In de 1980er en met name in de 1990er jaren was het stelen van auto’s nog wijd verbreid. Er waren al bij al minder auto’s. Het “omkatten” van een auto met vals serienummer was nog heel makkelijk. Dure ingebouwde radio’s en andere onderdelen waren interessant om uit de auto te worden gesloopt. Veel van deze redenen vallen weg, andere komen erbij.
De auto als sloopobject
De hoofdreden voor diefstal van een auto of enkele onderdelen is de reparatie van schadeauto‘s. Deze worden door professionele bendes opgekocht en vervolgens met de gestolen onderdelen weer marktklaar gemaakt. Bijzonder interessant zijn hier de carrosserieonderdelen van de voorkant, de voorruit en de airbags. Werden deze in werking gezet, worden de schadeauto’s in aanschaf bijzonder goedkoop. Is een quasi gratis schadeauto beschikbaar, is het weer bruikbaar maken van de auto slechts een kwestie van tijd en expertise. Ook al zijn hifi-installaties in auto’s intussen zo goedkoop geworden dat diefstal niet meer loont, auto’s blijven als onderdelenleverancier voor schadewagens nog altijd zeer interessant.
Alleen auto-alarmsysteem is onvoldoende
De nieuwste trend van dievenbendes is bijzonder driest: goed opgeleide en uitgeruste teams van onderdelendieven zijn tegenwoordig in staat, een auto binnen een aantal minuten van alle interessante onderdelen te ontdoen. De eigenaar vindt dan de volgende morgen een uitgebeend karkas, dat ooit zijn wagen was. Hier helpt ook geen GPS-tracking of iets dergelijks. De onderdelen zijn eenvoudigweg verdwenen. Er zijn oplossingen die het dieven onmogelijk maken.
Inbouw-oplossingen voor oudere auto’s
Het auto-alarmsysteem behoort tot de standaarduitrusting van een voertuig
![]() |
![]() |
Daarom hoort tot de basisuitrusting van een auto-alarmsysteem ook een GPS-zender. Deze is oftewel permanent actief of begint te zenden bij het inschakelen van de alarminstallatie. De plaatsbepaling van de gestolen wagen is de enige veilige weg hem weer te vinden. Hier zijn oplossingen voor achterafmontage ideaal: de eigenaar kan hierbij zelf bepalen waar de GPS-zender wordt verborgen. Dat maakt het zoeken voor dieven aanzienlijk moelijker en houdt velen van diefstal van de auto af.
Inbouw-alarminstallaties voor elk budget
Nep-alarm
De wereld van alarminstallaties voor achterafmontage begint met een goedkoop maar verder nutteloos apparaat: het fake auto-alarmsysteem. Deze bestaat uit een kastje met een knipperend LED-lampje. Dit moet een ingebouwde alarminstallatie simuleren. Voor gelegenheidsdieven kan dit voldoende zijn. Professionele dievenbendes laten zich echter door een dergelijke oplossing niet afschrikken.
Zijn installatie is echter bijzonder eenvoudig: het nep-alarm heeft een zelfstandige stroomvoorziening via een geïntegreerde zonnecel. Daarmee knippert het LED-lampje jarenlang betrouwbaar. Hij wordt simpelweg met dubbelzijdig plakband bevestigd – klaar.
Stekkersystemen
Bijzonder eenvoudig en snel geïnstalleerd zijn de alarminstallaties die in de sigarettenaansteker kunnen worden gestoken. In tegenstelling tot de nep-alarmsystemen kunnen deze systemen daadwerkelijk een afschrikkende werking bereiken: ze reageren op vibraties en zetten daardoor een alarm in werking. De eigenaar wordt via een SMS op zijn smartphone geïnformeerd. Deze systemen zijn zelfs met geïntegreerde camera verkrijgbaar. Daarmee heeft de eigenaar altijd in zicht op wie er met zijn auto bezig is. Deze werken echter maar voor een paar seconden. Elke autodief haalt dit systeem er meteen af en gooit het uit het raam. Bovendien reageren ze op vibraties. Sommige modellen zetten het alarm bij elke voorbijrijdende vrachtwagen in werking. Dit maakt deze systemen niet bepaald comfortabel.
Hoogwaardige inbouwoplossingen
Een auto-alarmsysteem moet tegenwoordig veel meer presteren, dan men met deze systemen verbindt. De enerverend lawaaierige systemen uit het verleden worden vandaag de dag nauwelijks nog maatschappelijk geaccepteerd. Een moderne auto-alarmsysteem reageert stil doch effectief. De gebruikelijke extra’s die een achterafmontage-alarminstallatie voor de auto moet bieden zijn:
– interieurbewaking met radarsensoren – systemen voor voorafwaarschuwing – stil alarm aan het mobieltje – bewaking met geïntegreerde camera – GPS-zender – inlichten van een alarmcentrale |
Bovendien moet hij zodanig kunnen worden ingebouwd, dat hij niet zo maar kan worden uitgeschakeld of verwijderd. Dit kunnen alleen de dure oplossingen voor achterafmontage. De genoemde extra’s zijn bij een inbouw-alarminstallatie als afzonderlijke modules beschikbaar. Hoe meer modules worden ingebouwd, hoe duurder het systeem wordt. Omdat de inbouw-alarminstallaties tegenwoordig via de CAN-bus van de auto worden aangesloten en moeten worden aangeleerd, zijn DIY-oplossingen niet meer doenbaar.
De installatie van een professioneel auto-alarmsysteem is een zaak voor specialisten. De starterkits met een basisuitrusting zijn er vanaf ca. 300 euro en zijn in 2 – 3 uur ingebouwd. In totaal moet u met een investering van 500 euro rekenen. Het goede nieuws is hierbij, dat de inbouw-alarminstallaties weer kunnen worden verwijderd en in de volgende auto ingebouwd.
Bovendien werkt een hoogwaardige en uitgebreide alarminstallatie bij een overeenkomstige auto ook sterk waardeverhogend. Zo kunt u hem desnoods laten zitten en via de verkoopprijs een nieuwe financieren.
Wat de afzonderlijke modules kunnen
De interieurbewaking via radarsensoren is zowel voor cabrio’s als voor gesloten sedans of stationwagens beschikbaar. Ze reageren heel betrouwbaar op relevante bewegingen in het interieur. Een rondvliegend insect is voor het in werking treden van de radarsensor niet voldoende. Zodra een grote lichaam in het interieur van de auto beweegt, detecteert het systeem dit en wordt de eigenaar direct via zijn smartphone gealarmeerd.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Onderdelen inenten om ze ze kunnen vervolgen
Sinds enkele jaren is er ook de mogelijkheid afzonderlijke onderdelen “in te enten”. Ze worden met een onzichtbare substantie besproeid, waarin micro-deeltjes zitten verwerkt. Deze inenting kan alleen onder UV-licht worden vastgesteld. De micro-deeltjes zijn van een nummer voorzien, dat onder een microscoop zichtbaar wordt. Dit nummer hoort bij een auto en zijn eigenaar. Met dit “verf-DNA” is het mogelijk ook gestolen onderdelen ze identificeren. Dat beschermt weliswaar niet tegen diefstal, maar kan ertoe bijdragen, de dader te vinden.
Foto: andriano.cz, MicrostockStudio, Ivan Kurmyshov, kesipun, cla78, Simon Bratt, Coolbefore, Mara Maurer, ProstoSvet, Poravute Siriphiroon, endlesssea2011, FabrikaSimf / shutterstock.com