De zetels ruiken op een of andere manier leerachtig-vertrouwd, het staccato klikken van de richtingaanwijzer verspreidt een nostalgische charme, en dan dat brullende geluid bij het gas geven. Oldtimers en youngtimers doen het goed. Vooral vanwege de tijdloze zintuiglijke indrukken, de oude, eerwaarde flair en het authentieke rijgevoel. Of gewoon omwille van de historie.
In tijden van lage rente, die vermogensopbouw met de traditionele beleggingsstrategieën moeilijk maken, zijn young- en oldtimers nu ook als geldbelegging heel verleidelijk. Voor zover u voor een echte oldtimer als beleggingsobject kiest, kunt u op jaarlijkse waardevermeerdering van soms wel meer dan tien procent rekenen. Kiest u echter de verkeerde koets, barst de droom van een hoge opbrengst al gauw.
1. Porsche 911: Klassieker met ingebouwde waardeverhoging
Aan de wagens van Porsche kunt u niet voorbij, wanneer u een oldtimer als geldbelegging wilt kopen of gebruiken. De edele bolides van de autofabrikant uit Zuffenhausen gelden zowel in hun jongere jaren als op bejaarde leeftijd als uiterst stabiel in waarde. Met name de Porsche-modellen uit de 1960er en 1970er jaren zijn de laatste tijd duidelijk in waarde gestegen. Juist bij de Porsche 911 is de automatische waardeverhoging quasi ingebouwd. Een goed onderhouden Porsche 911 Targa uit het jaar 1973 bijvoorbeeld is inmiddels rond de 50.000 euro waard.
Volgens oldtimer-experts van de ANWB is het einde nog lang niet in zicht en voorspellen zij in de volgende jaren een verdere waardestijging. Voor zover de toestand in orde is, geen ongelukken gerapporteerd zijn en de geschiedenis kan worden nagetrokken, kunt u gerust een Porsche 911 als geldbeleggingsobject aanschaffen; de waardestijging is daarbij al direct na fabricage ingebouwd. Daarmee schaart de Porsche 911 zich in het rijtje van de klassiekers als de Jaguar E-type of ook de legendarische XK 120, die voor continue jarenlange waardeverhoging in de branche bekend staan.
2. Mercedes 300 SL: Hoogste waardestijging dankzij originaliteit en authenticiteit
De grootste waardeverhoging van de afgelopen jaren wist de Mercedes 300 SL te boeken. Dit Mercedes-model gold tijdens zijn productieperiode met zijn innovatieve spaceframe als exclusieve topsportwagen, die destijds met om en nabij de 3.000 DM al in het hogere prijs- en marktsegment was ingedeeld. Dankzij zijn absolute voertuigwaarden, de historische betekenis in de racegeschiedenis, zijn technische raffinesse alsmede het beperkte aantal van 1400 exemplaren wist de Mercedes 300 SL zijn waarde in de loop der jaren steeds verder te laten stijgen. Zelfs een onverzorgde en met kleine mankementen en krassen geplaagde vleugeldeurs Mercedes 300 SL die van 1954 tot 1957 in productie was, komt vandaag de dag op een waarde van 500.000 US-dollar. Wanneer de wagen nog behoorlijk kan worden gereden en over een deugdelijke geschiedenis beschikt, is de waarde van deze sportcoupé uit Stuttgart nog hoger in te schatten. Daarbij komt nog eens, dat de 300 SL in de 1970-er jaren goedkoop kon worden gekocht. Wie destijds een dergelijke wagen heeft aangeschaft, kan zich nu op een forse waardegroei verheugen. Niet voor niets staat de vleugeldeurs Mercedes-Benz 300 SL aan de top van de Deutsche Oldtimer Index, die sinds 1999 door het Verband der Automobilindustrie (VDA) wordt uitgegeven en die van alle wagens de waardestijging berekent.
