Aluminium velgen zelf repareren – handleiding

Aluminium velgen zelf repareren – handleiding

Een gekraste, verroeste of gedeukte aluminium velg heeft een uiterst negatieve impact op het uiterlijk. De auto ziet er onverzorgd en verwaarloosd uit. Aluminium is niettemin een zeer dankbaar materiaal als het om doe-het-zelf-bewerking gaat. In deze tutorial leert u alles, wat u over de bewerking van uw aluminium velgen dient te weten.

Chique en licht

Alu-velgen repareren
Een aluminium velg verleent een auto een geheel eigen dynamiek en sportiviteit. De keuze uit design is enorm. Van eenvoudige tot heel buitengewone vormen is in de vakhandel alles verkrijgbaar, wat u maar wilt. Bovendien leent aluminium zich uitstekend voor de vervaardiging van individuele velgen. Het verhoudingsgewijs zachte metaal laat zich goed en goedkoop in elke gewenste vorm frezen. Uiteindelijk kunnen aluminium velgen ook heel goed in elke gewenste kleur worden afgewerkt. Zowel lakken met inbrandlak als poedercoating is een optie. Laatstgenoemde is voor de opwaardering van aluminium velgen echter alleen onder bepaalde voorwaarden geschikt.
aluminium velgen poedercoaten

Aluminium: materiaal met veel voordelen

alu-velgen polijstenStalen velgen zijn robuuste en voordelige oplossingen om een auto gebruiksklaar te maken. Ze hebben echter een zeer beslissend nadeel: ze roesten. De roestschade laat zich weliswaar met wielkappen enigszins afdekken, maar elke autoliefhebber heeft daar een slecht gevoel bij. Aluminium velgen verdienen daarom bij de meeste auto-eigenaren de voorkeur. Het doorslaggevende voordeel van aluminium is dat het niet in die mate roest, zoals bij staal het geval is. Eigenlijk roest aluminium helemaal niet. Niettemin tast de combinatie van water en strooizout het materiaal wel aan, zodat het lelijk kan worden. Aluminium is als echt zacht metaal gevoelig voor stoepkanten, krassen en allerlei deukjes. Hoe zacht het materiaal echter ook is, het laat zich goed slijpen.

Top keuze voor remblokken

Remblokken • Top keuze

goedkoop vanaf 7,01 €

Koop nu

hoe krijgt met aluminium velgen het beste schoon1e stap: aluminium velg keuren

Alu-velgen voorbereidenSchade aan een aluminium velg wordt ruwweg in vier categorieën ingedeeld:
– Deuken
– Barsten en scheuren
– Krassen
– Roestschade

Voordat u een aluminium velg gaat bewerken, bekijk het product eerst goed. Aan deuken in de velgrand is niets te doen. Het uitdeuken van aluminium velgen is verboden. Dit betreft een ingreep, die de materiaalstructuur van de velg verandert. Aan de uitgedeukte plek is de velg aanzienlijk verzwakt zodat zich daar een scheur of een breuk kan vormen.
Hetzelfde geldt voor barsten en scheuren tot een diepte van 1 – 2 millimeter. Het lassen van aluminium velgen is niet toegestaan. Een velg met een barst of diepe scheur is over het algemeen rijp voor de recycling.

Krassen en roestschade zijn met slijpen, polijsten en een nieuwe laag daarentegen meestal te verhelpen.
Alu-velg bewerken

2de stap: de velg voorbereiden

Schade verwijderen van aluminium velgenEen velg kan niet met spot repair worden bewerkt, maar moet altijd volledig worden gesaneerd. Omdat u de velg sowieso moet demonteren, kunt u zich bij de bewerking in alle rust aan alle schade wijden.

