HiFi-systeem in de auto installeren – Concertzaal of techno-tempel? Zo wordt de auto een audio-paradijs!

HiFi-systeem in de auto installeren

In een goede auto hoort een behoorlijk HiFi-systeem. Tijdens het rijden van stemmige muziek genieten is een basisbehoefte van de meeste autobestuurders. Wat met eenvoudige radio’s en een enkele blèrende luidspreker in het dashboard is begonnen, is allang bij high-end gearriveer. Ettelijke in het interieur verdeelde luidsprekers, hoogcomfortabele afspeelapparatuur en uiterst functionele componenten horen tegenwoordig tot de volledige uitrusting van het entertainmentpakket.

Wat een HiFi-systeem vandaag allemaal moet kunnen

De tijden dat de radio in de auto de maatstaf was, zijn allang voorbij. Tegenwoordig heeft een volledig entertainmentpakket niet alleen radio-ontvangst en het afspelen van verwisselbare geluidsdragers in het programma. Bijzonder belangrijk is tevens de aansluiting van smartphones, tablets, navigatie-apparatuur. De tweeknoppenradio is uitgegroeid tot een multimediacentrale, die bijna alles moet kunnen.

Standaard of achterafmontage?

De complexiteit van taken die een huidige, volwaardige entertainmentinstallatie in de auto moet kunnen uitvoeren, maakt uitbreidingen en aanpassingen niet bepaald eenvoudig.

Fabrikanten bieden nu al standaard omvangrijk uitgeruste auto’s aan. Deze weerspiegelen echter altijd slechts de stand van de techniek op het tijdstip van de montage. Met name op het gebied van de auto-entertainment boeken systeembouwers regelmatig zeer snelle vooruitgang, zodat voor enthousiastelingen de actuele standaard – hoe uitgekiend dan ook – al gauw niet meer voldoet.

Niet per se een waardestijging

HiFi-systeem waardestijgingDe plaatsing van een hoogwaardige muziekinstallatie draagt niet per se tot een algemene waardestijging van de auto bij. Een grotere installatie vereist omvangrijkere veranderingen aan de auto. Deze hoeven de volgende eigenaar niet noodzakelijkerwijs te bevallen.
In principe verkoopt “orgineel” beter dan “geknutseld“. Daarom is het beter dat voor zover mogelijk enkel maatregelen worden doorgevoerd die weer ongedaan kunnen worden gemaakt. Stukgezaagde zijpanelen en hoedenplanken, opgevulde reservewielruimten, doorboorde bekledingen en hopeloos in elkaar geknutselde kabelbomen verlagen de waarde van de auto aanzienlijk. Daarom altijd met de nodige expertise werken en desnoods hulp zoeken!

Het traditionele HiFi-systeem-upgrade

traditionele HiFi-systeem upgradeOm de sound van een bestaande HiFi-systeem te verbeteren, zijn drie maatregelen aanbevelenswaard:

– plaatsing van betere luidsprekers
– integratie van een versterker
– plaatsing van een subwoofer
 • plaatsing van betere luidsprekersDe standaard ingebouwde luidsprekers zijn bij kleine en normale middenklasse auto’s voldoende, maar meer ook niet. Vooral wanneer auto’s ouder worden, beginnen de luidsprekers te kraken. Gelukkig is hun vervanging tamelijk eenvoudig: De afdekking wordt verwijderd, de vier schroeven van de oude luidspreker losgedraaid en de stekker uit de luidspreker getrokken. Deze kabels zijn heel belangrijk!
 • U bespaart uzelf veel werk wanneer u hier voorzichtig te werk gaat. Met een beetje geluk hebben de luidsprekers van merkfabrikanten dezelfde stekker.
 • Anders is het aanbrengen van een passende stekker ook geen probleem. Desnoods moet de voorhanden zijnde uitsparing voor de deurluidspreker met een afstandsbus worden uitgerust wanneer er een verschil is tussen de diepte van een achteraf in te bouwen luidspreker en de oorspronkelijke luidspreker. Deze bussen kunnen in de accessoirehandel worden gekocht of met een decoupeerzaak, MDF-plaat en een boor zelf worden gemaakt.
 • Principieel geldt: geen upgrade van de deurluidsprekers zonder isolatie! Alleen een goed geïsoleerde deur stuurt het geluid in de goede richting.
 • Ongeïsoleerde deuren met hoogwaardige luidsprekers uitrusten resulteert in het tegendeel: de deur trilt, deint en klappert vrolijk mee, hetgeen het muziekgenot aanzienlijk verlaagt.
 • integratie van een versterkerDe versterker maakt niet alleen de audiosignalen luider. Hij verbetert de klankkleur en waardeert de gehele audio-beleving op. De moderne audio-versterkers zijn vaak niet meer de enorm zware en grote blokken die alleen in de kofferruimte kunnen worden ondergebracht.
  plaatsing van een subwoofer

 • Tegenwoordig zijn compacte apparaten beschikbaar, die plaatsbesparend achter de autoradio kunnen worden geplaatst. Desnoods is voor het inbouwen van een subwoofer echter een extra versterker nodig. Deze kan meestal goed discreet achter de bestuurderszetel worden aangebracht.
 • De subwoofer is bedoeld voor de weergave van bijzonder diepe audio-frequenties. Dat zorgt niet alleen voor het onderbuikgevoel bij bassolo’s. Hij dient tevens voor de weergave van het gehele klankspectrum van een audiobestand.
 • De oplossingen voor achterafmontage hebben ook bij subwoofers enorme vooruitgang geboekt. De reusachtige en onhandige buizen die ontzettend veel plaats innamen, zijn geschiedenis. Moderne subwoofers zijn zo compact en dynamisch dat ze plaatsbesparend en discreet in de kofferruimte kunnen worden geplaatst. Het voordeel van de laagfrequentie-basgolven is, dat hun bron relatief willekeurig is. De bas is zeer doordringend. Daarom blijft de kofferruimte de beste plaats voor de subwoofer.

