Autoradio vervangen: montage en demontage zoals het moet!

Autoradio vervangen: montage en demontage zoals het moet!

Vandaag de dag is de autoradio veel meer dan de oude ontvanger met twee knoppen. Van een autoradio worden tegenwoordig een reeks extra functies en comfort-features verwacht. De standaard ingebouwde radio’s vervullen deze verwachtingen slechts gedeeltelijk. Veel klanten vervangen daarom hun in de fabriek ingebouwde radio door een andere. Daarbij kunnen veel fouten worden gemaakt. Lees in deze wegwijzer, waarop u bij de vervanging van de autoradio moet letten.

Wat een autoradio tegenwoordig moet kunnen

autoradio vervangenDe radiofunctie is nu nog maar een klein deel van de mogelijkheden waarover deze traditionele apparaten beschikken. Bijzonder belangrijk is de koppeling van autoradio met smartphone. Met een synchronisatie wordt de autoradio tot luidsprekertelefoon of bijzonder handige navigatie-assistent. Daarbij komt nog eens dat deze verbinding tegenwoordig geen kabels meer nodig heeft dankzij Bluetooth-technologie.

Radio’s worden nu in de fabriek reeds van afstandsbediening voorzien. Deze is in het stuurwiel geïntegreerd. Een vanuit het stuurwiel bediende radio is praktisch en verhoogt bovendien de veiligheid: de bestuurder hoeft voor de bediening de handen niet van het stuur te nemen en kan zijn ogen op de weg gericht houden. Het overzetten van deze functie op een andere radio is echter een uitdaging.

Wat heeft u en wat wilt u?

autoradio waarop moet worden geletVoordat het op vervanging van radio’s aankomt, dient eerst duidelijk te zijn, welke radio moet worden ingebouwd. De accessoiremarkt biedt keur aan apparatuur aan die in verschillende prijsklassen uiteenlopende mogelijkheden biedt.

Bij sommige technologieën ligt het voor de hand dat fabrikanten niet veel in onderzoek en ontwikkeling investeren. De compactdisc wordt na 30 jaar op de markt langzaam aan als uitstervend medium beschouwd. autoradio monteren handleidingNet zoals de cassettenrecorders zullen de CD-autoradio’s op den duur van de markt verdwijnen. In plaats van in deze verouderde technologie te investeren, verdient het de aanbeveling erop te letten dat de radio van een USB-aansluiting is voorzien. Ook Bluetooth is tegenwoordig vaker standaard en wordt tevens van goedkope radio’s verwacht. Een USB-aansluiting maakt verbinding met een externe schijf mogelijk. De radio moet echter in staat zijn, alle muziekformaten af te spelen. Op zijn minst zijn dit MP3 en WAV. Er zijn echter nog tal van andere formaten.

De synchronisatie tussen radio en harde schijf kan een uitdaging betekenen. Hier helpt enkel goed advies voorafgaand aan aanschaf.Bestel goedkope auto-accessoires nu

Oude autoradio demonteren

autoradio bluetoothIdealiter demonteert u eerst de oude radio voordat u een nieuwe aanschaft. Zo ziet u precies welke aansluitingen de nieuwe radio moet hebben. Wanneer de gewenste radio niet over de benodigde aansluitingen beschikt, is dit geen probleem: de vakhandel biedt voor elke combinatie de passende adapter aan. Daarom moet u de oude radio voor advies meenemen. Pas wanneer de nieuwe radio en alle passende adapters zijn gevonden, kunt u weer naar huis. Het is meer dan ergerlijk wanneer u pas bij de montage merkt dat de nieuwe radio en oude aansluitingen niet compatibel zijn.
Dit kan echter alleen, wanneer de radio relatief goed toegankelijk is, d.w.z. wanneer hij alleen met een afdekframe en in een standaard schacht is gemonteerd.

De demontage van de oude radio is heel eenvoudig. U heeft nodig:
– 1 vlakke schroevendraaier
– de ontgrendeling van de oude radio
– evt een combinatietang

