Zo reinigt u uw autozetels op de juiste manier!

Zo reinigt u uw autozetels op de juiste manier!

Een verzorgde auto is een absolute blikvanger. Bovendien levert regelmatig onderhoud een bijdrage aan het waardebehoud. Dit geldt niet in de laatste plaats voor de passagierscabine en de autozetels, die onder dagelijks gebruik te lijden hebben. In dit artikel ervaart u meer over de juiste reiniging van autostoelen en met welke hulpmiddelen u een schoon resultaat verkrijgt.

Autozetels reiningen – zelf doen of naar de vakman?

In principe kunt u de reiniging van uw autostoelen zelf ondernemen. De vakhandel heeft de geschikte reinigingsmiddelen voor stof, leder en andere materialen klaarstaan die bij juist gebruik tot de beste resultaten leiden. Het bezoek van een vakgarage voor een professionele reiniging van de zetels is om twee redenen aan te bevelen. Om te beginnen willen veel auto-eigenaren zich de moeite van de eigenhandige reiniging besparen en geven deze klus graag aan een dienstverlener door.

Reiniging van de autozetels
Ten tweede kan de aard van de vervuiling voor onzekerheid zorgen of u boven het hoofd groeien. Simpele vlekken van eten en drinken kunt u makkelijk zelf verwijderen. Zijn er echter vetten, olie of chemicaliën in de zetels gedrongen, zijn traditionele schoonmaakmiddelen vaak niet meer voldoende. Om de vervuiling niet nog erger te maken en vervolgens de overtrek of zitting helemaal te moeten vervangen, is de blik van een vakman nuttig. Verschillende vakgarages bekijken graag uw autozetels voor u en kunnen bepaalde preparaten aanbevelen, wanneer u de aard van de vervuiling niet kunt inschatten.

Verschillende vlekken op de juiste wijze bestrijden

Voor autozetels geldt hetzelfde als voor uw zithoek thuis: afhankelijk van materiaal en vlek is de reiniging kinderspel dan wel heel moeilijk.
Reiniging van de zetels stofAlledaagse vervuilingen op stoffen zetels laten zich bijzonder makkelijk verwijderen. Vaak is het gebruik van huismiddelen zoals scheerschuim of een universeel schoonmaakmiddel uit de supermarkt al voldoende. Ook met een huishoudborstel kan een reinigingsmiddel krachtig in de stof worden gewreven om zodoende zelfs ingedroogde vlekken los te weken. Teveel kracht mag u hierbij niet zetten omdat u anders door de stof heen schuurt en er een dunne plek ontstaat.

auto lederen zetels reinigingAl gecompliceerder wordt de reiniging van lederen zetels. Hierbij kunt u niet om speciale reinigingsmddelen en omzichtig handelen heen. Teveel vocht bij het reinigen kan permanente vlekken veroorzaken. Ook de aard van de vervuiling is bij leder een belangrijkere factor dan bij stof. De beste kansen voor reiniging heeft u wanneer de vastgestelde vervuiling zo snel mogelijk wordt verwijderd. Na het indrogen van olie, vet of wijn heeft u vaak geen kans meer, de autozetel helemaal van de vervuiling te ontdoen.
kopen Mann-filter pollenfilterAutozetels

Het belangrijkste voor de reiniging van autozetels in een overzicht

1. Wat heeft u nodig?

– Sproeischuim / schuim
– Universeel schoonmaakmiddel of speciaal schoonmaakmiddel
– Emmer en doeken, bij voorkeur van katoen
– Borstels, bijv. Voor stof of wildleer
– Stofzuiger ter afsluiting

2. Welke producten zijn beschikbaar?

– Huismiddelen (azijn, waspoeder, scheerschuim)
– Schoonmaakmiddelen (universeel of speciaal voor zetels)
– Leerverzorgingsmiddel (bijv. Met UV-bescherming, kleurloze schoenencrème)
– Speciale producten (zoals reinigingsgom)

3. Hoe duur wordt het

– Huismiddelen (enkele euro’s)
– Speciale schoonmaakmiddelen: afhankelijk van hoeveelheid vijf tot tien euro
– Speciale lederverzorgingsmiddelen: vaak tien euro en meer

