Defecten aan de dynamo: wetenswaardigheden en doe-het-zelf-handleiding

Defecten aan de dynamo: wetenswaardigheden en doe-het-zelf-handleiding

De generator (aggregaat, dynamo) zet de mechanische energie van de motor in elektrische energie om, die direct aan de batterij wordt doorgegeven. Zo blijft de batterij constant geladen, ook wanneer koplampen, radio en zetelverwarming in werking zijn. Een defecte dynamo kan snel een probleem worden omdat ook de ontsteking via de batterij wordt gestart.

De dynamo in detail

De dynamo in detailDe generator behoort niet tot de slijtageonderdelen van een auto. Moderne generatoren hebben een enorm lange levensduur en gaan slechts zelden kapot.

Niettemin kan er zoals bij elk onderdeel schade en defect optreden. In een dergelijk geval is het vaak beter, de generator te vervangen dan deze eventueel te repareren.

Tekenen van een defecte generator

Een aantal tekenen wijzen op een defect van uw generator. Wanneer een van deze tekenen zich voordoet, dient u in ieder geval de dynamo zelf te checken of laten checken.

 • Een eerste teken voor problemen met de generator is een niet meer goed startende motor.
 • Dus wanneer u meermaals pogingen moet doen om de motor in gang te krijgen.
 • Een ander teken is een leeglopende batterij. Wanneer u een nieuwe batterij installeert en deze zich na korte tijd ontlaadt, is in de meeste gevallen de dynamo defect.
 • Ook wanneer het batterijwaarschuwingslampje op het dashboard gaat branden, wijst dit op een mankement.

Deze mankementen kunnen zich voordoen

Een dynamo en de daarmee verbonden stroomvoorziening kennen in totaal vier zwakke plekken waaraan de meeste defecten optreden. Dat zijn o.a.

1) de dynamo zelf
2) de laadregelaar
3) kabels en stekkers
4) V-snaar

1. De dynamo

de generator zelf is defectIs de generator zelf defect, zijn meestal de koolstofborstels van de generator opgebruikt. Hier helpt enkel een volledige vervanging.

2. De laadregelaar

laadregelaar is voor defecten van de dynamo verantwoordelijkDe laadregelaar is heel vaak voor defecten van de dynamo verantwoordelijk. Deze regelt de doorgifte van stroom van de dynamo. Is deze defect, kan het onderdeel enkel door een vakgarage grondig worden gecontroleerd. Vaak is vervanging de enige oplossing.

3. Stekkers en kabels

Stekkers en kabels van de dynamoKabels en stekkers die de generator met de batterij verbinden, kunnen defecten vertonen. Door kabelbreuk of andere oorzaken kunnen kabels verslijten en de stroomtoevoer verzwakken of zelfs onderbreken.

4. V-snaar

De V-snaren van de alternator zijn versletenWanneer de V-riem is versleten of te los zit, wordt de krachtstroom tussen motor en generator te zwak. De dynamo is niet defect maar niet langer in staat, kinetische energie van de motor te ontvangen.

Garage of zelf vervangen?

vervanging van de generatorDe vervanging van de generator is niet voor elke leek eenvoudig uitvoerbaar. Vooral omwille van de vele verschillende schadefactoren is het vaak raadzaam, een vakgarage in te schakelen. Niettemin is dit altijd een kwestie van budget. De vervanging van een dynamo inclusief het vervangingsonderdeel kost in de garage tot 800 euro en meer.

Dynamo met 50% korting

Dynamo met 50% korting

permanent goedkoop vanaf 60,26 €

nu in de Online-Shop !

Wanneer u het benodigde gereedschap thuis heeft en de vervanging aandurft, kunt u zichzelf veel geld besparen.

Generator vervangen – stap voor stap

De vervanging van de generator verschilt van auto tot auto. Dit ligt vooral aan de verschillende constructies van motoren en motorruimten. Eerst moet de generator in de motorruimte worden gevonden. Een aantal stappen kunnen daarom anders verlopen.
Generator vervangen stap voor stap

 • de batterij afkoppelen
 • de dynamo vinden
 • eventueel de aanwezige overkapping verwijderen
 • andere onderdelen verwijderen voor zover ze de toegang tot de dynamo blokkeren
 • het spanelement van de V-snaar losmaken
 • de elektriciteits- en aardekabels van de dynamo verwijderen
 • de montageschroeven losdraaien en verwijderen
 • de dynamo eruithalen
 • de nieuwe dynamo op zicht nog eens met de oude vergelijken
 • alle stappen van de demontage in de omgekeerde volgorde weer uitvoeren. Let ook op de aangegeven aanhaalmomenten en de voorschriften voor riemspanning.

Deze fouten dient u absoluut te vermijden

demontage van de generator

 • Belangrijk is dat u er bij de demontage van de generator op let, welke aansluitingen waar zitten. Documenteer desnoods de demontage met foto’s en markeer de afzonderlijke onderdelen.
 • Bij dergelijke delicate ingrepen in de motor dient u altijd zorgvuldig en grondig te werk te gaan. Bovendien moet u altijd op de aanhaalmomenten letten.
 • Het onderdeel moet veilig worden geïnstalleerd en mag ook niet door de motorbewegingen losraken. Hetzelfde geldt voor de spannning van de V-snaar. Ook hier gelden exacte voorschriften waaraan u zich dient te houden.

Foto: Philip Lange, BLKstudio, hkhtt hj, yanik88, ekapotfotothai, Heikki Wichmann, Tatchaphol, WPixz, Mr.1, Phanat / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (25 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...