Kleppen versleten? Zo controleert en vervangt u op de juiste wijze

Kleppen versleten? Zo controleert en vervangt u op de juiste wijze

Kleppen behoren tot de belangrijkste onderdelen in verbrandingsmotoren. Zij dienen voor het in- en uitlaten van het lucht-brandstofmengsel en zorgen voor de afdichting van de motorruimte tijdens de verbranding. Alle kleppen zijn voortdurend in beweging en als mechanische onderdelen aan geleidelijke slijtage onderhevig. Hieronder informeren wij u, hoe u de toestand van de autokleppen kunt controleren en verbeteren. Tenslotte vindt u een handleiding voor de vervanging van versleten kleppen.

De kleppen van de motor controleren

Kleppen controlerenNormaal gezien zijn alle kleppen in de motor van bijna alle wagens en bouwreeksen voor het hele autoleven gebouwd. Toch kan het door intensief gebruik of defecten tot vroegtijdige slijtage komen, zodat u in regelmatige intervallen de toestand van de kleppen dient te controleren. Vooral de dichtheid (afsluitkwaliteit) van de kleppen moet worden geanalyseerd omdat anders geen deugdelijke verbranding kan plaatsvinden. Aanvankelijk leidt dit tot hoger olieverbruik of prestatieverlies van de auto. In het ergste geval slaan de hitte en het vuur van de verbrandingskamers op andere onderdelen van de motorruimte over.
Voor leken is werk aan de kleppen eerder moeilijk. Kleine fouten hebben een grote invloed op het functioneren van de motor en de verbranding. Wanneer de benodigde ervaring ontbreekt, kunnen de kleppen hoogstens op grotere, uiterlijke schade zoals scheuren of een optisch duidelijke slijtage worden gecontroleerd. Aan deze controle gaat vaak een verdenking vooraf, bijvoorbeeld rare geluiden die uit de motorruimte komen of het feit dat de wagen niet meer de gebruikelijke prestatie levert. Een gedetailleerde controle voert de vakgarage bij grote inspecties uit.

Kleppen en klepspeling instellen

Onderhoud van de kleppenNog belangrijker voor een zuivere verbranding en een goed draaien van de motor is de geregelde instelling van de kleppen met hun klepspeling. Dit geldt tevens voor kleppen die fysiek intact en nog niet versleten zijn. Voor de instelling is het belangrijk te weten, hoe de kleppen door de nokkenas geopend en gesloten worden en welke processen zich hier voordoen.

Het is niet mogelijk om een algemene waarde voor de optimale speling tussen de klep en zijn aansturende tuimelaar te geven. Bij de meeste modellen dient de waarde van een halve millimeter niet te worden overschreden. Richtwaarden zijn in het autohandboek te vinden of moeten bij de fabrikant worden nagevraagd. De concrete instelling gebeurt via een bout aan de tuimelaar aan de kant van de nokkenas met een bijpassende moer. Voor een heel nauwkeurige instelling is een voelermaat het juiste gereedschap, die vandaag de dag ook met lasertechniek wordt aangeboden en een nog nauwkeurigere meting mogelijk maakt.

Hydraulische Klepstoters online winkel

Hydraulische Klepstoters online winkel

goedkoop vanaf 3,02 €

sparen slim!

Reiniging van de motorkleppen

autokleppen reinigenAanslag op de kleppen of een geleidelijke roestvorming zijn ook bij goed auto-onderhoud niet te vermijden. Het af en toe reinigen van de kleppen is noodzakelijk, waarvoor zij uit de motorruimte moeten worden geschroefd. De vakhandel heeft een speciale reiniger, waarmee de kleppen moeten worden besproeid en waarmee een groot deel van de oppervlakkige vervuiling meteen kan worden verwijderd. Andere autovrienden vertrouwen op huismiddeltjes, zoals reinigingsmiddel voor de bakoven, die een eender resultaat laten zien.

Voor hardnekkige vervuiling of het grondig oplossen van roest is het voorzichtige gebruik van de staalborstel en eendere hulpmiddelen raadzaam. Alternatief kunnen de kleppen voor een nacht in een bad gelegd worden, dat het verharde vuil weekt en langzaam losmaakt. Vooral bij deze urenlange inwerkingen mogen geen experimenten worden gedaan. Hier mag alleen op middelen uit de vakhandel worden vertrouwd.

