De auto wassen – Tips voor de optimale autoverzorging!

De auto wassen – Tips voor de optimale autoverzorging!

Een auto bezitten betekent niet enkel, gerieflijk van A naar B kunnen reizen. Een auto verlangt ook verzorging en onderhoud en daar hoort ook de reiniging van de wagen bij en meer in het bijzonder: het reinigen van binnen- en buitenkant van de wagen. Van buiten kan de auto zowel met de hand als in de wasstraat worden gereinigd. Hieronder vindt u enkele tips en kneepjes in verband met het auto wassen.

Waar kan ik mijn auto wassen

Auto wassen met de hand versus auto wassen in de wasstraat

juiste wijze auto wassen wasinstallatieOp de eindeloze discussie van veel auto-eigenaren, of de wasstraat dan wel de handmatige reiniging het beste is, willen wij niet nader ingaan. Vast staat dat bij beide varianten fouten worden gemaakt, die vooral de lak beschadigen. Bij het handmatig reinigen van de wagen dient bovendien rekening te worden gehouden met het feit dat dit niet overal is toegelaten.

Auto wassen reinigingsmiddelen

Auto wassen met de hand

tips auto wassen met de handDe juiste hulp- en reinigingsmiddelen zijn doorslaggevend. De autoshampoo moet een hydraterende reiniger zijn. Bovendien moet van “huishoudelijke truukjes” zoals bakovenreiniger in plaats van velgenreiniger worden afgezien. Sommige ovenreinigers bevatten stoffen die chemisch op aluminium reageren en het blijvend beschadigen. Voor de reiniging heeft u volgende hulp- en reinigingsmiddelen nodig:

– schuimspons
– microvezeldoeken
– zeemvel
– hydraterende autoshampoo
– velgenreiniger
– autopolish

Natuurlijk kunt u de auto met spons en emmer wassen. Een hogedrukreiniger is echter beter, of toch op zijn minst een waterslang. De sproeier van de hogedrukreiniger moet op een door de autofabrikant aanbevolen afstand worden gehouden. Anders kunnen delen van de lak afbladderen.

Met welke huismiddelen auto wassen

Van boven naar onderen wassen

auto wassen met afwasmiddelDe auto wordt altijd van boven naar onderen gewassen. Eerst moet de auto worden afgespoeld. Het meest grove vuil zoals zand dient zo efficiënt mogelijk van de auto te worden gespoeld. Zandkorrels onder de spons werken als schuurpapier en krassen de lak. Daarom moet na het eerste afspoelen in de tweede ronde de spons tegelijk met de waterstraal over de lak worden bewogen. Daaruit volgt dat auto wassen met enkel een emmer problematisch is. Aan de ene kant wordt de spons met te weinig water over de lak bewogen; bovendien worden er steeds weer vuildeeltjes uit de emmer opgenomen.

lak en velgen wassen

Inweken van lak en velgen

velgenreiniger autoreinigingOok met een hogedrukreiniger of waterslang wordt van boven naar onderen gewassen – aanvankelijk zonder spons. In het gebied tussen bumpers en beplating en aan de achterkant dient u bijzonder intensief met de hogedrukspuit of waterslang in de spleten te spuiten. Ook de velgen moeten op dergelijke wijze worden voorgespoeld. Veel vuiligheid van de weg en remstof wordt op deze wijze weggespoeld. Nu volgen twee taken: zet de auto in de shampoo en laat het inweken. Ondertussen besproeit u de velgen met velgenreiniger en laat u deze eveneens inweken.

Autoreiniging met autoshampoo

Met de autoshampoo reinigen en dan afspoelen

auto wassen met shampooNa het inweken wordt de autoshampoo met zachte druk in cirkelbewegingen ingewreven en na enige tijd dan met stromend water en de spons van boven naar onderen afgewassen. Met een emmer water mag u nooit te lang zonder opnieuw dompelen in vers water afwassen. Hoe lager u aan de auto komt, hoe meer vuil en zand er zit. Tenslotte wordt de wagen intensief met helder water afgespoeld. Het afwerken volgt nu met een zeem.

Tussenruimten reinigen bij auto wassen

Tussenruimten zoals deurstijlen reinigen

auto met de hand wassen toegestaanVervolgens worden de gebieden rond de deurstijlen en de interne delen van de deuren gereinigd, die bij gesloten deur bedekt zijn. Ook volgen de kanten van de kofferruimte. Hier dient u omzichtig te werk te gaan omdat vooral hier veel zand en vuilophoping plaatsvindt.

