsmodule RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Ontstekingsmodule SEAT IBIZA
- Ontstekingsmodule SEAT LEON
- Ontstekingsmodule TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Ontstekingsmodule defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Ontstekingsmodule voor zuivere verbranding
De ontstekingsmodule is de opvolger van de traditionele ontsteking die bestond uit een onderbreker en een ontstekingsverdeler. De huidige ontstekingsmodule maakt een nauwkeurige aansturing van de verbranding in de motor mogelijk. Dit is belangrijk met het oog op voldoen aan de uitstootregelgeving.
Taken van een ontstekingsmodule
De bougie ondergaat 28.000 – 35.000 Volt spanning. Dit is nodig om een ontstekingsvonk te genereren die krachtig genoeg is om het samengeperste lucht/brandstofmengsel tot ontploffing te brengen. De batterij of dynamo levert 12 Volt die worden getransformeerd in de bobine. Hiervoor is de bobine voorzien van twee wikkelingen die op het juiste moment moeten worden omgeschakeld. Hier doet de ontstekingsmodule zijn werk. De ontstekingsmodule regelt de transformatie van de 12 Volt van de batterij of dynamo tot de benodigde spanning voor de bougies. Het essentiële verschil met het traditionele principe van onderbreker/rotor/verdeler is dat de ontstekingsmodule geen bewegende delen bevat. In plaats van een mechanische schakelaar heeft hij een transistor. De schakeling geschiedt elektronisch in plaats van mechanisch. De transistor wordt geactiveerd door de regeleenheid en niet door de ontstekingsmodule zelf. De regeleenheid wacht op een signaal met gegevens over de positie van de zuiger in de motor. De toepasselijke sensoren zijn de Hall-sensor of de hoeksensor op de nokkenas.
Constructie van de ontstekingsmodule
Net zoals in de procedure met een ontstekingsverdeler komt de primaire spanning van de bobine in de module aan en wordt aan de bougies doorgegeven. De module is een kleine doos van synthetisch hars met koelelementen eraan bevestigd, en een platte verbindingshuls voor de elektriciteitsvoorziening via ontstekingskabels. Het koelelement is heel belangrijk: als gevolg van zijn compacte en elektronische constructie verhit de module. Daarom is hij altijd uitgerust met een aluminium koeleenheid. Zonder deze koeling zou de ontstekingsmodule zichzelf in een paar seconden door oververhitting vernielen.
Defecten van de ontstekingsmodule
De ontstekingsmodule ondergaat hoge belasting door hitte alsmede de spanning die er doorheen stroomt en ervoor kan zorgen dat hij doorbrandt. In het ergste geval leidt dit tot een kabelbrand. Dit is meer dan waarschijnlijk het gevolg van verkeerde installatie. Een defecte ontstekingsmodule leidt tot een afslaande motor. Het mankement kan niet van buitenaf worden vastgesteld. Het uitlezen van het foutgeheugen zal het defecte onderdeel waarschijnlijk aanwijzen. Het kan niet worden gerepareerd en de enige oplossing is de vervanging door een nieuw onderdeel. Een kapotte ontstekingsmodule vertoont de volgende symptomen:
- de motorprestatie wordt minder
- het waarschuwingslampje op het dashboard brandt
- de motor slaat af.
Wat belangrijk is bij de installatie van ontstekingsmodule
Oververhitting vormt het grootste probleem voor de ontstekingsmodule. Daarom mogen er bij installatie geen fouten worden gemaakt. Het is belangrijk om op de volgende details te letten:
- gebruik altijd warmtegeleidingspasta bij de inbouw van een ontstekingsmodule.
- alle stekkers moeten roestvrij en schoon zijn.
- let altijd op het referentienummer bij vervanging. De module moet 100% passen.
Zelfs wanneer de behuizing er hetzelfde uitziet en de contacten en stekkers passen, kan de ontstekingselektronica verschillend zijn. Een verkeerde module brandt meteen door. Tenslotte moeten alle ontstekingsonderdelen op zijn minst goed worden geïnspecteerd. Daarbij hoort ook het doormeten van de bobines en een grondige check van de bougies. Het is mogelijk dat de gevoelige ontstekingsmodule het laat afweten door een impact van buitenaf. In auto's met elektronische ontsteking zitten de bobines direct op de bougies.
Aanschaf van een nieuwe ontstekingsmodule
De constructie van de ontstekingsmodule is sterk afhankelijk van het automodel. De feitelijke kleine module met koelingsunit is niet noodzakelijkerwijs het standaardonderdeel dat in de wagen ingebouwd is. Vaak vormen ontstekingsmodule, kabels en bobine een eenheid die enkel in zijn geheel kan worden vervangen. Als gevolg hiervan variëren prijzen sterk: eenvoudige, apart te vervangen ontstekingsmodulen beginnen bij 15 EUR. Een compleet elektronisch ontstekingssysteem kost 150 EUR of meer. Niettemin mogen er geen compromissen gemaakt worden bij de ontsteking. De nieuwe unit moet 100% bij de auto passen; anders loopt u het risico van ernstige beschadiging, van een kapotte katalysator tot een motorbrand.