Is het de Heilige Graal en een waarlijk unieke Mercedes?

Is het de Heilige Graal en een waarlijk unieke Mercedes?

Oude Mercedessen en Mercedes-klassiekers zijn er als zand op het strand – dat zegt men tenminste. Dat ligt niet in de eerste plaats aan het grote aantal dat werd gebouwd, maar vooral aan de hoge houdbaarheid en de liefde die veel eigenaren in hun “droom met de ster” hebben gestoken. En toch bestaan ze: de waarlijk unieke Mercedes-Benz-wagens.

Precies in deze categorie zou nu een wagen ontdekt zijn: een Mercedes 320 uit 1938: een W 142 en bovendien met complete uitrusting. Dat is zoiets als de “Heilige Graal” van de auto-industrie. Dit edele en zeldzame individu zou in Denemarken zijn gevonden.

Al in 1938 tijdens zijn productie een echte zeldzaamheid – de Mercedes 320 W 142

Mercedes klassieker
Hij wordt als het meest zeldzame exemplaar van Mercedes-Benz verkocht. Een Blauwe Mauritius op vier wielen. Dat was de Mercedes 320 type W 142 al op het moment toen hij de fabriek verliet. Vandaag een oldtimer, destijds een zeldzaamheid. Volgens de productielijsten van Mercedes werden van het type W 142, de Mercedes 320, in het totaal 34 chassis gebouwd. En dat allemaal met tien verschillende carrosseriesoorten. Zoals de lijsten van Mercedes-Benz verder nog verklappen, werd in het productiejaar 1938 één enkel voertuig naar Mannheim gebracht.

Mercedes 320 W 142Daar moest hij van een volledige uitrusting worden voorzien. Verwarming in de passagierscabine, een centrale smering en een stroomvoorziening van twaalf Volt moesten de Mercedes vervolledigen, hetgeen ook gebeurde. En daarna wordt het spannend, want toen de Mercedes 320 van het type W 142 klaar was, werd hij aan de Wehrmacht overgedragen. En precies dit ene, zeer unieke exemplaar zou nu daadwerkelijk in Denemarken zijn opgedoken.

Mercedes W 142 uit 1938 – louter luxus van zijn tijd

Mercedes-Benz Type 320Wat de Mercedes 320 in het jaar 1938 bij elkaar hield, was pure luxe. 3,4 Liter cilinderinhoud 6-cilindermotor met zijkleppen, 78 pk, die het voertuig op een maximum snelheid van een kleine 140 km/u brachten. Dankzij gesynchroniseerde vierde versnelling ging het tot meer dan 125 km/u; in de vijfde versnelling wees de kilometerteller 140 km/u aan. En dat was voor een wagen met een leeggewicht van een dikke twee ton een indrukwekkende prestatie. Dit eiste natuurlijk zijn tol in die zin, dat de Mercedes 320 W 142 een vette 17 liter benzine op 100 kilometer verbruikte.

Een restauratiemeesterwerk van 6500 arbeidsuren!

Mercedes oldtimerDe huidige eigenaar kwam aan de Mercedes 320 in de vorm van een “onbevlekte ontvangenis”. In een schuur in Denemarken had hij de zeldzame wagen in 1980 gevonden en moest hem eerst bergen omdat de schuur helemaal ingestort was. Een geluk dat de nieuwe eigenaar zijn auto-ambacht bij Mercedes-Benz geleerd had en hij daarom de restauratie kon uitvoeren, ook al was de wagen tientallen jaren in een ingestorte schuur aan de weersomstandigheden overgeleverd geweest. Meer dan 11 jaar in tijd en zo’n 6500 arbeidsuren steken er in deze zeldzaamheid van Mercedes – heel veel tijd.
Goedkope Mercedes auto onderdelen

Wat heeft de eigenaar met de Mercedes 320 W 142 “opgegraven”?

mercedes uit 1938Gaandeweg kwam de nieuwe eigenaar steeds meer te weten over de schat, die hij in een ingestorte Deense schuur had gevonden. Zo bleek, dat de Mercedes 320 een heel duistere en voor een eventuele geïnteresseerde potentiële koper bepaald problematische geschiedenis heeft. Reinhard Heydrich, nazi-overste en leider van de Wannsee-conferentie, ter gelegenheid waarvan tot de vernietiging van de Europese Joden werd besloten, was de mogelijke eigenaar en zat op het moment van de aanslag in Praag, waarbij hij op 27 mei 1942 om het leven kwam, precies in deze Mercedes.

Het probleem is, dat het chassisnummer van Heydrichs wagen nergens was geregistreerd. Veel belangrijke details van de herkomst schijnen echter te kloppen. Zo zouden drie soldaten het door de handgranaat sterk beschadigde wagen weer aan het rijden hebben gekregen, om kort voor het einde van de oorlog naar Denemarken te vluchten.

Wie dan ook de eigenaar van de wagen mag zijn geweest, het is een sensatie, dat vandaag nog zo’n zeldzame auto werd gevonden.

Foto: alan farrow, Perico001, eric, TIMRAAB227 / flickr.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (57 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...