Auto detailing van de binnenkant: fris interieur – prettig rijden!

Auto detailing van de binnenkant: fris interieur - prettig rijden!

Hoe glimmend de fris gepolijste auto er ook uitziet – met een vies, kleverig en stinkend interieur is het autorijden geen pretje. In het wagen van een serieuze poging om de binnenkant helemaal op te kalefateren, moet u plezier scheppen. Lees in deze korte handleiding op auto detailing van de binnenkant en hoe op zo efficiënt mogelijke wijze uw doel te bereiken.

Onhandige werkomgeving

Auto detailing van de binnenkantDe reden voor het eindeloze uitstellen van de auto detailing van de binnenkant ligt hem in de onhandige omgeving. Het interieur is nauw, opgedeeld, met verschillende materialen bekleed en overal zijn hoeken en gaten waar vuil zich kan ophopen. Het lijkt alles zinloos: vroeg of laat verandert ook de meest schitterende slee in een modderschuit waar je niet in wilt gaan zitten. Wat u nu te doen staat, is op gestructureerde en systematische wijze handelen om het vuil te lijf te gaan.

Vergeet niet: veel wegen leiden naar Rome.

De hieronder beschreven stappen dienen slechts als voorbeeld en u kunt ze naar eigen goeddunken aanpassen en variëren.

Auto detailing van de binnenkant – Voorbereiding

Reiniging van de binnenkant van de autoVoor een grondige auto detailing van de binnenkant heeft u nodig:

– een lichte, droge en schone werkplaats
– wat gereedschap
– een stofzuiger van minstens 1500 en als het even kan 2000 Watt vermogen
– stofzuigeropzetstukken, de spleetmondstuk, het dierharenmondstuk en de borstelopzet met paardenhaar.
– doeken, idealiter microvezeldoeken
– kunststofreiniger
– zegelwas voor kunststof
– glassex
– evt. lederreiniger
– zachte handborstel
– evt een Tornador-gun met compressor.
– een tafel

Uitruimen en uit elkaar halen voor een optimale grove reiniging

auto uitruimen en uit elkaar halenDe eerste stap is het volledig uitmesten van de auto: handschoenenkastje, zijvakken worden geleegd; alle losse zaken op het dashboard verwijderd. Bij deze gelegenheid wordt de auto werkelijk totaal ontdaan van wat er zich zoal aan vuilnis heeft verzameld. Wat nu volgt, is demontage.

Het mag een radicale stap lijken, maar het heeft wel degelijk zin om de zetels te verwijderen voor de grove reiniging. Met de zetels uit de weg heeft u aanzienlijk meer beweegruimte in het interieur en u kunt bij alle hoeken die normaliter door chauffeurs- en passagierszetel worden bedekt. De zetels worden op de tafel gezet. Zo heeft u ze straks op de ideale hoogte voor een grondige aparte schoonmaakbeurt.

Auto detailing van de binnenkant: Grove reiniging met de stofzuiger

Grove reiniging van de auto met de stofzuigerNu zetels verwijderd zijn en op tafel staan, gaat u verder met de stofzuiger. Begin met de gewone zuiger. Vervolgens gaat u alle hoekjes zo grondig mogelijk na met het spleetmondstuk.

Aanvankelijk kunnen de matten in de voetenruimte blijven liggen en krijgen een eerste beurt met de stofzuiger. Pas wanneer het ergste vuil verwijderd is, haalt u de matten eruit.

Nu stofzuigt u de plek waar de matten hebben gelegen. Alle deurvakken en opbergruimten worden grondig gereinigd met het spleetmondstuk.

Auto-deurmatten zuigenNa het spleetmondstuk is het de beurt aan de borstelopzet met paardenhaar. Deze praktische accessoire is perfect voor het reinigen van knoppen en schakelaars op het dashboard. Het paardenhaar verhindert krassen van de delicate kunststof.

Tot slot worden de matten en de bekleding van de voetenruimte diep gereinigd: met het dierharenmondstuk kunnen zelfs de hardnekkigste verviltingen uit de voetenruimte worden verwijderd.

Wanneer de auto klaar is, komen de zetels aan de beurt. Omdat ze eruit zijn gehaald, kunt u overal goed bij. Strek de vouwen glad om eventuele stofnesten te bereiken.

maken auto voetenruimtetapijt zelfTip: wanneer de matten in de voetenruimte niet meer te redden zijn, is het heel makkelijk om nieuwe te maken. U gebruikt de oude als mal voor een nieuw stuk tapijt. Voor een paar euro kunt u restrollen tapijt kopen bij elke woonwinkel. U snijdt het nieuwe stuk uit met een stanleymes en door het gebruiken van de oude mat als voorbeeld, past uw nieuwe tapijt naad- en probleemloos in de auto.

Systematisch te werk gaan op kunststof

Kunststof onderhoudKunststof in het interieur van uw auto is aan hoge temperatuurwisselingen onderhevig. Vooral het dashboardpaneel krijgt veel UV-straling van het zonlicht te verduren.

