Nuttige verzorgingtips voor de interieur van uw auto

Nuttige tips voor de interieur van uw auto

Wie van zijn auto houdt en deze jarenlang als waardeobject in stand wil houden, zal hem regelmatig wassen en polijsten. Terwijl de wagen van buiten blinkt en glanst, wordt de reiniging van het interieur vaak enigszins verwaarloosd. Toch is de reiniging van zetels, armaturen, etc. net zo belangrijk en met onze tips zeer eenvoudig en duurzaam uitvoerbaar.

Waarom regelmatige reiniging van het interieur zinvol is

Auto-interieur

Wanneer u in een nieuwe wagen investeert, zult u deze jarenlang willen gebruiken. Hiervoor is de regelmatige reiniging noodzakelijk, waarbij het om meer dan een aantrekkelijke aanblik van het interieur gaat. Met name in het koude en natte jaargetijde komt het op een afgestemde cockpit-schoonmaak aan. Vlekken en vocht op autozetels en ander textielmateriaal zien er niet alleen lelijk uit, maar kunnen tevens schimmelvorming in het interieur veroorzaken.

Ook voor correct gebruik van alle functies in uw auto is een doordachte interieurverzorging belangrijk. Zo mag bijvoorbeeld een stoffig of vervuild dashboard niet tot zichtbelemmering van het instrumentenpaneel (snelheidsmeter) of andere regelapparatuur leiden. Bovendien wint de reiniging van het interieur aan belang omdat door de jaren heen meer elektronica in de auto is verwerkt. Ter voorkoming van het verstoffen en verminderd functioneren van knoppen en openingen gunt u zich beter wat tijd voor de schoonmaak van uw auto.

De juiste schoonmaak- en verzorgingsmiddelen uitkiezen

De vakhandel heeft een breed scala aan reinigingsmiddelen voor auto’s klaarstaan. Veel daarvan zijn expliciet voor het interieur bedoeld. Deze speciale producten, zoals shampoo, interieurreiniger of vulmiddelen worden door gerenommeerde keuringsinstanties zoals DEKRA afgenomen, wanneer zij speciaal voor auto’s worden aangeboden. Bij deze artikelen ben u er zeker van, dat u geteste merkartikelen voor uw auto koopt.

Aanbiedingen voor AutointerieurHet hoet echter niet altijd dure merkkwaliteit te zijn. Ook eenvoudige huismiddelen zijn vaak voldoende voor een professionele en juiste reiniging van zetels en armatuur. Hierbij is het wel belangrijk te letten op de geschiktheid van de middelen voor de bijbehorende stoffen. Aggressieve chemische middelen hebben niets te zoeken in het interieur van de auto omdat deze kunststoffen oppervlakken beschadigen of lelijke plekken op lederen zetels kunnen achterlaten. Duurzaam en ontzienend gebruik van eenvoudige huismiddelen is echter altijd de overweging waard, wanneer u niet teveel geld aan speciale producten wilt uitgeven.