autoradio demonterenOmwikkel de punt van de schroevendraaier met wat plakband of isoleertape. Pas dan kan het afdekframe van de radio worden verwijderd. Hij wordt eenvoudigweg met de schroevendraaier eraf gewipt. Ga hierbij zo voorzichtig mogelijk te werk. Het frame kan makkelijk breken. Het maken van krassen kunt u met de isoleertape verhinderen.
U heeft absoluut de ontgrendelingssleutel van de oude radio nodig. Wanneer u deze niet meer heeft, gaat u naar een vakgarage en laat u de autoradio demonteren. Dat is voor de vaklui aldaar een eenvoudige handgreep, die met vijf euro uit de koffiekas kan worden afgerekend.
Voor sommige constructies komt bij de demontage van de radio heel wat om de hoek kijken. Zo heeft VAG lang een eigen, speciaal systeem voor vergrendeling gebruikt: de ontgrendelingssleutels worden bij oudere VW- en Audi-radio’s niet van opzij erin gestoken, maar aan twee bepaalde punten tussen de schakelaars. Wanneer u niet verder komt, kijkt u eens op Youtube. Daar vindt u voor elke radio de passende demontagehandleiding.
autoradio accessoiresHet afklemmen van de batterij is bij uit- en inbouw van de radio met standaard schacht in principe niet nodig. Het is voldoende, de contactsleutel eruit te halen. Zolang u geen nieuwe kabels hoeft aan te leggen, bestaat geen gevaar voor kortsluiting of verwisselde kabels.
Wanneer de radio echter niet met een normale standaard schacht is ingebouwd, moet meestal de gehele centrale bekleding worden verwijderd. Het kan dan gebeuren dat ook schakelaars moeten worden verwijderd. In dit geval is het afklemmen van de batterij zinvol. De demontage van de bekleding kan een heel werk betekenen. De bekleding is vaak op veel punten vastgeschroefd. Ga voorzichtig te werk of neem de passende reparatiehandleiding van uw wagen ter hand.

De gouden regel bij de demontage van bekledingselementen is:

“Wanneer het klemt, doe je iets verkeerd. Wanneer je geweld gebruikt, maak je iets kapot”

De nieuwe autoradio monteren

autoradio met navigatieNieuwe autoradio’s worden altijd met het passende montageframe verkocht. Daarom moeten de oude frames worden verwijderd.
Gebruik voor zover mogelijk enkel adapters om de oude aansluiting met de nieuwe radio te verbinden. Als leek dient u nieuwe bekabeling van de bestaande aansluitingen te vermijden. Het risico is bij moderne wagens te groot dat u grote schade aanricht. Maak niettemin foto’s van de aansluitposities voorafgaand aan montage. Dan heeft u iets waaraan u zich kunt oriënteren.

De nieuwe radio moet volgende aansluitmogelijkheden bieden:
– stroomlevering
– aansluiting aan de luidsprekers
– aansluiting aan de afstandsbediening aan het stuur, indien aanwezig

Bij fabrieksradio’s van VW en OPEL zijn de aansluiting voor “permanent aan” en “aan” anders geordend dan bij radio’s voor achterafmontage. Bij de “permanent aan”-functie kan de radio ook worden aangezet, wanneer de contactsleutel eruitgetrokken is. Bij de aan-functie gaat dit niet. Bovendien kan het zijn dat een van de boordstroom afgekoppelde radio zijn individuele instellingen elke keer verliest bij verwijdering van de contactsleutel.
Dan wist de interne opslag alles zenders en evt. tijds- en datuminstellingen, die dan opnieuw moeten worden ingevoerd. Om dit te verhinderen hoeft niet opnieuw te worden bekabeld: in de adapterstekker kunnen de afzonderlijke platte contacten worden vervangen. Hier hoeft alleen de rode met de gele kabel te worden gewisseld.

CD/DVD-vergrendeling niet vergeten

autoradio dubbel dinWanneer u een radio met CD- of DVD-speler heeft gekocht, moet u deze module vóór installatie ontgrendelen. Daarvoor zitten aan de bovenkant van de radio twee bouten in de behuizing gedraaid. Deze fixeren de schuifla of het invoermechanisme alsmede de laser-leeskop van het apparaat. Zo kan hij door de trillingen tijdens transport zijn positie niet verliezen. Deze schroeven moeten vóór montage van de nieuwe radio eruit worden gedraaid. Nu is de player ontgrendeld en kunt u CDs en DVDs in de radio afspelen.

De akoestiek verbeteren

autoradio akoestiek verbeterenDe tijden waarin uitsparingen in de hoedenplank achterin werden uitgezaagd, zijn tegenwoordig zo goed als vorobij. Nieuwe auto’s beschikken over ideaal gepositioneerde luidsprekers met genormeerde afmetingen. Weliswaar zijn de in de fabriek ingebouwde luidsprekers niet altijd de beste in hun soort. Ze kunnen echter snel en eenvoudig door hoogwaardige en qua geluid optimale onderdelen worden vervangen. Wanneer bij een nieuwe auto de achterste luidsprekers ontbreken, liggen meestal wel de aansluitkabels klaar om met een luidspreker te verbinden. Wanneer dit niet voldoende is, kan met een extra versterker de akoestiek in de auto nog meer worden verbeterd. De montage daarvan is echter een grotere uitdaging dan de eenvoudige vervanging van de autoradio.

Foto: cla78, chakbkk, Klaudia Pinter, mashe, Mile Atanasov, Ishbukar Yalilfatar, optimarc, RealVector, Syda Productions / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (43 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...