 

Daarvoor heeft u nodig:

– 1 kleine slijptol (Dremel, ca. 100 euro)
– Schuurpapier met verschillende korrel (ca 12 euro in een set van 30 stuks)
– Vulmiddel voor velgen (ca. 4 euro in een complete set per blik)
– Emmer (1 euro, een gebruikte emmer evt. saus-emmer van de petatkraam)
– Zeep
– Borstel, lap, oude tandenborstel
– Siliconenreiniger (6 euro in 1-literbus)
– Remmenreiniger (4 euro per spuitbus)
– Polijstmiddel voor aluminium velgen
– Grondverf voor aluminium (12 euro per spuitbus)
– Polijstkop voor de boor (Polijstschijf ca. 8 – 12 euro)
– Vernis in de spuitbus ( 6 euro per spuitbus)
– Krachtige accuschroevendraaier (ca 100 euro)
– Een werktafel

Demonteer de velg en leg hem op de werktafel. De band hoeft niet te worden verwijderd. Let bij het bewerken erop dat u de balanceergewichten niet verliest.
Eerst wordt de velg grondig gereinigd. Wees niet te zuinig met warm water en reiniger. Met een reinigings- en polijstkop voor de boormachine kunt u dit werk aanzienlijk versnellen. De opzetstukken zijn echter met ca. 35 euro niet bepaald goedkoop. Wanneer u de velg van remstof en andere vervuiling heeft bevrijd, repareert u de schade.
velgen zelf lakken

3de stap: schade repareren

Schuren van de velgenMet een elektrische multitool slijpt u nu de grofste krassen, kerven en scheuren weg. Ga voorzichtig te werk, vooral in de buurt van de banden. De band mag in geen geval worden aangeschuurd!! Scheuren en kerven kunnen onbehandeld steeds dieper worden. Met een vlakke, holronde afschuring stopt u dit proces op betrouwbare wijze. Denk er echter aan: bij het reparatieslijpen mag u in geen geval volgens de methode: “hoe meer hoe beter” werken. Hoe dieper u slijpt, hoe moeilijker het achteraf wordt, de velg weer uiterlijk te effenen.
Aluminium velgen reparatie handleiding

4de stap: Van grof naar fijn

autovelgen coatenNu begint het moeizame afschuren van de velgen. Werk van grof naar fijn. Met steeds fijner schuurpapier effent u de kras en werkt u hem weg.
Wanneer u de velg enkel met vernis wilt verzegelen, kunt u geen vulmiddel gebruiken. Alhoewel dit qua kleur aan de velg is aangepast, valt een geplamuurde plek altijd weer op. U kunt in dit geval niets anders doen dan net zo lang met de hand te schuren, tot er geen krassen meer te zien zijn. Na het schuren wordt de velg grondig gepolijst. De polijstschijf helpt u daarbij. Wanneer u een coating wilt, kunt u diepere schuurplekken plamuren en daarna weer afschuren. Werk volgens de aanwijzingen die bij het vulmiddel zijn geleverd.
aluminium velgen bewerken

5de stap: afwerken

aluminium velgen schoonmakenWanneer u de velg wilt lakken, plakt u eerst de band goed af. Dat bespaart u werk bij het achteraf reinigen en het ziet er achteraf ook veel professioneler uit. Voorafgaand aan het lakken reinigt u de bewerkte velg grondig met siliconenspray. Vervolgens zet u hem in de grondlak, lakt u hem af, en na het uitharden verzegelt u met vernis – klaar.
Aluminium velgen afwerkenAls alternatief voor het lakken kunt u de velg ook poedercoaten. Dat is echter alleen onder bepaalde omstandigheden aanbevolen. Bovendien is poedercoating aanzienlijk duurder dan lakken. Het betekent ook meer werk, omdat de band moet worden gedemonteerd. Poedercoating is echter een zeer geslaagde afwerking. Het omhult de aluminium velg zo goed, dat eventuele schade niet meer zichtbaar is. Bij poedergecoate velgen worden veel kopers van tweedehandswagen wantrouwig. Daarom is poedercoating zeer geschikt wanneer u zelf met de auto verder wilt rijden. Koop echter geen auto met poedergecoate velgen. U weet niet hoe de velg daaronder eruit ziet.
aluminium velgen inspecteren

Tips voor snelle lezers:

– Aluminium velgen niet uitdeuken of lassen
– Schade van 2 millimeter of dieper is niet te repareren
– Scheuren en barsten holrond en vlak afschuren
– Poedercoating van aluminium velgen alleen voor eigen gebruik

Foto: baranq, trossofoto, Dmitry Kalinovsky, My Life Graphic, welcomia, Roman.S-Photographer / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (72 Stemmen, gemiddelde: 4,61 uit 5)
Loading...