Een individueel welkom van uw auto: Verlichte instaplijsten!

Een individueel welkom van uw auto: Verlichte instaplijsten!

Het verbaast telkens weer met wat voor nieuwe ideeën de tuningscene komt aanzetten. Sinds de opkomst van de goedkope en uiterst praktische LEDs is de interieurverlichting een ware speeltuin voor autoverfraaiers geworden. Een van de laatste trends is die van de verlichte instaplijsten. Lees in deze tekst alles wat u over dit praktische en sfeervolle snufje moet weten.

Niet alleen mooi, maar ook praktisch

Verlichte instaplijsten in de autoHet portier gaat open en de instaplijst schijnt u met een aangenaam gedempt licht tegemoet. Dat is niet alleen spannend maar heeft een heel praktisch nut.

Bij extreme duisternis helpt de verlichte instaplijst bij de oriëntatie. Vooral met zware schoenen of hoge hakken blijft u al gauw aan de deurdrempel hangen. Met een verlichte instaplijst is dit verleden tijd.

1. Traditioneel: vaste montage

vaste montage van de verlichte instaplijstenDe eerste verlichte instaplijsten werden vast gemonteerd en met de autobedrading verbonden. Dit betekent op deze plek echter een grote uitdaging. Opdat aansluitkabels het mooie uiterlijk van de verlichting niet verpesten, moeten deze handig onder de deurrubbers en de interieurbekleding worden weggewerkt.

Veel autobezitters hebben met dit oogmerk de dorpel zelfs aangeboord. Daarvan raden wij dringend af. De dorpel is een dragend element van de auto. Elke ingreep in dit onderdeel verzwakt de stevigheid van het frame. Bovendien kan vocht in het gat binnendringen, hetgeen de balk van binnenuit laat roesten.

Geweldige selectie van autolampen tegen gereduceerde prijzen

Autolampen winkel

Geweldige selectie tegen gereduceerde prijzen

Bespaar nu!

verlichte instaplijsten DIY-conceptenDe vaste inbouwsystemen zijn daarom praktisch van de markt verdwenen. Hoogstens doorwinterde doe-het-zelvers gebruiken ze nog omdat ze de hoogste waarde aan individuele concepten hechten. Daar de tuningscene dit element heeft ontdekt, bestaan er tegenwoordig heel andere oplossingen dan het zelf hanteren van soldeerbout en kabeltang.

2. Oplaadbare instaplijsten

Oplaadbare instaplijstenDe trend beweegt zich eenduidig in de richting van oplaadbare instaplijsten. Deze module overtuigt met zijn talrijke voordelen:

– snelle montage.
– geen verbinding met de kabelboom noodzakelijk.
– veilig, betrouwbaar en nauwkeurig.
– hoge mate aan indivualisering

Eén nadeel hebben deze systemen wel: de LEDs worden door een accu gevoed. Die moet regelmatig worden opgeladen. Ze zijn daarom verwijderbaar zodat de auto kan worden gebruikt terwijl de instaplijsten worden opgeladen.

Een verdere innovatie van de laatste jaren maakt dit mogelijk: de neodymium-magneet. Deze krachtige magneten overtuigen met hun zeer hoge hechtingskracht, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Wanneer de lichtsterkte van de instaplijsten zwakker wordt, worden ze simpelweg afgenomen en per USB-stekker met de telefoonoplader weer opgeladen.

Montage van de LED-instaplijsten

De verlichte instaplijsten worden altijd als complete set geleverd. Daarbij zit ook een gedetailleerde montagehandleiding. In principe zijn de stappen voor de installatie van LED-instaplijsten altijd dezelfde:

1. Dorpel reinigen.
2. Instaplijst voorbereiden.
3. Hechtmagneet monteren.
4. Contactmagneet monteren.

Montage van de LED-instaplijsten

  • De dorpel wordt gereinigd om de hechtmagneten een goed houvast te bieden. Na grondige reiniging met water en reinigingsmiddel verdient een afsluitend ontvetten met remmen– of siliconenreiniger de aanbeveling.

verlichte instaplijsten plaatsen

  • De LED-instaplijsten worden in principe “magneet op magneet” bevestigd. Omdat de LED-lijsten regelmatig voor het opladen worden verwijderd, vermijdt u zo krassen in de lak. Eerst worden de houdermagneten aan de instaplijsten zelf gemonteerd. Meestal levert de verkoper er op maat gemaakte, dubbelzijdige kleefpads bij. Op de houdermagneten wordt het tegenstuk voor de instaplijsten magnetisch aangebracht. Deze magneten krijgen aan de achterkant eveneens een kleefpad.

LED-instaplijsten met dubbelzijdige kleefpads

  • Nu wordt de instaplijst exact op zijn plaats aangebracht. Voordat u deze weer van de dorpel afhaalt, moet het portier een paar maal geopend en gesloten worden. Daarmee controleert u of de lijst langs de deur schuurt. Dat mag in geen geval gebeuren. Wanneer de lijst schuurt, blijft er geen andere optie dan een ander, platter model uit te zoeken. Daarom dient u voorafgaand aan aanschaf altijd erop te letten dat de instaplijstverlichting geschikt is voor uw wagen.
  • Heeft u de exacte positie van de instaplijst bepaald, trekt u de beschermlaag van de kleefpads eraf en drukt de instaplijst stevig aan. Daarbij kan een markering met een waterdichte stift behulpzaam zijn.

magneetschakelaar activeren

  • Tenslotte moet nu de magneetschakelaar worden geactiveerd. De magneetschakelaar zelf is onzichtbaar in de behuizing van de LED-instaplijst geïntegreerd. Waar hij precies zit, staat in de handleiding. De meegeleverde magneet wordt aan de deur bevestigd. Daarbij is de exacte positie heel belangrijk.

Wanneer de deurmagneet de magneetschakelaar niet vindt, kunnen twee dingen gebeuren:

– de LED-lijst gaat niet aan.
– de LED-lijst brandt continu en verliest snel zijn lading.

Nauwkeurig werken is op deze plek daarom absoluut noodzakelijk, anders heeft u niet lang plezier van deze feature.

Leveranciers van verlichte instaplijsten

LED-instaplijsten met lasergraveringNatuurlijk hebben de “gebruikelijke verdachten” zoals Osram zich allang op dit thema ingesteld.

Overigens bieden ook no-name-fabrikanten een grote keuze aan verlichte instaplijsten aan. Ook de autofabrikanten zelf hebben deze accessoires in hun programma. Hier kan echter worden vastgesteld dat de eigen producten van de autofabrikant extreem duur zijn.

Werkelijk interessant zijn daarentegen de LED-instaplijsten van gespecialiseerde firma’s. Deze bieden zelfs individuele lasergravering aan, waarmee elke autobezitter zijn eigen, gewenste opschrift of design in zijn LED-instaplijst kan integreren. Deze oplossingen zijn aanzienlijk goedkoper dan de oplossingen van de autofabrikant, waarop sowieso de grote opdruk van het merk staat. Zo kunt u bij een gespecialiseerde leverancier met weinig geld een werkelijk aantrekkelijk en makkelijk te installeren accessoire voor uw auto op de kop tikken.

Foto: ParabolStudio, abitaev, DaManYa, conny.neubert, sonnyd510, Ryan Perrella, Tatchaphol, Alex P. Yeremenko / flickr.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (25 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...