interieur reinigen

Praktische tips voor uw wagen in een overzicht

1) De juiste voorbehandeling:
interieurverzorging
De reiniging van het interieur van de wagen kost weliswaar tijd, maar met de juiste voorbehandeling bespaart u zich veel moeite. Of u thuis, aan het tankstation of bij uw vertrouwde wasstraat aan de slag gaat – verwijder vóór de voorbehandeling eerst alle losse textiel zoals matten uit de wagen. Deze kunt u door kloppen van stof en vuil ontdoen, waarna u het interieur grondig stofzuigt.
De spleten tussen de afzonderlijke zittingen en de bodem van de kofferruimte worden hierbij vaak vergeten. Daar roestpreventie deel uitmaakt van interieurverzorging, werp tevens een blik op de waterafvoer in de kofferruimte. Deze wordt zichtbaar na verwijdering van de bodembekleding en het reservewiel. Tenslotte mag er geen onnodige vochtophoping in het interieur ontstaan, die voor roest of schimmel van textielen kan zorgen. Wanneer u vochtschade bij de voorafreiniging van het interieur ondekt, raadt de ANWB snelle opsporing van de oorzaak aan. Als meest optredende oorzaak worden poreuze rubberen profielen of problemen bij de waterafvoer van het schuifdak genoemd.
De raad van de ANWB betreft specifiek de overwintering van cabriolets, maar het risico bestaat tevens bij stationwagens en sedans.
2) De juiste zetelreiniging:
interieur wrappenVoor grondige reiniging van autozetels is schuimreiniger een praktische keuze. Hierbij heeft u de keuze tussen speciale autoproducten of reinigingsmiddelen voor gestoffeerde meubelen. Bijna alle preparaten uit de vakhandel zijn geschikt. Na het besproeien dient u deze kort te laten inwerken en daarna gewoon weg te zuigen of met spons af te nemen. Zoals overal bij interieurreiniging geldt: werk liever niet met natte sponzen of doeken. Hetgeen op uw zetels vochtplekken achterlaat, kan bij reiniging van dashboard en consoles in het ergste geval voor mankementen in de elektronica zorgen.
De reiniging van lederen zetels is aanzienlijk delicater, vooral wanneer het om echt in plaats van kunstleder gaat. Hier dient u absoluut de aanbevelingen van de fabrikant te volgen en uitsluitend de door hem aanbevolen preparaten te gebruiken. Speciaal voor de auto worden middelen op basis van hars of was aangeboden, die spaarzaam gedoseerd aangebracht en ingewreven moeten worden. Voor de droge reiniging tussendoor is een eenvoudige katoenen doek voldoende. Voor het impregneren van de zittingen zijn de meeste producten voor lederen meubels of schoenen geschikt.
3) De juiste reiniging van oppervlakken:
interieurreiniging autoIn bijna alle wagens zijn grotere kunststoffen oppervlakken te vinden, die in geen geval met aggressieve poetsmiddelen mogen worden behandeld. Gebruik voor de basisreiniging gewoon warm water met een beetje afwasmiddel en wis nevelvochtig over armaturen en bekleding. Wis met een droge katoenen handdoek na, zodat er geen vocht achterblijft dat in de elektronische componenten kan binnendringen.
Voor het precisiewerk wordt een licht vochtige Q-tip aangeraden, waarmee u bijvoorbeeld de schakelaars en knoppen weer schoon krijgt. Juist hier mogen de wattenstaafjes in geen geval al te nat zijn. Zijn de vervuilingen op de armaturen te hardnekkig, voeg dan wat azijn aan het water toe. Wis het licht bevochtigd af en laat het even inwerken, zodat korsten en vuil los kunnen weken. Ook op glazen oppervlakken is een scheut azijn zeer effectief. Bij gevoelige onderdelen is dit af te raden.
Zoals bij reiniging van de zetels geldt: wanneer u bij het gebruik van bepaalde verzorgingsmiddelen twijfelt, probeer deze dan eerst op een onopvallende plek uit. Dit geldt eerder voor speciale reinigingsproducten uit de vakhandel dan voor de genoemde huismiddelen.

Mapco Pollenfilter goedkoop bestellen
interieur tuning

Conclusie betreffende interieurreiniging van uw auto

De regelmatige interieurverzorging van uw auto draagt aanzienlijk tot het waardebehoud bij. Alleen voor afzonderlijke onderdelen zoals lederen zetels of gevoelige instrumenten is gebruik van speciale reinigingsmiddelen aangeraden. Wanneer u niettemin besparen wil, zijn de eenvoudige huismiddelen zoals lichte bevochtiging met oplossingen van basische schoonmaakmiddelen of een scheut azijn voldoende. Test de verschillende reinigingsmiddelen voorzichtig en overtuig uzelf van de stralende resultaten.

Foto: Africa Studio, Günter Menzl, dmindphoto, jitchanamont, Maksim Toome / fotolia.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (91 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...