Auto-alarmsysteem inbouwen – autodiefstal en onderdelendiefstal verhinderen!

Auto-alarmsysteem inbouwen – autodiefstal en onderdelendiefstal verhinderen!

In de 1980er en met name in de 1990er jaren was het stelen van auto’s nog wijd verbreid. Er waren al bij al minder auto’s. Het “omkatten” van een auto met vals serienummer was nog heel makkelijk. Dure ingebouwde radio’s en andere onderdelen waren interessant om uit de auto te worden gesloopt. Veel van deze redenen vallen weg, andere komen erbij.

De auto als sloopobject

auto als sloopobjectDe hoofdreden voor diefstal van een auto of enkele onderdelen is de reparatie van schadeauto‘s. Deze worden door professionele bendes opgekocht en vervolgens met de gestolen onderdelen weer marktklaar gemaakt. Bijzonder interessant zijn hier de carrosserieonderdelen van de voorkant, de voorruit en de airbags. Werden deze in werking gezet, worden de schadeauto’s in aanschaf bijzonder goedkoop. Is een quasi gratis schadeauto beschikbaar, is het weer bruikbaar maken van de auto slechts een kwestie van tijd en expertise. Ook al zijn hifi-installaties in auto’s intussen zo goedkoop geworden dat diefstal niet meer loont, auto’s blijven als onderdelenleverancier voor schadewagens nog altijd zeer interessant.

Alleen auto-alarmsysteem is onvoldoende

auto-alarmsysteem is onvoldoendeDe nieuwste trend van dievenbendes is bijzonder driest: goed opgeleide en uitgeruste teams van onderdelendieven zijn tegenwoordig in staat, een auto binnen een aantal minuten van alle interessante onderdelen te ontdoen. De eigenaar vindt dan de volgende morgen een uitgebeend karkas, dat ooit zijn wagen was. Hier helpt ook geen GPS-tracking of iets dergelijks. De onderdelen zijn eenvoudigweg verdwenen. Er zijn oplossingen die het dieven onmogelijk maken.

Inbouw-oplossingen voor oudere auto’s

Het auto-alarmsysteem behoort tot de standaarduitrusting van een voertuig

auto-alarmsysteem bij fabrikanten van luxe wagensFabrikanten van luxe wagens rusten de auto’s met een assistentiesysteem uit die een diefstal detecteren. Het systeem staat in verbinding met een persoon in een centrale die de auto van op afstand kan stilzetten, de standplaats bepalen en de politie inlichten.
auto-alarmsysteem bij middenklasse autoBij middenklasse auto’s en daaronder zijn de standaard alarminstallaties over het algemeen nog als akoestische signalen uitgevoerd. Hun werking is slechts beperkt zinvol. Dieven weten meestal heel goed hoe ze de alarminstallatie kunnen uitschakelen voordat deze in werking treedt.

Daarom hoort tot de basisuitrusting van een auto-alarmsysteem ook een GPS-zender. Deze is oftewel permanent actief of begint te zenden bij het inschakelen van de alarminstallatie. De plaatsbepaling van de gestolen wagen is de enige veilige weg hem weer te vinden. Hier zijn oplossingen voor achterafmontage ideaal: de eigenaar kan hierbij zelf bepalen waar de GPS-zender wordt verborgen. Dat maakt het zoeken voor dieven aanzienlijk moelijker en houdt velen van diefstal van de auto af.

Inbouw-alarminstallaties voor elk budget

Nep-alarm

Inbouw auto-alarmsysteem voor elk budgetDe wereld van alarminstallaties voor achterafmontage begint met een goedkoop maar verder nutteloos apparaat: het fake auto-alarmsysteem. Deze bestaat uit een kastje met een knipperend LED-lampje. Dit moet een ingebouwde alarminstallatie simuleren. Voor gelegenheidsdieven kan dit voldoende zijn. Professionele dievenbendes laten zich echter door een dergelijke oplossing niet afschrikken.

Zijn installatie is echter bijzonder eenvoudig: het nep-alarm heeft een zelfstandige stroomvoorziening via een geïntegreerde zonnecel. Daarmee knippert het LED-lampje jarenlang betrouwbaar. Hij wordt simpelweg met dubbelzijdig plakband bevestigd – klaar.

Stekkersystemen

auto-alarmsysteem stekkersystemenBijzonder eenvoudig en snel geïnstalleerd zijn de alarminstallaties die in de sigarettenaansteker kunnen worden gestoken. In tegenstelling tot de nep-alarmsystemen kunnen deze systemen daadwerkelijk een afschrikkende werking bereiken: ze reageren op vibraties en zetten daardoor een alarm in werking. De eigenaar wordt via een SMS op zijn smartphone geïnformeerd. Deze systemen zijn zelfs met geïntegreerde camera verkrijgbaar. Daarmee heeft de eigenaar altijd in zicht op wie er met zijn auto bezig is. Deze werken echter maar voor een paar seconden. Elke autodief haalt dit systeem er meteen af en gooit het uit het raam. Bovendien reageren ze op vibraties. Sommige modellen zetten het alarm bij elke voorbijrijdende vrachtwagen in werking. Dit maakt deze systemen niet bepaald comfortabel.

