Autobatterij: de juiste vinden en zelf vervangen

Autobatterij: de juiste vinden en zelf vervangen

De autobatterij heeft in moderne auto’s zwaar werk te verrichten. Met zijn sterke vermogen is hij als accu voor het starten van de wagen en de stroomlevering aan tal van elektrische verbruikers onmisbaar. Weliswaar laadt de batterij tijdens het rijden via de generator weer op, zijn houdbaarheid is niettemin zoals bij elke traditionele accu beperkt. Hieronder vertellen wij, waarop u bij de keuze voor een geschikte batterij dient te letten en hoe deze eenvoudig te vervangen is.

1. Passende batterij vinden
2. Stap-voor-stap-handleiding
2.1 Voorbereiding van de vervanging van uw autobatterij
2.2 De oude batterij van uw auto losmaken en verwijderen
2.3 De nieuwe batterij installeren
3. Conclusie m.b.t. koop en vervanging van de autobatterij

1. Hoe kunt u de passende batterij vinden?

autobatterij vervangenNiet elke autobatterij is algemeen voor elke bouwreeks en elk autotype geschikt. Afhankelijk van de motor en het aantal elektrische verbruikers moet bij de aanschaf op een groter dan wel kleiner vermogen van de accu worden gelet. De toepasselijke waarden zijn op een sticker op de huidige batterij dan wel in het autohandboek te lezen. De hier vermelde ampère-uren (Ah) zeggen iets over de capaciteit van de batterij, waarbij de stroomsterkte in ampère zo hoog mogelijk dient te worden gekozen.

massaklem autobatterijBehalve de technische gegevens spelen de afmetingen van de batterij bij aanschaf een rol. Weliswaar zijn merkartikelen van veel fabrikanten in hun afmetingen vrijwel identiek, bij goedkope alternatieven of minder bekende fabrikanten kunnen zich problemen voordoen. Meet in elk geval de aangesloten batterij in de motorruimte op en let bij de aanschaf op de exacte afmetingen in alle drie de dimensies. Een te grote batterij past niet in de aanwezige houder; een te kleine batterij wordt omwille van de speling en de gebrekkige bevestiging tot een veiligheidsrisico tijdens het rijden.

Welke rol speelt de kwaliteit van de autobatterij?

batterij vervangen autoZoals bij veel vervangings- en slijtageonderdelen stelt zich de vraag: moet in hoogwaardige merkkwaliteit van de originele fabrikant of in voordelige alternatieven worden geïnvesteerd? Zolang alle technische gegevens van de batterij met de vereisten van de auto overeenkomen, doet u in principe niets verkeerd. Toch is de overweging de moeite waard, een paar euro meer voor een batterij te betalen en op een bekende merkfabrikant te vertrouwen. Bedenk bijvoorbeeld:

– De autobatterij ondergaat als accu voortdurende op- en ontlading. Bij een minderwaardige kwaliteit wordt de laadcapaciteit snel minder, zodat u eerder in een nieuwe batterij moet investeren.
Is de kwaliteit van de batterij beperkt, stijgt het risico van blindstoom. Deze zorgt voor een geleidelijke ontlading van de accu en de opgeslagen energie gaat verloren. In het ergste geval start uw wagen niet meer.
In geringere kwaliteit zijn veel autobatterijen gevoeliger voor schommelingen in de buitentemperatuur. Vooral in de winter kan dit tot een moeizamer startproces leiden. Merkbatterijen zijn in dit opzicht betrouwbaarder.

Denk bij de aanschaf van een autobatterij niet enkel aan de aanschafprijs, die u moet betalen. Wanneer u nu bewust geld spaart met de aanschaf van minderwaardige kwaliteit, zult u sneller dan verwacht opnieuw in de buidel moeten tasten.
Batterij goedkoop

Autobatterij monteren en demonteren

2. Vervanging van de autobatterij – een stap-voor-stap-handleiding

autobatterij kwaliteit controlerenOok in het tijdperk van talloze elektronische componenten in de auto kan de autobatterij nog steeds door de auto-eigenaar zelf worden vervangen. Dit geldt met name voor de klassieke starterbatterij als accu, die al tientallen jaren met batterij wordt aangeduid. Hiervan te onderscheiden zijn tractiebatterijen, waarvan de grotere capaciteit voor de aandrijving van elektrische voertuigen wordt gebruikt. In dit artikel behandelen wij deze batterijen niet.