3. Opel GT: Waardestijging van om en nabij 40 procent
Niet altijd hoeft u al te diep in de eigen buidel te tasten. Ook betaalbare klassiekers – zoals bijvoorbeeld de Opel GT – zijn helemaal de trend. Bij dit model is het vooral de emotionele noot en de geschiedenis die de tussen 1968 en 1973 gebouwde sportwagen in waarde laat stijgen. Rond 40 procent waardevermeerdering kan de “Duitse Corvette” met zijn legendarische bottle-shape-design alleen al sinds 2011 boeken. Actueel komt de Opel GT op een gemiddelde marktprijs van meer dan 14.000 euro en de trend gaat opwaarts. Wie vóór 2011 een dergelijk model heeft aangeschaft, kan zich nu bij verkoop op een vette winst van enkele duizenden euro’s verheugen. Daarentegen geeft de cult-vangst Opel Manta duidelijk minder gas bij de waardeontwikkeling. Hij blijft een puur liefhebbersobject.
4. BMW Isetta: Publiekslieveling als lonende geldbelegging
Ook de BMW Isetta heeft zich tot een lucratieve geldbelegging ontwikkeld. De van 1955 tot 1962 gebouwde wagen heeft zich inmiddels in de voorste rangen van de Deutsche Oldtimer Index weten te plaatsen. Een waardestijging van meer dan 100 procent is hier aan de orde. De TÜV Nord, de keuringsinstantie die een expliciete waardebepaling van oldtimers uitvoert, ziet de actuele verkoopprijs van de bubblecar bij om en nabij de 30.000 euro voor zover hij er verzorgd uitziet. Ongeveer vijf jaar geleden werd het “rijdende paasei” nog voor ongeveer 15.000 euro verkocht. Volgens de mening van de TÜV-experts is de waardestijging gebaseerd op de status van de Isetta als historisch relevant stuk automobielgeschiedenis; bovendien fungeert de legendarische mini-car als sympathiedrager voor BMW en als algemene publiekslieveling.
Interne, externe kleur en de uitrusting beïnvloeden de waardeontwikkeling
Wanneer u de actuele waarden en de waardeontwikkeling van de afgelopen jaren met elkaar vergelijkt, richt de focus zich bijna automatisch op de 1980er en 1990er jaren. Een aantal van de in deze periode geproduceerde auto’s zijn nu beduidende youngtimers die als expliciete waardebelegging worden aangeboden. Werden bijvoorbeeld een Lancia Delta of ook een Porsche 924 of 944 uit de 1990er jaren voor hoogstens 10.000 euro verkocht, zijn dit soort wagens inmiddels het dubbele, vaak zelfs het drievoudige waard. Met name speciale en kleine series beloven op dit gebied een uitzonderlijk hoge winstmarge. Het tegendeel geldt overigens voor young- en oldtimers in de verkeerde kleuren. U zult namelijk zelden een koper vinden die in een knalgele Fiat Uno Turbo of een paarse Porsche 964 geïnteresseerd is. In het algemeen kunt u met problematische kleuren van binnen en van buiten als ook met slechte uitrustingen nauwelijks een echte waardestijging bereiken. De kans op het maken van winst stijgt pas echt, wanneer veel mensen een bepaald model begeren.
Ook op de vaste kosten letten bij de aanschaf van een oldtimer
Met de juiste verzorging en onderhoud is het risico, geld met een old- of youngtimer te verliezen tamelijk gering. Integendeel: ongevalvrije auto’s met de juiste kleur, een verzorgd uiterlijk en interieur en het liefst zo weinig mogelijk eerdere eigenaren: wordt aan deze voorwaarden voldaan en kunt u ervan uitgaan dat de waarde in loop der tijd vanzelf stijgt. Compleet gerestaureerd of zelfs in de originele toestand ziet het er nog beter uit. De leeftijd van een wagen fungeert daarbij enkel als een eerste graadmeter voor de prijsclassificatie. Niettemin dient u te bedenken dat het bezit van een oldtimer ook altijd met kosten verbonden is. De accommodatie, de instandhouding en natuurlijk de verzekeringen hebben hier een aanzienlijk gewicht.
In principe geldt de volgende vuistregel: hoe hoger de waarde en hoe duurder de oldtimer is, des te minder vaste kosten zich proportioneel doen gelden. En dit is dan met het zicht op de waardevermeerdering ook in absolute getallen in positieve zin te merken.
Foto: Luisa Fumi, Sergey Kohl, Art Konovalov, Fingerhut, MABO, andrea lehmkuhl / shutterstock.com