Hoogwaardige inbouwoplossingen

Een auto-alarmsysteem moet tegenwoordig veel meer presteren, dan men met deze systemen verbindt. De enerverend lawaaierige systemen uit het verleden worden vandaag de dag nauwelijks nog maatschappelijk geaccepteerd. Een moderne auto-alarmsysteem reageert stil doch effectief. De gebruikelijke extra’s die een achterafmontage-alarminstallatie voor de auto moet bieden zijn:

– interieurbewaking met radarsensoren
– systemen voor voorafwaarschuwing
– stil alarm aan het mobieltje
– bewaking met geïntegreerde camera
– GPS-zender
– inlichten van een alarmcentrale

auto-alarmsysteem als afzonderlijke modulesBovendien moet hij zodanig kunnen worden ingebouwd, dat hij niet zo maar kan worden uitgeschakeld of verwijderd. Dit kunnen alleen de dure oplossingen voor achterafmontage. De genoemde extra’s zijn bij een inbouw-alarminstallatie als afzonderlijke modules beschikbaar. Hoe meer modules worden ingebouwd, hoe duurder het systeem wordt. Omdat de inbouw-alarminstallaties tegenwoordig via de CAN-bus van de auto worden aangesloten en moeten worden aangeleerd, zijn DIY-oplossingen niet meer doenbaar.Koop originele auto-onderdelen permanent laag geprijsd De installatie van een professioneel auto-alarmsysteem is een zaak voor specialisten. De starterkits met een basisuitrusting zijn er vanaf ca. 300 euro en zijn in 2 – 3 uur ingebouwd. In totaal moet u met een investering van 500 euro rekenen. Het goede nieuws is hierbij, dat de inbouw-alarminstallaties weer kunnen worden verwijderd en in de volgende auto ingebouwd.

Bovendien werkt een hoogwaardige en uitgebreide alarminstallatie bij een overeenkomstige auto ook sterk waardeverhogend. Zo kunt u hem desnoods laten zitten en via de verkoopprijs een nieuwe financieren.

Wat de afzonderlijke modules kunnen

De interieurbewaking via radarsensoren is zowel voor cabrio’s als voor gesloten sedans of stationwagens beschikbaar. Ze reageren heel betrouwbaar op relevante bewegingen in het interieur. Een rondvliegend insect is voor het in werking treden van de radarsensor niet voldoende. Zodra een grote lichaam in het interieur van de auto beweegt, detecteert het systeem dit en wordt de eigenaar direct via zijn smartphone gealarmeerd.

auto-alarmsysteem voorafwaarschuwingssysteemEen voorafwaarschuwingssysteem geeft akoestische en optische signalen af wanneer iemand aan de auto zit. Het maakt hiermee duidelijk: “Handen thuis, hulp is onderweg”. Dat kan al veel dieven van hun intenties afbrengen.
auto-alarmsysteem via smartphoneDe smartphone is tegenwoordig een integraal bestanddeel van een beveiligingsconcept voor een auto. Hij dient als localiseringsmiddel, als monitor voor de camera’s en natuurlijk als signaalontvanger voor de sensoren van het ingebouwde auto-alarmsysteem.
auto-alarmsysteem bij de cameratechniekBij de cameratechniek zijn er verschillende opties. Gedeeltelijk kunnen reeds aanwezige camera’s, bijvoorbeeld achteruitrijcamera’s in het auto-alarmsysteem worden geïntegreerd. Echt effectief zijn echter de camera’s die de bestuurder filmen. Deze kunnen later als bewijsmiddel dienen om de bendes uit te schakelen.
auto-alarmsysteem GPS-zenderEen GPS-zender is natuurlijk de alfa en omega van elk modern camerasysteem Hij dient ertoe, de positie van de wagen te bepalen. De zender heeft zijn eigen stroomvoorziening en treedt in werking zodra de auto in beweging wordt gezet. Ook wanneer de auto op een vrachtwagen werd gezet, zendt de GPS-zender voortdurend signalen van zijn eigen positie uit. Bij oplossingen voor achterafmontage kunnen GPS-zenders zodanig worden geplaatst dat ze niet zo snel worden gevonden.
auto-alarmsysteem automatische waarschuwing van een alarmcentraleEen automatische waarschuwing van een alarmcentrale is tegenwoordig eveneens beschikbaar. Hierbij worden echter vooral de alarmcentrales van het eigen merk geïnformeerd, die dan van hun kant zelfstandig de politie kunnen inschakelen. De fabrikanten zijn in deze markt inmiddels heel erg vooruitstrevend.

Onderdelen inenten om ze ze kunnen vervolgen

auto-alarmsysteem in te entenSinds enkele jaren is er ook de mogelijkheid afzonderlijke onderdelen “in te enten”. Ze worden met een onzichtbare substantie besproeid, waarin micro-deeltjes zitten verwerkt. Deze inenting kan alleen onder UV-licht worden vastgesteld. De micro-deeltjes zijn van een nummer voorzien, dat onder een microscoop zichtbaar wordt. Dit nummer hoort bij een auto en zijn eigenaar. Met dit “verf-DNA” is het mogelijk ook gestolen onderdelen ze identificeren. Dat beschermt weliswaar niet tegen diefstal, maar kan ertoe bijdragen, de dader te vinden.

Foto: andriano.cz, MicrostockStudio, Ivan Kurmyshov, kesipun, cla78, Simon Bratt, Coolbefore, Mara Maurer, ProstoSvet, Poravute Siriphiroon, endlesssea2011, FabrikaSimf / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (30 Stemmen, gemiddelde: 4,93 uit 5)
Loading...