Hier zijn drie variaties mogelijk:

– Subwoofer in een aparte behuizing voor montage aan de voorste kofferruimtewand
– Subwoofer geïntegreerd in de reservewielruimte
– Subwoofer met zelfgemaakte behuizing van glasvezelversterkte integratie in aanwezige holle ruimten (bijvoorbeeld aan de zijwanden van de kofferruimte)

De vervaardiging van een glasvezelversterkte behuizing is natuurlijk heel veel werk en bij uitbesteding heel duur.

Wanneer het aantal luidsprekers moet stijgen

extra tweeters inbouwenEen populaire mogelijkheid ter verhoging van de klankbeleving is het inbouwen van extra tweeters. Hun hoogfrequentie-signalen moeten – anders dan het geluid van de subwoofer – direct op de bestuurder zijn gericht. Anders verliezen ze snel hun effect. Hier zijn draaibare pods ideaal, die op elke bestuurder individueel kunnen worden gericht. Daarbij moet u echter bedenken dat hiervoor extra gaten in de zijbekleding moeten worden geboord.

Stroom moet stromen

Als vuistregel voor het inbouwen van een hoogwaardige muziekinstallatie geldt: elke versterker krijgt zijn eigen, beveiligde stroomleverantie!

Serieschakelingen moeten absoluut worden vermeden. Hiervoor alleen hoogwaardige koperen kabels met eigen beveiliging gebruiken.

  hoogwaardige HiFi-systeem inbouwen

 • Vanaf een versterkervermogen van 1000 Watt moet een extra batterij worden ingebouwd. De eigen autobatterij is voor de basisvoorziening van de elektronische componenten verantwoordelijk. Wordt deze overbelast, kan dit tot problemen leiden.
 • Een aparte batterij zorgt voor een constante stroomleverantie. Voor een HiFi-systeem is de stroom die direct van de dynamo komt, niet bruikbaar. De componenten van het entertainmentsysteem zijn op constante gelijkstroom aangewezen, anders treden storingen op.
 • Autobatterijen in topkwaliteit kopen nu goedkoper

 • Bij systemen onder 1000 Watt kunnen tussengeschakelde “powercaps” de constante stroomtoevoer garanderen. Dit zijn condensatoren die permanent een bepaalde hoeveelheid stroom tussendoor opslaan en weer afgeven. Voor het berekenen en aanbrengen van deze powercaps is diepgaande elektronische kennis vereist. Zonder deze kennis dient u niet aan deze taak te beginnen.

Welke radio te kiezen?

  HiFi-systeem autoradio

 • Nog sneller dan de ontwikkeling van versterkers en luidspreker is de vooruitgang bij de autoradio zelf. Deze worden permanent comfortabeler, uitgekiender en ook nog eens goedkoper.
 • Radiofabrikanten staan onder een enorme druk: sinds de introductie van smartphone zijn al ettelijke fabrikanten van monofunctionele apparatuur overbodig geworden. Van achteraf installeerbare navigatieapparatuur, digitale camera’s, MP3-spelers en veel meer is vandaag de dag nauwelijks nog iets over. De autoradio krijgt massieve concurrentie van smartphone en tablet. Tot op heden kunnen autoradioproducenten echter met hun ervaring punten scoren.
 • vervanging van HiFi-systeemDe vervanging van standaard radio’s door hoogwaardige oplossingen voor achterafmontage is tegenwoordig niet meer zo makkelijk. De standaard geïnstalleerde radio’s zijn tegenwoordig niet langer in de standaard cassetteschacht gebouwd maar uitgebreid in het dashboard of middenconsole geïntegreerd. Het verwijderen en vervangen van het aanwezige systeem is een tamelijk omslachtige aangelegenheid. De noodzakelijke afdekkingen voor de nieuwe radio’s kunnen echter meestal direct bij de autofabrikant worden besteld.
 • HiFi-systeem met CD en DVD spelerDe ooit zo hippe CD- en DVD-speler in de autoradio is vandaag de dag technisch eigenlijk al oude koek. USB-aansluitingen en Bluetooth maken de aansluiting van willekeurige gevensdragers bijzonder eenvoudig.
  USB HiFi-systeem

 • Daarbij komt dat MP3 ook technisch niet meer noodzakelijk is. Bij USB-sticks met opslagvermogen van een terabyte bestaat geen reden meer om op dit afgeknepen audioformaat terug te grijpen. Het oude, vertrouwde WAV-formaat beleeft nu een renaissance. Zo komen bestanden in het hoogwaardige HiFi-systeem pas echt tot hun recht.
HiFi-systeem in de auto installerenPas echter op: een USB-aansluiting betekent niet noodzakelijkerwijs dat elke externe schijf wordt herkend en de audio-gegevens kunnen worden afgespeeld. Hier maken fabrikanten soms nog rare bochten. Er is altijd nog een diepgaande kennis nodig om de huidige gegevensdragers probleemloos op de autoradio te kunnen aansluiten.
 • Bluetooth, een comfortabele USB-aansluiting en een luidsprekertelefoon zouden het minste moeten zijn dat een autoradio voor achterafmontage aanbiedt. Goed advies in de vakhandel kan hier uitstekend informeren over alle verdere mogelijkheden van vandaag.

Foto: Andreas Poertner, F8 studio, Dmitriy Bryndin, Jemastock, Ksander, Alefat, LezinAV, Ensuper, l i g h t p o e t, Aboltin, Mihancea Petru, Artur Synenko / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (27 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...