Parkeerassistent: installatie, achterafmontage en verdere tips

Parkeerassistent: installatie, achterafmontage en verdere tips

Is een bestuurder uiteindelijk aan het gepiep bij het achteruitrijden in parkeerplaatsen gewend geraakt, zal hij dit extra snufje niet meer willen missen. De zogenaamde parkeerassistent hoort tot de belangrijkste verwezenlijkingen in de moderne auto. Achterafmontage in oudere wagens wordt aanbevolen. Dit artikel maakt u duidelijk waarop u bij de eigenhandige installatie van een parkeerassistent dient te letten en welke fouten hierbij dringend moeten worden vermeden.

1. Hoe makkelijk is de achterafmontage van de parkeerassistent?
2. Stap-voor-stap montage van het auto-onderdeel
2.1 Regeleenheid aanbrengen en van stroom voorzien
2.2 Montage van de sensoren van uw parkeerassistent
2.3 Bekabeling en andere aansluitingen
3. Belangrijke tips

Wetenswaardigheden over de parkeerassistent

parkeerassistent waarop je moet lettenIn principe is de installatie van de sensoren van de parkeerassistent en de bijbehorende techniek in elke auto mogelijk. De doorslaggevende vraag is, of deze investering bij een oudere auto zich nog loont. Auto’s die in de laatste vijf tot tien jaar als nieuwe auto werden geregistreerd, zijn vaak standaard al met dit praktische hulpmiddel uitgerust. Bij oudere wagens moet worden overwogen of moeite en kosten in verhouding staan tot de verwachte gebruiksduur van de wagen.

parkeerassistent kentekenDaadwerkelijk zijn de kosten voor achterafmontage niet te onderschatten. Een modern systeem waarbij de sensoren verborgen worden geïnstalleerd om niet onnodig in het oog te springen, zal al gauw 600 tot 1.000 euro kosten. In deze gevallen zullen de meeste auto-eigenaren liever op eigenhandige installatie willen vertrouwen om niet ook nog eens de garagekosten te moeten dragen. Deze installatie dient echter absoluut professioneel te worden uitgevoerd zodat de sensoren hun taak vervullen en geen foute afstanden tot andere voertuigen en hindernissen doorgeven. Enige vakkennis en nauwkeurig werken is dus vereist om de achterafmontage van de parkeerassistent tot een goed einde te brengen.

1. Hoe makkelijk is de achterafmontage van de parkeerassistent?

parkeersensoren checkenDe moeite die het achteraf monteren van een parkeerassistent met zich meebrengt, hangt van autotype en fabrikant af. Hier kondigt zich op dit moment een kleine revolutie aan, die pas in het jaar 2016 opkwam. Wie uitsluitend op een achteruitrij-parkeerassistent wil vertrouwen, kan profiteren van een speciaal systeem met sensoren in de achterste nummerplaat. Het systeem werd in de USA ontwikkeld en succesvol bij het landelijke kenteken geplaatst. De ontwikkeling zal zeer weldra ook voor Europese kentekens verkrijgbaar zijn en dit kan de moeite van de traditionele installatie aanzienlijk reduceren. Ook de prijs voor dit systeem zou te overzien zijn. Op dit moment wordt gespeculeerd over een verkoopprijs tussen 100 en 200 euro.

parkeerassistent achteraf inbouwenHet eigenhandige achteraf monteren van de gewone parkeerassistent is echter ook mogelijk. Duidelijk eenvoudiger is dit bij zuiver auditieve parkeersassistenten. Visuele hulpmiddelen vereisen extra sensoren en een display. Voor de harmonische integratie in het dashboard heeft volledige integratie de voorkeur, die ook overeenkomstig ingewikkelder is. Anders dient u een afzonderlijke display te gebruiken, hetgeen naast het GPS-apparaat en andere installaties er minder aantrekkelijk uitziet.
Parkeersensoren online bestellen

Parkeerassistent en parkeerhulp

2. Stap-voor-stap montage van het
auto-onderdeel

parkeerassistent voor en achterVoor nauwkeurige resultaten en een veilig rangeren met de parkeerassistent komt het vooral op de exacte positionering van de sensoren aan. Bij de meeste modellen wordt een sensorplaat aan de sensoren toegevoegd waardoor de afzonderlijke sensorkabels lopen en die achterin de wagen wordt ingebouwd. Een aparte ontvanger wordt voorin in de wagen geïnstalleerd die de signalen van de sensorplaat opneemt en wanneer nodig optische waarschuwingssignalen afgeeft. Bij een visuele parkeerassistent worden de signalen van de sensoren voortdurend doorgegeven, zodat een constant beeld bij het achteruitrijden ontstaat.

