BMW-nieren / grille vervangen – keurige tuning door vervanging van nieren

BMW-nieren / grille vervangen – keurige tuning door vervanging van nieren

Mercedes heeft zijn ster, de Citroën de dubbele V en de BMW heeft de niervormige grille als onmiskenbaar herkenningsteken. De nier kwam voort uit het idee, een tweedelige radiateurgrille als markant uiterlijk element voor BMW-wagens te creëren. Dit symbool werd in vorm en grootte altijd aan de actuele modellen aangepast. Verdwijnen deed hij nooit. Ook op de allerplatste autoneuzen, zoals die van de M1 of 840i prijkt dit element. Zelfs de elektro-BMW, de i3 zet deze traditie voort, ook al kan het bij deze wagen niet langer een radiateurgrille heten – een elektrische wagen heeft namelijk geen radiateur.

Waarom de nieren vervangen?

Waarom de nieren vervangenDe firma Daimler-Benz vermeldt altijd weer de ster als het meest bestelde vervangingsonderdeel. Dit opvallende onderdeel maakt zijn eigen diefstal ook heel makkelijk. De nier is een BMW-kenmerk sinds 1933. De BMW-nier wordt daarentegen slechts zelden ontvreemd. Er zijn echter andere redenen voor een eventuele vervanging, zoals:

– reparatie van ongevalschade.
– uiterlijke aanpassing aan de smaak van de autobezitter.

In beide gevallen moet de nier van de grille, de motorkap of de voorbumper worden verwijderd, voordat hij door een nieuw onderdeel wordt vervangen.

Constructie van een nier

Constructie van een BMW nierEr zijn verschillende maten en vormen van de BMW-nier. De constructie is echter altijd in grote lijnen dezelfde. De nieren kunnen als één onderdeel of als afzonderlijke twee delen worden gedemonteerd.

In elk geval is er altijd een tweedeling:

 • Eén deel is de eigenlijke kunststoffen grille, die u bij geïnstalleerd onderdeel als de in de lengte verlopende spijlen waarneemt.
 • Het andere deel is het frame. BMW gebruikt daarvoor verchroomd metaal.

Tenslotte moet het herkenningssymbool van een BMW ook van ver te zien zijn. Daarvoor is het flitsende chroom het meeste geschikt – ook al storen zich BMW-eigenaren daar wel eens aan.

nieren voor uw BMW

Radiatorgrille & nieren voor uw BMW

nu vanaf slechts 4,43 €

naar de winkel

Nierschade

Ook de nier is een kwetsbaar onderdeel. Hij bestaat voor een groot gedeelte uit kunststof en is daarom gevoelig voor allerlei aanrijdingen.

Bijzonder gevaarlijk zijn trekhaken van auto’s die vóór een BMW staan. Een licht stootje is al voldoende om een nier ernstig te beschadigen.

De BMW-nier wordt alleen dan gerepareerd, wanneer het vervangingsonderdeel niet meer beschikbaar is. U kunt het zicht misschien weer enigermate herstellen. Een echte reparatie met plastic plakkers of acryl is echter niet mogelijk. Dit zijn hoogstens geknutselde oplossingen.

Uiterlijke nadelen van de nier

Het BMW-design heeft traditioneel een progressieve uitstraling. Rijdynamiek, sportiviteit en dominantie moeten ook aan een geparkeerd model kunnen worden afgezien. Vroeger werd dit met veel chroom en sier extra benadrukt. Tegenwoordig hechten veel BMW-bestuurders waarde aan een zeker understatement.

Uiterlijke nadelen van de nierEen nette, niet opdringerige vormgeving van de nier vinden veel eigenaren gewoon “cooler” dan het in hun ogen wat ordinaire chroom. En precies voor deze doelgroep werden vervangnieren ontwikkeld, die met een donkere en gedistingeerde vormgeving deze understatement-look van de BMW-voorkant kunnen herstellen.