Klepgeluiden juist definiëren en repareren

Klepgeluiden reparerenGeluiden zoals een geklapper of een ongewoon luid krassend geluid dat uit de motor komt, kunnen op problemen met de kleppen duiden. Een te grote of te kleine klepspeling is tevens akoestisch waarneembaar en kan door het achteraf bijstellen van de tuimelaars van de nokkenas worden gecorrigeerd. Verder bestaat reparatie van de kleppen alleen door vervanging. Vooraf kan een grondige reiniging worden geprobeerd. Anders dan bij de klepspeling verraden veel slijtageverschijnselen zich niet door geluid, maar door een minder wordende motorprestatie of toename van het olieverbruik. Omdat deze ook gevolgen kunnen zijn van andere problemen in de motor, is een nauwkeurige diagnose van de fout en zijn oorzaken noodzakelijk.
Uitlaatklep bij ons kopen

Hoe een vervanging wordt uitgevoerd – een handleiding

autokleppen vervanging handleidingDe montage en demontage van kleppen hoeft niet door professionelen te worden uitgevoerd. Alleen wat handigheid is voorwaarde. Het is echter aan te raden, een garagebezoek te overwegen omdat de vervanging direct aan de motor en hiermee direct aan het hart van de wagen wordt uitgevoerd. Ook voor de instelling van de kleppen zijn handigheid en ervaring erg belangrijk, ook al lijkt de eigenhandige uitvoering op het eerste gezicht niet moeilijk.

motor kleppen vervangen

INFO VOOR DE VERVANGING VAN KLEPPEN

Wanneer noodzakelijk?
– Duidelijk herkenbare grote slijtage
– Voortdurende geluiden uit de motorruimte
– Extreem stijgend olieverbruik
– Prestatievermindering van de motor
Wat heb ik nodig?
–Een goede set kleppen per cilinder
– Een goed gesorteerde gereedschapskist
Hoe duur wordt het?
– Afhankelijk van model 8 tot 15 euro per klepzitting.
Voordelen van eigenhandige vervanging
– Geringe kosten
– Snellere uitvoering van een paar handgrepen
– Gemakkelijke toegankelijkheid
Voordelen vervanging in de garage
– Professionele uitvoering
– Vakkundige instelling van het kleppenspel
– Eventueel noodzakelijke vervanging van verborgen kleppen

Vóór de vervanging dient te worden bepaald waar precies de slijtage zich bevindt en of de vervanging van alle kleppen werkelijk noodzakelijk is. Heel vaak gaat het enkel om de klepzittingen die niet afdoende afdichting van de in- en uitlaatkleppen naar de motorruimte garanderen. In elk geval is een volledige vervanging van de getroffen componenten bij alle gelijksoortige kleppen van de wagen aan te bevelen, wat betekent dat bij elke cilinder dezelfde stappen moeten worden doorlopen.

Stapsgewijze vervanging van klepzittingen of kleppen

Vervanging van klepzittingenDe vervanging van complete kleppen of enkele klepzittingen vindt in verschillende stappen plaats. Eerst moet de motorkap van de afgekoelde motor worden geopend om een directe blik op de afzonderlijke cilinders te kunnen werpen. Vervolgens moet de cilinderkopdichting worden gedemonteerd om de weg naar de kleppen vrij te leggen. Deze dienen vervolgens met het juiste gereedschap uit hun schroefdraad te worden gehaald. Vervolgens wordt een compleet overzicht van hun toestand en eventuele slijtage mogelijk. Bij elke cilinder horen in de regel twee inlaat- en twee uitlaatkleppen.

Сilinderkoppakking goedkoop bestellenEr moet rekening mee worden gehouden dat er in veel motoren ook verborgen kleppen moeten worden vervangen die niet direct bereikbaar zijn door demontage van de cilinderkopdichting. Desnoods is dit een opdracht voor een vakgarage. Komt het tot een volledige vervanging van de kleppen, dienen ook de klepveren en de dichtingen van de klepschacht te worden vernieuwd. Dit zorgt weliswaar voor hogere kosten, maar verschaft de autobezitter ook zekerheid, dat hij op compleet nieuwe kleppen voor dagdagelijks motorgebruik kan vertrouwen.
cilinderkop kleppen controleren

Conclusie en tips voor de vervanging van autokleppen

moeten nieuwe kleppen worden ingeslepenAlhoewel de meeste autobestuurders zich het hele leven van hun auto lang geen zorgen hoeven te maken over de kleppen, maken defecten en slijtage een voortijdige vervanging noodzakelijk. Voordat u zich al te snel in de onkosten stort, dient u de precieze oorzaak te weten – vooral bij problemen in de motorruimte kan de oorzaak van defecten en prestatievermindering ook elders liggen. Een professionele vervanging van alle kleppen in een garage is met een paar honderd euro niet echt goedkoop, maar geeft u de zekerheid van een vakkundige en professionele vervanging. En hier mag u niet van afzien, om nog langer plezier van uw auto te hebben.

Foto: Ikonoklast Fotografie, Robert Przybysz, disak1970, Pavel L Photo and Video, dreamnikon, Nikita Lysenko, ER_09 / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (58 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...