4. Wat zijn de voordelen?

– Snelle en eenvoudige verwerking
– De mogelijkheid, alle vlekken eigenhandig te verwijderen
– Overzichtelijke hoeveelheid werk
– Waardevolle bijdrage tot waardebehoud van de auto

5. Wat zijn de nadelen?

– Regelmatig herhaling nodig
– Gevaar van keuze voor het verkeerde middel
– Extra vlekken door teveel water

autozetels accessoires

Zo reinigt u stoffen zetels op de juiste wijze

Wanneer u gestoffeerde autozetels wilt reinigen, raden wij als eerste stap een complete basisreiniging van het interieur aan. Stofzuig de gehele auto grondig om kruimels en vreemde deeltjes uit de spleten tussen de kussens te verwijderen. Tegelijkertijd borstelen helpt, haren en dergelijke van het oppervlak van uw autozetels te verwijderen.

autobekleding reinigenWerp vervolgens een blik op de toestand van de autozetels. Kunt u bepaalde vlekken eenduidig herkennen als eten, drank, etc. bevelen wij het aanbrengen van een sproeireiniger of bijv. scheerschuim als huismiddel aan. Dit doorschuimt de poriën van het weefsel, hetgeen in veel gevallen tegen hardnekkig ingedroogde vlekken helpt. Scheerschuim is relatief ongecompliceerd. Sproeireinigers uit de fles zijn mogelijkerwijs slechts voor bepaalde materialen en vlekken geschikt. Verschaf uzelf op voorhand hierover duidelijkheid en probeer de reiniger uit op een onopvallende plek. Tegen hardnekkige vlekken als olie of bloed kunnen ook deze sproeireinigers niets uitrichten.

Vervolgens dient u met een niet al te natte doek en een traditioneel schoonmaakmiddel de stof gelijkmatig te bewerken. Zijn de vervuilingen niet te hardnekkig, is gewoon reinigings- of wasmiddel voldoende. Bij hardnekkige en gecompliceerde vlekken is de aanschaf van een speciale reiniger de beste keuze. Laat de zetels na behandeling goed drogen voordat u met nabehandeling of het afsluitende stofzuigen begint.
Airco compressor goedkoperhoe autozetels reinigen

Hierop moet u letten bij lederen zetels

Kunst- en gladleder zijn qua reiniging relatief makkelijk. Vooral wanneer u uw wagen goed onderhoudt en met een verzegelend leerverzorgingsmiddel werkt, dringen de meeste vlekken niet eens in het materiaal. Een grotere uitdaging vormen velours- en wildleder, die vlekken gelijk opnemen en zich niet goed laten verzegelen.

auto lederverzorgingVoor de verzorging van lederen autozetels is schoonmaakgom aan te bevelen. De voorzichtige reiniging met een oplossing van afwasmiddel is een goed alternatief om het ergste vuil los te weken. In geen geval dient u met teveel water te werken om permanente kringen te voorkomen. Wordt met een sproeireiniger gewerkt, dient u absoluut een grotere afstand tot het materiaal te houden. Belangrijk is bovendien het regelmatige afsluitende aanbrengen van speciale verzorgingsproducten, die vooral voor glad leder verkrijgbaar zijn. Al naargelang het soort leder kan zelfs schoenencrème voor de verzegeling worden gebruikt, die goed moet intrekken zodat er niets aan de kleding blijft hangen.

auto reiniging

Verdere tips voor het waardebehoud van uw zetels

– Bij veel vlekken in de auto is snel handelen de beste stap, opdat uw autozetels niet permanent schade oplopen en aan uiterlijk inboeten. Neem daarom in de wagen op alle ritten een paar reinigingsdoeken mee. Absorberende doeken, bijvoorbeeld van katoen, bieden waardevolle hulp bij veel vlekken.

– Wanneer u geen risico voor het waardebehoud van uw wagen wil aangaan, zijn dekkleden op de zetels een ideale bescherming voor het oppervlak van uw autozetels.
Elke fabrikant biedt oplossingen op maat voor alle bouwreeksen en modellen. Veel van deze dekkleden zijn zeer eenvoudig machinaal te reinigen of compleet te vervangen terwijl de autozetel permanent in onberispelijke toestand blijft.

Foto: Gargantiopa, Peter Gudella, Bhakpong, Himchenko.E / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (60 Stemmen, gemiddelde: 4,98 uit 5)
Loading...