0

0.00

#
82-6755

Reinigen van ruiten-vervangingsonderdelen voor uw auto

Voertuig selecteren

Op Kenteken

Reinigen van ruiten van premiumkwaliteit

Top Reinigen van ruiten auto-onderdelen van de beste fabrikanten

  • HELLA Reinigen van ruiten
  • VALEO Reinigen van ruiten
  • BOSCH Reinigen van ruiten
  • CHAMPION Reinigen van ruiten
  • METZGER Reinigen van ruiten

Reinigen van ruiten - Tips over controle, meest voorkomende defecten en vervanging

De reiniging van de autoruiten is ingewikkelder dan gedacht. Een reinigingsinstallatie bestaat uit een uitgekiend systeem van wissers, pompen, sproeiers, verwarmingselementen en sturing. Een correct functionerende ruitenwisinstallatie is voor het veilige rijden een belangrijke factor.

Onderdelen van het ruitenwissersysteem

Een wisinstallatie bestaat uit zeven componenten

In een tank wordt het reinigingsmiddel opgeslagen. Van daaruit wordt het door een elektropomp via een leiding naar de sproeier geleid. Door de sproeier wordt de reinigingsvloeistof op de voor- of achterruit gespoten, al naargelang welke reiniging in werking wordt gezet. De wisser, bestaand uit motor, wisserarm en –blad, wist nu met behulp van het reinigingsmiddel de ruit schoon. Daarbovenop is bij alle auto’s (behalve cabrio’s met een stoffen dak) in ieder geval in de achterruit een verwarming ingebouwd, die bij ijsvorming de ruit van ijs bevrijdt. Verwarmbare voorruiten zijn enkel bij Ford en bij een aantal VW-modellen reeds bij productie ingebouwd. Een inbouw achteraf wordt echter veelal aangeboden. De sturing regelt uiteindelijk de lengte van de ruitspoeling en de intervalsnelheid van de ruitenwisser.

Defecten aan de wisinstallatie

Is er aan de wisinstallatie iets kapot, betreft het meestal iets kleins. Slijtageonderdeel nr. 1 is bij dit onderwerp natuurlijk de ruitenwisser zelf. Al naargelang automodel kunnen deze behoorlijk duur uitvallen, zodat voor een complete wisserset zo’n EUR 50 neergeteld moet worden. Toch dient u op ruitenwissers niet te besparen. Een goedkoop product wist vaak heel heftig en ontwikkelt enerverende geluiden met piepen en schokken. De leidingen van de wisinstallatie kunnen poreus worden. Hun vervanging is echter niet eenvoudig. U dient echter altijd originele onderdelen te gebruiken en niet eender welke slangen, opdat uw wisinstallatie altijd betrouwbaar functioneert. De grote vijand van de wisinstallatie is de vorst. Denk er altijd aan, een wintervast reinigingsmiddel te gebruiken. Een volle tank van de wisinstallatie kan bij bevriezing barsten. Normaal gezien houden deze tanks het een autoleven lang uit. Bij de meeste auto’s is de tank zeer toegankelijk en eenvoudig te vervangen. Het gaat echter meestal om een dure vervanging, omdat de tank vaak als set met de motor wordt geleverd. Slaat de pompmotor niet meer aan, kunt u allereerst de zekeringen en de steekcontacten van de elektromotor voor de pomp controleren. Een grondige reiniging met contactspray kan hier in de meeste gevallen al helpen. De sproeiers kunnen ook verstopt raken. Om ze te reiniging is het meestal voldoende, ze door middel van druklucht door te blazen. Ze zijn enkel met een schuifklem aan de motorkap bevestigd en kunnen eenvoudig worden verwijderd. Dit maakt de reiniging met druklucht eenvoudiger. Vergeet niet, de sproeiers na terugplaatsing goed in te stellen. Al naargelang automodel kunnen bij de beweging van de voorruitenwisser aanzienlijke krachten optreden: vooral Mercedes, waar niet alleen een zijwaartse maar ook een op-en-neerbeweging plaatsvindt, heeft een complexe mechaniek. Valt deze uit, kan het heel duur worden. Een klemmende wisser heeft vaak een doorgebrande wissermotor tot gevolg. U verhindert voortijdige slijtage van de wissermechaniek door alle bewegende delen regelmatig in te vetten. Wanneer de achterruitwisser het laat afweten, is meestal een zekering of een los contact de oorzaak.

Alles voor de ruitenwisser

Bij ons vindt u alles wat u voor de reparatie en onderhoud van uw wisinstallatie nodig heeft. Wisbladen met adapter zijn een gunstig alternatief voor de complete vervanging van de ruitenwisser. Met de merkkwaliteit van Magnet Marelli beschikken wij over een sterke en ervaren partner, die internationaal als leverancier van merkproducten wordt ingezet. Deze en veel andere voordelige wisbladen vindt u in onze online catalogus. Zelfs wissermotoren zijn bij Auto-onderdelenexpert.nl tegen gunstige voorwaarden verkrijgbaar. In de vervangingsonderdelencatalogus is voor tal van auto’s de passende wissermotor leverbaar tegen prijzen onder EUR 30,-. Daarom bestaat er geen reden meer, met een defecte wisinstallatie te rijden.

Top bestsellers uit de categorie:

Andere onderdelen voor uw auto