OEM-onderdelen: kwaliteit die zich uitbetaalt

OEM-onderdelen: kwaliteit die zich uitbetaalt

Vooral uit kostenoverwegingen maken veel autoliefhebbers gebruik van vervangingsonderdelen van no-name-merken, waarbij de verrassend gunstige aanschafprijs alleen door een minderwaardige kwaliteit wordt bereikt. Alleen met auto-onderdelen van de originele fabrikant en zijn toeleveranciers, zogenaamde OEM-onderdelen, wordt in de verkeersveiligheid en de lange levensduur van auto’s geïnvesteerd.

Jarenlang autogebruik is een kostbare onderneming. Behalve brandstof, autoverzekering en voertuigenbelasting leidt de reparatie met slijtage en vervangingsonderdelen tot onvermijdelijke uitgaven voor het veilige en probleemloze gebruik van de auto.

Waarom het gebruik van OEM-onderdelen zo belangrijk is

Een auto is een hoogwaardig en complex apparaat, waarin steeds meer technologie en onderdelen worden geïnstalleerd. Chauffeurs en auto-eigenaren verwachten van hun auto de hoogste dynamiek en veiligheid in combinatie met een verhoogd comfort en andere gemakken.
OEM-onderdelenOm het allerbeste uit een wagen te kunnen halen, dienen alle auto-onderdelen zo goed mogelijk op elkaar te zijn afgestemd. Vaak schuilt hier de duivel in het detail. Wie in de loop van tijd altijd meer vervangingsonderdelen van verschillende producenten inbouwt, verslechtert de prestatie van zijn wagen onherroepelijk en draagt tot een voortschrijdende devaluatie van zijn auto bij.

Een wezenlijk probleem bij de vervanging van auto-onderdelen is, dat veel kopers uitsluitend naar de prijs kijken. Al snel wordt bij menig producent van vermeende replica-onderdelen er niet op gelet, dat deze zijn voorwaarden door de meest goedkope massaproductie in Azië bereiken kan. De overeenkomstige onderdelen worden bij import naar Europa dan wel getest en moeten aan een minimum-standaard voor marktinvoering voldoen. Niettemin heeft geen koper alhier de garantie, dat elk afzonderlijk onderdeel expliciet werd getest en aan alle strikte voorwaarden voldoet. Afwijkende afmetingen van slechts enkele millimeters, die bij installatie niet direct opvallen, hebben een uitwerking op de rijkwaliteit van de auto en verhogen in het ergste geval het ongevalsrisico: een probleem voor auto-eigenaren en alle andere verkeersdeelnemers!

Met een professionele autocheck tijdig handelen

auto-onderdelen OEM
Natuurlijk stijgt het risico ook, wanneer maandenlang geen blik op de technische toestand van de auto wordt geworpen. Ook al vinden van staatswege controles plaats, zoals de periodieke APK-keuring, kan binnen de keuringsintervallen aanzienlijke onderdelenslijtage plaatsvinden. Verschillende factoren beïnvloeden deze ontwikkeling en maken een tussentijdse check noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld:

– hoog aantal afgelegde kilometers per week / maand
– zeer dynamische en aggressieve rijstijl
– nadelige externe invloeden zoals vocht, sneeuw en koude
– rijden op oneffen ondergrond

Wanneer sprake is van een of meerdere van deze factoren, is een autocheck in afstand van zes maanden aan te bevelen. Raadzaam is tevens het bezoek aan een professionele vakgarage, die de wagen volgens een vast schema en niveau controleert en bij verschillende metingen duidelijke referentiewaarden volgt. Net zoals bij het kopen van OEM-onderdelen dient de vakgarage van de eigen fabrikant het eerste adres te zijn. Hier is sprake van de meeste ervaring met de dienovereenkomstige bouwreeks, om bij een controle gericht op bekende probleemgebieden georiënteerd op de leeftijd van de wagen in te gaan. Wanneer bij de controle zwakke plekken zichtbaar worden, hoeft natuurlijk niet meteen in originele onderdelen te worden geïnvesteerd, die vandaag de dag veel voordeliger in het internet kunnen worden besteld.

