Gezelligheid en sfeer in de auto met een LED-voetenruimteverlichting

Gezelligheid en sfeer in de auto met een LED-voetenruimteverlichting

Voetenruimteverlichting van de auto is een goedkope, doch zeer effectieve manier om een mooie sfeer in het interieur te creëren. De huidig beschikbare technologieën maken het bijzonder eenvoudig: LEDs, de zogenaamde lichtgevende dioden, zijn niet alleen zuinig en goedkoop, maar ook bijzonder duurzaam. In de moderne RGB-uitvoering kennen ze qua comfort hun gelijke niet: RGB-LEDs kunnen in praktisch elke kleur schijnen. Met de signaalkleuren rood, blauw en geel dient men echter voorzichtig te zijn.

Voor wie is sfeerverlichting nuttig?

Voor wie is sfeerverlichting nuttigEen werkelijk praktisch nut heeft LED-sfeerverlichting nauwelijks. Doch wie om zijn auto geeft, rust deze graag uit met alles wat hem mooier maakt. Het gedempte, aangename licht van de voetenruimteverlichting creëert een sfeer in de auto met zowel een cool als een rustgevend effect.

Nachts in een in rijkelijk blauw licht gedrenkt interieur rijden is gewoon veel leuker. En niet te vergeten – een mysterieus wisselend kleurenspel betovert ook heel gauw de een of andere vrouwelijke passagier.

Compleet is beter

Het in elkaar knutselen van een functionerende voetenruimteverlichting met LED-strips vereist enige handigheid. Gelukkig heeft de accessoire-industrie de trend al ontdekt en biedt interessante complete sets aan. Deze bestaan uit de volgende onderdelen:

Montageset voor de auto-elektronica1. Montageset voor de auto-elektronica
LED-verlichting2. LED-verlichting (strips of balken)
Afstandsbediening voor LED-voetenruimteverlichting3. Afstandsbediening
Installatie-instructies voertuigelektronica4. Montagehandleiding

Wat toegestaan is – en wat niet

Om te beginnen: het wegverkeersreglement geldt niet in de auto. Niettemin mag u uw auto niet tot een rijdend aquarium ombouwen en de andere verkeersdeelnemers met spookhuiseffecten aan het schrikken maken. Dit doet zich voor wanneer de bestuurder zich van onderlangs sterk laat beschijnen. Eender in welke kleur hij wordt verlicht, het ziet er altijd griezelig uit en leidt anderen af.

LED-voetenruimteverlichting complete setDegene die op de allereerste plaats niet door de LED-voetenruimteverlichting mag worden afgeleid, is de bestuurder. Daarom moeten de LEDs zodanig worden gemonteerd dat men niet direct in de lichtbron kan kijken.

Tenslotte is ook de lichtsterkte een veiligheidsfactor. Deze is een extra reden om voor een complete set te kiezen: de in de handel verkrijgbare verlichtingssets schijnen op precies de toegelaten sterkte. Dat geldt in het bijzonder voor de producten van gerenommeerde fabrikanten zoals HELLA of OSRAM.

Goedkopere leveranciers voegen aan hun productbeschrijving vaak nog een aansprakelijkheids-disclaimer toe. Meestal is dit echter niet nodig.

De LED-sfeerverlichting mag:

– de bestuurder niet verblinden.
– geen andere verkeersdeelnemer verblinden.
– geen speciaal effect simuleren (pulserend geel, rood of blauw licht).
– geen stroboscoop-effecten vertonen.

Bovendien moeten volgende situaties worden vermeden:

– afhangende kabels in de voetenruimte.
– wankele contacten of elektriciteitsschade.
– gebruik van niet toegelaten verlichting (bijv. 500W halogeenlampen).

Zolang aan deze criteria wordt voldaan, is het gebruik van voetenruimteverlichting, ook tijdens de rit, toegestaan.Koop goedkope originele reserveonderdelen online

Montage van de LED-voetenruimteverlichting

De meeste complete sets worden met een aansluitstekker voor het 12V-boordcontact geleverd. In de omgangstaal wordt deze nog altijd sigarettenaansteker genoemd.

Deze feature verdwijnt echter in toenemende mate uit de bestellijsten voor nieuwe wagens. Niettemin is de accessoire-industrie als voorheen op dit praktische kleine contact ingesteld, zodat hij ook in het niet-rokerstijdperk gehandhaafd blijft. Maar eerlijk gezegd – chique en praktisch is de kabelspaghetti met de 12-voltstekker niet.

LED-voetenruimteverlichting stekkerHoogwaardige LED-verlichtingssets beschikken daarom over een gedetailleerde installatiehandleiding. Meestal zijn ze op aansluiting met de permanente stroomtoevoer via de 12-volt-stekker voorzien. Een afstandsbediening of een extra schakelaar regelen dan de felheid en de schakeling van de extra verlichting.

Kenners voegen echter nog extra snufjes aan de verlichting toe:

– directe inschakeling bij het openen van de deur.
– zacht uitdimmen na het sluiten van de deur.
– volledige lichtsterkte bij het bedienen van de afstandsbediening van de autosleutel.
– optioneel aan- en uitschakelen tijdens het rijden.

Controleer de functionaliteit van de LED-verlichtingssetsVoor inrichting van deze functies is diepere kennis van installatietechniek noodzakelijk. Op dit punt dient een doe-het-zelver zich absoluut van zijn eigen grenzen bewust te zijn. De moderne auto’s met hun gevoelige onboard-elektronika kunnen anders ernstig beschadigd raken. In het ergste geval eindigt een onhandige knutselpoging aan de auto-elektronika met een in werking getreden airbag, een defect stuurslot of een fout in de elektronische regeling.
Stel automatisch LED-binnenverlichting inIndien de LED-interieurverlichting niet automatisch tijdens het rijden uitschakelt, is een optionele snelschakeling dringend aanbevolen. Weliswaar is de sfeerverlichting in principe niet verboden. Het nodigt bij een politiecontrole echter al snel uit om eens nader te worden bekeken. Wanneer een nieuwsgierige agent dan een installatiefout vindt, levert u dit een boete op.

Goedkoop naar een stijlvolle auto

LED-voetenruimteverlichting tegen rechtszekerheidHet mooiste aan de LED-voetenruimteverlichting is dat hij in slechts twee prijsklassen bestaat: goedkoop voor no-name-artikelen en goedkoop voor merkartikelen. Meestal kost een set van een gerenommeerde fabrikant minder dan 50 EUR, de goedkope variant minder dan 20 EUR.

Omwille van de gunstige prijzen luidt onze aanbeveling voor een merkfabrikant te kiezen. Dit vermijdt veel ergernis bij installatie en geeft de volledige rechtszekerheid.

Foto: Volodymyr Krasyuk, Dan Sedran, Alexey Ryazanov, Mihalex, pemastockpic, Jiri Hera, Gazlast, cesar miguel, Cral Q / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (27 Stemmen, gemiddelde: 4,89 uit 5)
Loading...