Uitdaging van de nier-vervanging

Uitdaging van de nier-vervangingEen nier is met schroeven en clips aan de BMW-grile bevestigd.

 • Plastic clips hebben de onaangename eigenschap te breken. Ze zijn zodanig gebouwd dat een onderdeel makkelijk gemonteerd, maar des te moeilijker gedemonteerd kan worden.
 • Dat geldt ook voor de nieren. De uitdaging van de niertransplantatie is dan ook, deze zonder beschadiging van de bumper of de radiateurgrille te verwijderen.
 • Ook de nier zelf zou niet beschadigd mogen raken. Meestal levert hij nog grif geld op of is hij nog bruikbaar als back-up voor reparatieCarrosserieonderdelen van topproducenten

Tip voor beginners: zoveel mogelijk verwijderen als maar kan

Verwijderen van BMW nieren

 • Vaklui die gewend zijn aan de omgang met plastic clips kunnen een nier compleet geïnstalleerd vervangen.
 • Voor beginners is dit niet aangeraden. Het gevaar is veel te groot dat belangrijke componenten afbreken of dat er krassen op de carrosserie worden gemaakt.
 • Daarom moeten beginners de nier altijd “van achteren naar voren” demonteren. Dit kan dan wel eens betekenen dat ook de grille of bumper helemaal moeten worden verwijderd. Daartoe moet men dan ook bereid zijn.

Het is heel belangrijk, bij de demontage zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan en de constructie van de bevestiging compleet te doorzien.

 • Schroeven kunnen er makkelijk worden uitgedraaid.
 • Metalen clips laten zich eenvoudig verwijderen.

Schuifpennen moet je kennen om ze veilig te kunnen demonteren.

 • Schuifpennen zijn tweedelige klinkbouten. Ze bestaan uit een kop en een plat gedeelte met aangebouwde plug. Wanneer u probeert de pen aan het platte gedeelte eruit te wippen, richt u alleen maar schade aan.
 • De platte kant breekt af en de andere kant drukt u in de bumper.
 • Wanneer u echter eerst de kop van de schuifpen door voorzichtige hefbeweging met een kunststoffen clipboutschroevendraaier omhoog wipt, kunt u het gehele onderdeel er met een spitstang uittrekken.

Deze onderdelen zijn bijvoorbeeld bij de BMW F10 aan de bovenkant van de bumper gemonteerdspeciaal gereedschap voor BMW nieren

 • Om krassen te vermijden, moet er zoveel mogelijk speciaal gereedschap worden gebruikt. De in de handel verkrijgbare sierstripwiggen en klinkboutschroevendraaiers of kunststof-clipverwijderaars verdienen altijd de voorkeur boven een gewone platte schroevendraaier. Deze zijn ook voor enkele euro’s verkrijgbaar.
 • Met hun hulp gaat het werk aanzienlijk makkelijker en bespaart u zich veel vervelende volgschade.

Installatie wel zo gemakkelijk

installatie van het vervangingsonderdeel BMW nierWanneer de nieren stuk voor stuk uit het frame zijn gehaald, is de installatie van het vervangingsonderdeel heel eenvoudig.

 • Het is aanbevolen de twee afzonderlijke onderdelen één voor één in te bouwen.
 • Eerst wordt de kunststofgrille in het frame gezet en stevig gemonteerd. Zolang de sierafdekking nog niet is geplaatst, ziet u de bevestigingspunten veel beter.
 • Pas wanneer alles op zijn plaats zit, is de afdekking aan de beurt. Deze is bij de meeste modellen eenvoudig opsteekbaar.
 • Zacht, manueel kracht zetten laat de afdekking op zijn plaats klikken.
 • Uiteindelijk plaatst u alles terug – klaar.
 • De mooie aanblik van de gerepareerde BMW-neus gaat gepaard met de bevrediging, alles juist te hebben gedaan.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (28 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...