2.1 Voorbereiding van de vervanging van uw autobatterij

Starbatterij monteren handleidingWanneer uw batterij defect is en u de vervanging zelf wilt ondernemen, dienen alle aangesloten verbruikers te zijn uitgeschakeld. Zet ook de motor af en denk eraan, dat bepaalde elektrische componenten door het afsnijden van de stroom op hun basisinstellingen worden teruggezet. Het opnieuw instellen van de digitale klok is net zo onvermijdelijk als het opnieuw ingeven van de PIN-code van de radio. Leg verder al het nodige gereedschap klaar, al heeft u in de meeste gevallen slechts een paar schroefsleutels nodig, die op de schroeven en vergrendelingen van uw batterij passen.

2.2 De oude batterij van uw auto losmaken en verwijderen

Autobatterij levensduurNa opening van de motorkap en de verwijdering van de beschermende afdekking van uw batterij ligt hij met klemmen en polen goed zichtbaar voor u. Absoluut belangrijk is de volgorde waarin u de klemmen van de polen van uw batterij verwijdert. Bij het demonteren van de autobatterij moet eerst de massaklem worden losgemaakt en verwijderd, pas daarna kunnen de klemmen van de positieve pool van de batterij worden gehaald. Het losdraaien kan met een eenvoudige schroefsleutel gebeuren. De klemmen hebben over het algemeen slechts één enkele schroef.

hoe vindt men de passende autobatterijWanneer de klemmen van de polen zijn gehaald, kan de batterij uit de houder worden genomen. Bij de meeste wagens is het losdraaien van één tot twee schroeven hiervoor voldoende. Wanneer de batterij na het losdraaien van de schroeven nog altijd niet uit de houder kan worden getrokken, zijn er afhankelijk van model waarschijnlijk nog verborgen schroeven aanwezig. Een blik in de autohandleiding toont u waar deze te vinden zijn en met welk gereedschap zij moeten worden losgedraaid.

Is de batterij los, kan hij uit de wagen worden gehaald. Bij uw eerste batterijvervanging zal u verrast zijn: de startbatterij is extreem zwaar en enige kracht is voor de veilige verwijdering vereist. Het inleveren van de oude batterij is bij veel garages, als ook stad en gemeente mogelijk, omdat deze apart moet worden ingeleverd.

2.3 De nieuwe batterij installeren

startbatterij bouwVoor de montage van de nieuwe autobatterij gaat u als hierboven beschreven te werk en voert u de genoemde stappen in omgekeerde volgorde uit. Zet dus de batterij in de houder en draai hem vast aan de plekken waar u zojuist alle schroeven had losgedraaid.

autobatterij afval verwijderen

 

Zit de batterij vast op zijn plaats, worden de kabels weer aan de polen geklemd. Hier geldt ook bijzondere voorzichtigheid en het aanhouden van de exacte omgekeerde volgorde. Eerst wordt de klem aan de positieve pool van de batterij aangesloten en bevestigd, daarna wordt de massaklem aan de negatieve pool bevestigd en met de schroef vastgedraaid.

autobatterij opladen en testenVoor een langere levensduur van de batterij en ter verhindering van roestschade aan de polen is het raadzaam de polen met wat vet in te smeren. Speciaal poolvet voor dit doel vindt u bij de vakhandel en deze maatregel is met name vóór het koude en vochtige jaargetijde aan te bevelen. Test hierna door het starten van de motor en toepassing van de elektrische verbruikers of de nieuwe batterij zijn taken vervult. Werp hiervoor eerst een blik op het instrumentenpaneel van uw dashboard. Totdat alle functies het weer doen, kunnen er een paar seconden verlopen. Functioneert het systeem helemaal, test u de afzonderlijke verbruikers zoals radio en airco.

Vervang accu van de auto op de juiste

3. Conclusie m.b.t. koop en vervanging van de autobatterij

 
Waar batterij laten vervangenDe vervanging van eens starterbatterij kan ook probleemloos door leken worden uitgevoerd en helpt, de kosten voor garagebezoek te drukken: enkel de juiste volgorde aanhouden om zonder complicaties de vervanging door te voeren. Een dalende laadcapaciteit van de batterij dient u altijd serieus te nemen. In het ergste geval kan de auto in putje winter of op andere ongelegen momenten niet meer worden gestart. De aanschaf van autobatterijen van merkkwaliteit is raadzaam om niet weer spoedig uw accu te moeten vervangen.

Foto: wavebreakmedia, Gts, Maxx-Studio, Nor Gal, chartphoto, gangnavigator, PointImages, ESB Professional, admin_design, Bignai, Tatchaphol / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (58 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...