Auto reserveonderdelen met 24 uur gratis verzending

Auto reserveonderdelen | 24 uur gratis verzending

naar de winkel

Grotere veiligheid in alle verkeerssituaties verwerven

Een extra bijdrage aan de algemene verkeersveiligheid leveren is verreweg het belangrijkste argument voor investering in OEM-onderdelen. Dit is niet alleen een tegemoetkoming aan alle andere verkeersdeelnemers, maar levert de auto-eigenaar ook voordeel op verschillende niveau’s op. Door installatie van OEM-kwaliteit stijgt het vertrouwen in de toestand van de wagen, zodat men bijvoorbeeld bij het rijden op de snelweg zich geen zorgen hoeft te maken bij hogere snelheden. Dit geldt met name voor remschijven en –blokken van merkkwaliteit, die tot de meest belangrijke slijtageonderdelen van een auto behoren. Alleen de investering in schijfremmen van gloednieuwe OEM-kwaliteit garandeert de kortste remweg, die voor zware ongevallen behoedt en levens redden kan.

auto OEM-kwaliteitAndere slijtageonderdelen van schokdempers tot ruitenwissers, als ook kleiner equipment leveren een bijdrage aan het rijcomfort en een gemakkelijkere bediening van de wagen. Juist van de wegligging, het zicht naar buiten en het stuurgedrag van de wagen hangt het rijcomfort af, dat met OEM-onderdelen voortdurend op het allerhoogste niveau wordt gehouden. Zo goed mogelijk op elkaar afgestemd vertragen zij de algehele slijtage van de wagen. Ook motortechniek en aandrijving profiteren van nieuwe OEM-onderdelen. Degene die er rekening mee houdt dat door een optimale performance de brandstofkosten zo laag mogelijk worden gehouden, zal niet langer uit financiële overwegingen de aanschaf van OEM-vervangingsonderdelen mijden.

De levensduur van de wagen verhogen

originele onderdelen autoIn principe heeft elke investering in de eigen wagen een positief effect op de levensduur. Ook bij grotere investeringen in de versnelling of motor maken auto-eigenaren de overweging of de uitgave zin heeft of er beter direct naar de aanschaf van een nieuwe wagen kan worden gekeken. De afweging is duidelijk: wie in zijn auto met nieuwe onderdelen investeert, wil met het oog op de rentabiliteit van de investering nog een aantal maanden of jaren ermee kunnen rijden. Jammer genoeg wordt in deze overweging te weinig de kwestie van originele onderdelen en minderwaardige replica-onderdelen meegenomen.

De keuze voor andere dan OEM-onderdelen biedt weinig garantie op het gebied van materiaalkwaliteit en duurzaamheid. Het kostenvoordeel van replica-onderdelen ontstaat meestal door een minderwaardige vervaardiging, die tot snellere componentenslijtage leidt en een nieuwe vervanging van onderdelen uitlokt. Bovendien heeft de installatie van deze onderdelen een negatieve invloed op de algehele performance, zodat er meer motorvermogen voor dezelfde krachtoverbrenging op de weg nodig is. Het gevolg is een snellere totale slijtage van de auto. Extra uitgaven zijn voorgeprogrammeerd. Het risico hiervoor kan worden gereduceerd door te vertrouwen op merkartikelen van de fabrikant en van zijn toeleveranciers.

auto vervangingsonderdelen

Kwalitatief hoogwaardige vervangingsonderdelen snel en eenvoudig online bestellen

Natuurlijk zijn de kosten bij de aanschaf van auto-onderdelen relevant. Geen enkele auto-eigenaar wil een onnodig hoge prijs betalen. Toch zijn er vandaag de dag goede mogelijkheden, de voorwaarde van hoogste kwaliteit met een aantrekkelijke aanschaf prijs te verbinden. Zoals op vele gebieden voert de weg naar het internet en naar handelaren, die zich in de handel van auto-onderdelen van OEM-kwaliteit hebben gespecialiseerd.

Weblinks: Wikipedia
Foto: © Sirikunkrittaphuk, MikeDotta, tonjung, Andrija Pajtic, Yafeto – shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (64 Stemmen, gemiddelde: 4,98 uit 5)
Loading...