Het dagelijks gebruik laat veel stof achter, hetgeen het kunststoffen oppervlak steeds doffer maakt. Hier helpt kunststofreiniger. Sproei het een paar keer op een microvezeldoek, wrijf het middel over het kunststoffen oppervlak en laat het even inwerken.

auto verzegeling met vinylverzorgingsmiddelVervolgens wist u het schoonmaakmiddel zorgvuldig weg. Na het schoonmaken komt de verzegeling met vinylverzorgingsmiddel. Als het doffe grijs eenmaal plaats heeft gemaakt voor verzadigd zwart, raakt iedereen door het schoonmaakvirus besmet.

De resultaten zijn geweldig: wat er ooit uitzag als een ongeliefde tweedehandswagen verandert met een paar handgrepen in een ware ogentroost waarin je urenlang wilt rondrijden.

Reinigen rubberen afdichtingen op ruitenTip: tot de kunststoffen onderdelen behoren ook de rubbers aan deuren en ruiten!

Auto detailing van de binnenkant: Ruitenreiniging

RuitenreinigingTenslotte worden de ruiten gereinigd. Pas op en vermijd vlekken op de net schoongemaakte kunststofpanelen. Het is beter om ze af te plakken. In veel gevallen volstaat het om een doek onder de sproeier te houden.

In nieuwe auto’s is het vaak een ware uitdaging om in de uiterste hoekjes aan de binnenkant van de voorruit te geraken. De accessoirehandel biedt raamreinigers met een telescoopstaaf. Die heeft u nodig als u er zeker van wilt zijn dat u bij het schoonmaken de hele ruit bereikt.

Vaak vergeten: de zuilen en de plafondbekleding voor auto detailing van de binnenkant

plafondbekleding reinigenHet plafond en de bekleding van de zuilen worden vaak vuil door het in- en uitladen. De bevestiging van deze bekleding maakt schoonmaken niet altijd makkelijk. De fabrikant Sonax heeft een aantal speciale middelen beschikbaar. Een nog grotere keuze is in de accessoirehandel te vinden.

Besproei de vlekken en laat het schoonmaakmiddel intrekken. Vervolgens kan de vlek goed worden verwijderd met de handborstel.

En nou komt het belangrijkste: wanneer u enkel de vlekken op plafond- of zuilbekleding behandelt, eindigt u met een lichtere vlek. Daarom is het van belang altijd het gehele oppervlak met reiniger te besproeien en naderhand weg te borstelen. Alleen zo verkrijgt u een gelijkmatig resultaat.

Professionele apparatuur: Tornador en stoomreiniger

Laat vooraf duidelijk zijn: de stoomreiniger is niet optimaal voor het reinigen van het auto-interieur. Hij kan enkel zonder problemen op de ruiten, plafond en tapijt worden ingezet. In geen geval mag hij op het dashboardpaneel worden gebruikt. De stoom kan in de schakelaars binnendringen en het elektrische circuit beschadigen.

professionele autoreinigersDe Tornador is standaardapparatuur voor professionele autoreinigers. Dit speciale apparaat werkt met een persluchtcompressor die erbij moet worden gekocht of gehuurd.

In ieder geval kan een Tornador-gun indrukwekkende resultaten bereiken. Het vuil wordt radicaal van elk oppervlak gestraald. Met name in combinatie met een schoonmaakmiddel levert de Tornador bevredigende en snelle resultaten. Of het de investering waard is, moet u in overweging te nemen.

Geuren bestrijden

auto geuren bestrijdenWat is het nut van een mooie auto als hij ondraaglijk stinkt? In geval van hardnekkige geurtjes moet naar de oorzaak worden gezocht. De meest voorkomende oorzaken voor een slecht ruikend interieur zijn:

– binnendringend vocht dat een rottingsproces teweegbrengt
– een dier of etensresten die in een ventilatiekanaal verrotten
– een slecht onderhouden airco

Oorzaken voor binnendringend vocht zijn:

– open lakafvoer in de bodemplaat
– verstopte afvoerkanalen in de motorruimte
– lekkende ruit- en deurrubbers

open lakafvoergat in de bodemplaatDe enige optie is zoeken totdat de oorzaak is gevonden. In geval van een open lakafvoergat in de bodemplaat is de geur meestal verdwenen na vervanging van het tapijt.

Onderhoud aan de airconditioning zou aan de garage moeten worden overgelaten. Daar kan het vloeistofniveau in het systeem worden gecorrigeerd.

Wanneer na het verhelpen van alle oorzaken het interieur slecht blijft ruiken, rest er nog een wapen: de ozonbehandeling. Ozon is trivalente zuurstof, die op radicale wijze organische substanties aanpakt en oplost.

In een garage kost een ozonbehandeling EUR 30 – 50. Het resultaat is een frisse, aangenaam geurende auto waarin u graag rond rijdt.

Foto: tem Podporin, Checubus, Monthira, Riga Azhar Firdausi, doogdeeg, Danny Skowronek, Andrey_Popov, Creativa Images, Vershinin89, FotoDuets, Saroj Khuendee, Dmitry Kalinovsky / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (25 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...