Lak beschermen bij auto wassen

Lak beschermen door verzegeling of autowas

auto wassen zelf doenNu is het raadzaam, de lak te verzegelen zodra deze gedroogd is. Daarvoor zijn verschillende producten beschikbaar, van natuurlijke was tot chemische nano-verzegeling. Afhankelijk van het gekozen product ligt de bescherming bij een paar weken tot een half jaar. Autowas en verzegeling kunnen wij hier niet uitvoerig behandelen omdat het om een omvangrijk gebied gaat. De verscheidene soorten was en verzegelingsproducten lopen aanzienlijk uiteen – zowel op het gebied van werking als in prijs.

Autoruiten reinigen

Ruiten (glas) reinigen – volledig streeploos en letterlijk glashelder

auto thuis wassenNu worden de ruiten gereinigd. Met de meeste producten zoals ruitzemen zult u strepen op de ruiten krijgen. Alles wat u nodig heeft, zijn glasreiniger en veel krantenpapier. Sproei elke ruit goed nat met glasreiniger. Dan verfrommelt u het krantenpapier en smeert daarmee de reiniger uit in cirkelende bewegingen. Het krantenpapier verdeelt de reiniger, laat het inwerken en zuigt het gelijktijdig op. Is het krantenpapier doorweekt of begint het uit elkaar te vallen, neemt u de volgende krant. Vooral bij het droogwrijven is “nieuw” krantenpapier aan te raden. U zult zien dat op deze wijze het glasoppervlak volledig streeploos schoon wordt. Het moet echter wel met krantenpapier gebeuren. Elk ander papier is ongeschikt.

auto goed drogen

Auto wassen in de wasstraat

Auto wassen in de wasstraatOok in de wasstraat moet de wagen worden voorgespoeld. Onafhankelijk van hoe de wasstraat is opgebouwd, zouden zand- en vuildeeltjes de lak permanent beschadigen. Bij de wassystemen heeft u een zeer ruime keuze. Volgens testen van automobielclub zijn wasstraten met schuim het beste. Het schuim ontziet het oppervlak van de carrosserie. Het meest kritisch beschouwd worden de rollen met kunststoffen slierten. Deze slingeren steeds krachtiger op het oppervlak en geselen zo de lak.

Voorafgaand aan de wasstraat worden antennes ingeklapt of gedemonteerd. Zet de wissers rechtop, zodat deze zich naar de lengteas van de wagen richten.
Wisserbladen goedkoop

huismiddeltjes voor auto wassen

Interieurreiniging van de wagen

auto-interieurreiniging tipsNa de buitenste reiniging volgt de reiniging binnenin de wagen. Gebruik bij lederen zetels leerverzorgingsmiddelen. In het geval van leer hoor je vaak: leer leeft. Het moet dus kunnen ademen en soepel blijven. Dat betekent dat het met leervet moet worden behandeld. Kunststoffen oppervlakken dienen uitsluitend met de overeenkomstige kunststofreinigers te worden behandeld. Deze moeten van gerenommeerde fabrikanten komen, omdat alleen zo de beschermende werking inderdaad kan worden gegarandeerd. Wat kan het een obscure fabrikant schelen of het dashboard na jaren scheuren gaat vertonen?

Handmatig auto wassen waarop te letten

Principieel in acht te nemen bij auto wassen

De eerste wasbeurt na de winter dient bijzonder intensief te zijn. Hier bevelen we ook een reiniging van de bodemplaat aan, om alle resten van strooizout te verwijderen.

Ter gelegenheid van de laatste reiniging vóór de winter moeten de afdichtingsrubbers met talkpoeder worden behandeld. De laatste wasbeurt moet niet pas gebeuren als het ’s nachts al vriest. De deursloten zouden kunnen bevriezen. Algemeen geldt dat u een auto nooit in de gloeiende zon of bij wind wast.

In de zon droogt water te snel op; bij wind blijven op de lak aangevoerde deeltjes kleven.

Wie ook nog een motorspoeling wil laten doorvoeren, dient te weten dat daarvoor de wetten en voorschriften nog strenger zijn. Voor de motorspoeling moet de wagen naar de daarvoor geschikte werkplaatsen worden gebracht.

Foto: Action Sports Photography, Petukhov Anton, Guryanov Andrey, g-stockstudio, WitthayaP, Petrenko Andriy, Polifoto, Guryanov Andrey, SpeedKingz, Stocked House Studio, Aliaksei Smalenski, Malinka1 / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (51 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...