2.1 Regeleenheid aanbrengen en van stroom voorzien

sensoren im auto controlerenOmdat een parkeerassistent uitsluitend bij het achteruitrijden nodig is, moet zijn activering aan de overeenkomstige versnelling worden gekoppeld. Om te beginnen moet de regeleenheid van het systeem in de directe nabijheid van het achteruitrijlicht worden gemonteerd, waarbij de stroom via de overeenkomstige draad wordt geleverd. Hier moet vaak het achterlicht worden gedemonteerd, dat vanuit de kofferruimte goed bereikbaar is.Regeleenheid online bestellenNa de voorziening met elektriciteit moet de regeleenheid achterop de wagen worden gemonteerd, meestal aan een van de zijwanden in de kofferruimte. Eventueel kan de stroom ook via de luidsprekers of andere auto-onderdelen worden geleverd. Omdat elke parkeerassistent-set voorzien is van een handleiding met de passende optie, dient u een blik te werpen op de meest geschikte methode.

2.2 Montage van de sensoren van uw parkeerassistent

parkeerassistent testAfhankelijk van wagenmodel en systeem worden de sensoren in een hoogte van 50 tot 70 cm op de wagen gemonteerd. De meeste systemen werken met vier afzonderlijke sensoren, die centraal en links en richts naar buiten geschoven worden aangebracht. Bij het monteren van de sensoren moet tevens op hun afstelling worden gelet. Er bestaat bijvoorbeeld het risico van een horizontale in plaats van een verticale montage, waardoor de weg als hindernis in een gevaarlijke afstand kan worden waargenomen. Over het algemeen geldt de regel: hoe dieper de sensoren in de auto worden geplaatst, des te vlakker moet de hoek bij de afstelling worden gekozen.

Na bepaling van de ideale positie voor de sensoren moeten kleine gaten in de carrosserie worden gefreesd op de plaats waar de bumper werd gedemonteerd, hetgeen een mooier resultaat geeft dan bij gewoon boren. De sensoren worden nu met hun achterkant gemonteerd en met de bijgeleverde kabel met de regeleenheid verbonden. In moderne sets worden tevens kabelbinders meegeleverd, zodat de draden dicht tegen de carrosserie kunnen worden geplaatst. De sensoren worden meestal op de bijbehorende steunplaat gemonteerd, waarvan eerst plakband voor de montage moet worden verwijderd. Aanbevelenswaard is de extra bevestiging met lijm, die in geen geval met de membranen van de sensoren in aanraking mag komen.

2.3 Bekabeling en andere aansluitingen

parkeerhulp sensorenWanneer alle sensoren stevig op hun plaats zitten, moet uit de draden een gesloten kabelboom worden gemaakt. De aanleg hiervan is dringend aan te bevelen om geen wirwar van kabels in het interieur te krijgen. De kabelboom dient niet aan de bumper maar aan de wagen zelf te worden aangebracht. Hiervoor zijn in de regel kabelbinders meegeleverd, waarmee een eenvoudige montage aan de onderkant van de carrosserie mogelijk wordt. Hierlangs kan een verbinding met de regeleenheid in de kofferruimte worden gelegd.

Wanneer de sensoren zijn aangesloten, kunnen de overige componenten zoals luidspreker of display aan de regeleenheid worden aangesloten. Is dit gebeurd, monteert u tenslotte de bumper weer en kunt u het nieuw gemonteerde systeem testen. De basisfunctie is bij de meeste apparaten gegarandeerd zodra u bij het in zijn achteruit schakelen een eerste signaaltoon hoort.
pdc installatie

Belangrijke tips: Hierop dient u bij de montage te letten

parkeersensor vervangen– Moderne systemen beschikken over intelligente sensoren, die een automatische programmering van de regeleenheid uitvoeren. Daarom is het belangrijk dat in de eerste minuten geen voorwerpen of hindernissen direct vóór de sensoren worden geplaatst. Anders wordt de parkeerassistent vanaf het begin met de verkeerde afstands- en meetwaarden gekalibreerd.
auto inparkeren– Hoe gevoelig de afzonderlijke sensoren ook zijn – een absoluut stevige en veilige montage is vereist. Uiteindelijk dienen ze na duizenden kilometers over verschillende terreinen op hun plaats gebleven te zijn en telkens bij inparkeren absoluut nauwkeurige waarden aan de regeleenheid door te geven.
inparkeerhulp auto– Controleer bij aanschaf van uw parkeersassistent welke optionele accessoires hiervoor beschikbaar zijn. Ook wanneer dit bij de eerste montage misschien niet interessant is, kan dit in de loop van het autogebruik toch interessant worden. Populaire accessoires voor achterafmontage zijn de automatische geluidsdemping van de radio of de manuele aanhangerschakeling.

Foto: andreaciox, Greentellect Studio, Parkheta, chartphoto, AVN Photo Lab, Filip Miletic, l i g h t p o e t, Sharomka, Neirfy, MicrostockStudio, otomobil, chombosan, AXL / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (47 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...