Veerpootlager voor uw voertuig

Veerpoot rubber Voor Top automodellen
- Veerpootlagers VOLKSWAGEN GOLF
- BMW 3-serie
- VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Veerpootlagers OPEL ASTRA
- VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- AUDI A4
- FORD FOCUS
- Veerpootlagers MERCEDES-BENZ C-Klasse
- OPEL CORSA
- AUDI A3
- FORD FIESTA
- Veerpootlagers BMW 1-serie
- VOLKSWAGEN PASSAT
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- RENAULT CLIO
- Veerpootlagers SEAT IBIZA
- SEAT LEON
- RENAULT MEGANE
- VOLVO V70
Veerpootlager defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Het toplager verbindt de veerpoot met de carrosserie. Hij heeft de taak, de schommelwerking van de schokdemping af te veren. Tevens laat het de voorste veerpoten draaien zodat de auto kan sturen. Daarvoor hebben de voorste toplagers in het midden een rollager ingebouwd. De achterste veerpootlagers zijn niet draaibaar omdat de achteras bij auto's star is en niet meestuurt. Om ze beter van elkaar te onderscheiden, worden de achterste veerpootlagers ook wel als steunlager aangeduid.
Noodzaak van het toplager
Auto's zijn zo gebouwd, dat ze zich binnen de toegestane grenswaarden veilig en comfortabel voortbewegen. Daarom is een bestuurder er zich vaak niet van bewust, welke enorme krachten op de wagen inwerken. Wanneer de veerpoten niet door een bufferelement met de carrosserie verbonden zouden zijn, zouden de optredende krachten het plaatwerk zwaar belasten. Om afbreken te vermijden moet het verbindingspunt een uiterst stabiele constructie zijn, hetgeen de auto zwaarder zou maken. Een flexibele, elastische schakel tussen veerpoot en carrosserie is daarom de ideale oplossing.
Constructie van een toplager
Het veerpootlager bestaat uit een half-elastische module van rubber en kunststof. Hij is van binnen met een stalen ring versterkt. De voorste toplagers beschikken over een geïntegreerd rollager, hetgeen bij de achterste toplagers ontbreekt.
Slijtage van een toplager
Veerpootlagers moeten permanent de verende werking van de veerpoten absorberen. Daarbij werken bij elke vering ettelijke tonnen op het kleine rubberen element in. Mettertijd laat de elasticiteit van het lager het afweten. Dan zit de veerpoot niet meer correct en stevig aan de carrosserie en krijgt enigszins speling. Dit kan verschillende effecten veroorzaken:
- De auto maakt lawaai, vooral op een oneffen weg
- De banden verslijten eenzijdig
- De auto blijft niet goed in zijn spoor.
Om zeker te zijn of het toplager daadwerkelijk gebreken vertoont, moet de wagen op een hefbrug worden gezet. Vervolgens wordt er aan de veerpoot geschud. Kan hij heen en weer worden bewogen, is het veerpootlager definitief versleten.
Levensduur en vervanging van een toplager
De levensduur van een veerpootlager bedraagt bij normaal rijgedrag ongeveer 100.000 km. Om het toplager te vervangen moet de veerpoot worden gedemonteerd. Dit is enkel met speciaal gereedschap, o.a. een veerspanner, mogelijk. Alle pogingen, de veerpoot zonder een geschikte veerspanner te demonteren, zijn levensgevaarlijk! De levensduur van de schokbrekers is min of meer hetzelfde als die van de toplagers. Daarom is het zinvol, bij de vervanging van het lager meteen alle elementen van de ophanging te vervangen. Zo brengt u in één moeite een perfecte toestand voor de volgende 100.00 km tot stand.
Verdere zinvolle maatregelen bij de vervanging van het veerpootlager
De demontage van het toplager betreft een uitgebreidere reparatie, niet echt moeilijk, maar wel veel werk. Wanneer u de auto toch al zover uit elkaar moet halen, kunt u meteen alle andere typische slijtagepunten bekijken. Dit zijn:
- ashoezen
- hoezen van de stuurassen
- fuseekogel
- remschijven en -voeringen
- wiellager
Het is ergelijk wanneer u bij een grote reparatie het toplager heeft vervangen en vervolgens van voren af aan moet beginnen omdat een ander onderdeel kapot is. Met oog op de gunstige prijzen voor vervangingsonderdelen dient u bij een ingreep van deze grootte alles te vervangen, wat zin heeft.
Prijzen van toplagers
Het toplager zelf is verbazingwekkend goedkoop. In een set voor de vooras kost tussen de 15 en 30 euro. Bij kleinere en lichtere auto's is een toplager goedkoper. Zware en snelle wagens hebben stabielere vervangingsonderdelen nodig. Dit verklaart het prijsverschil. Toplager en steunlager worden altijd paarsgewijs vervangen. De slijtage verloopt bij deze onderdelen sluipend en geleidelijk, echter over het algemeen gelijktijdig. Wanneer slechts één lager wordt vervangen, zal de rijkwaliteit eerder verslechteren dan verbeteren. Ook de achterste steunlagers worden paarsgewijs vervangen. Met verse veerpootlagers bent u minstens één punt dichter bij het doorstaan van de volgende APK-keuring.